HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.07.05. 14:11 Fleuriste

Gettysburg képekben

Címkék: történelem háború polgárháború egyesült államok gettysburg

A függetlenség napja mellett az amerikaiak a múlt hétvégén még egy fontos eseményre emlékeztek. Ez volt a gettysburgi csata, amely két okból is jelentős: egyrészt döntő befolyással bírt az amerikai polgárháború kimenetelére (fordulópontként is szokták nevezni), másrészt pedig ez volt az amerikai történelem legvéresebb ütközete.

A Military History Online szerint a csatában (1863. július 1-je és 3-a között) 3.155 unionista veszítette életét, 14.530-an pedig megsérültek, 5.365-en eltűntek. Az északiak embervesztesége mindent összevetve így 23.040-re rúgott (ebbe a számba beletartoznak azok, akiket megöltek, akik megsebesültek, eltűntek, fogságba estek, sőt, azok is, akik egyszerűen dezertáltak).

A konföderációs oldalon a halottak száma 2.600 és 4.500 között mozgott, a sebesültek száma elérte a 12.800-at, 5.250-en pedig eltűntek. A déliek emberveszteségét történészek 20.650-25.000 fő közé teszik, ám vannak olyan becslések is, melyek szerint ez a szám elérhette akár a 28 ezret is. Általános vélekedés ugyanakkor, hogy az emberi veszteség Lee tábornok hadseregének mintegy harmadát tette ki.

Az ütközetnek egyébként egyetlen polgári áldozata volt, egy Jennie Wade nevű húszéves nő, akinek életét egy eltévedt golyó oltotta ki, amikor a konyhájában éppen a kenyérnek való tésztát dagasztotta.

Érdekes, hogy míg magát a gettysburgi csatát inkább rézkarcokon, festményeken örökítették meg (klikk például ide meg ide), addig a csatatéren maradt hullákról rengeteg fénykép maradt fent (klikk ide meg ide meg ide). Elég sok fotó van még a csatatéren kialakított temető felszenteléséről (klikk ide meg ide), amelyen (mármint magán az eseményen, 1863. novemberében) körülbelül tízezren vettek részt. Abraham Lincoln elnök itt mondta el az utóbb gettysburgi beszéd néven elhíresült szónoklatát.

Találtam ugyanakkor képeket a fényképezőgépnek pózoló tisztekről (klikk ide) éppúgy, mint az erdőben kis tábortűz fölött főzőcskéző közkatonákról (klikk ide). És persze ott vannak a veteránok (klikk ide meg ide meg ide) – közülük is személyes kedvencem az a széken kuporgó kisöreg, aki a képaláírás szerint egy kőfal mellé húzódva jegyzi le emlékeit a gettysburgi csatáról (klikk ide).


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr282130905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása