HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.08.14. 00:09 Fleuriste

Vízumdíjakból erősítheti meg délnyugati határát az USA

Címkék: vízum india kongresszus kormányzó arizona bevándorlás haley

Hatszázmillió dollár – a Barack Obama által pénteken aláírt törvény értelmében a jövőben ennyit költhetnek az amerikai hatóságok a határbiztonság megerősítésére. A gyakorlatban ez nagyjából annyit tesz, hogy a mexikói-amerikai határra 1500 határőrt és vámtisztet telepíthetnek majd, új pilóta nélküli repülőket vethetnek be, illetve 14 millió dollárt feccelhetnek új kommunikációs eszközökbe.

A csomagot mind a demokraták, mind pedig a republikánusok támogatták. A CNNMoney szerint az intézkedés lendületet adhat a délnyugati régió gazdaságának is, ám vannak olyan vélemények is, melyek szerint a törvény szélesebb körben és hosszabb távon semlegesítheti az esetleges pozitív hatást.

Az intézkedés költségeit ugyanis nagyrészt az ideiglenes munkavállalási lehetőséget biztosító H1B vízum díjának megemelésével kívánják fedezni. A The Wall Street Journal szerint a több mint ötven főt foglalkoztató vállalatok, ahol a munkavállalók több mint fele külföldről érkezett, arra számíthatnak, hogy az igényléskor eddig kifizetett 320 dolláros díj nagyjából 2 ezer dollárra ugrik majd.

Ez azonban azoknak a főként IT-ben utazó és főként indiai tulajdonban lévő cégeknek csípi a szemét, amelyek ezzel a vízummal eddig számos magasan képzett szakembert hoztak be az országba, és foglalkoztattak amerikai leányvállalataiknál. Ezek a vállalatok nem nagyon értik, hogy az illegális bevándorlás elleni küzdelmet miért kell összekapcsolni a jól képzett szakemberek ideiglenes munkavállalásával, és leginkább a közelgő őszi kongresszusi választásoknak tudják be az ügyet.

A www.hindustantimes.com szerint a törvény elnöki aláírását követően Janet Napolitano belbiztonsági miniszter közölte, hogy az Egyesült Államok és India közötti kapcsolatok erősek, melyeket még a mostani törvény sem fog megrengetni. „Azt gondolom, hogy ez az adminisztráció szoros kapcsolatot ápol Indiával, tudjuk és reméljük, hogy ez így is marad” – közölte a miniszter.

Az már az arizonai bevándorlási törvény körüli cirkuszból is elég egyértelműen kiderült, hogy az illegális bevándorlás elleni küzdelem az őszi kongresszusi választások, pontosabban az azt megelőző kampányidőszak egyik kulcstémája lesz.

Mindemellett India, pontosabban az indiai gyökerek sem teljesen érdektelenek a választások szempontjából, hiszen legalább nyolc indiai származású politikus próbál bejutni az amerikai törvényhozásba vagy a kormányzói székbe, ami kétségkívül rekordnak számít. Közülük is a leghíresebb Nikki Haley, aki a dél-karolinai Bambergben Nimrata Randhawa néven látta meg a napvilágot, és aki republikánus színekben száll majd ringbe a dél-karolinai kormányzóságért.

Ha nyer, a louisianai Bobby Jindal után ő lehet a második indiai-amerikai kormányzó az Egyesült Államokban. Az indiai származású amerikai közösség száma jelenleg egyébként nagyjából olyan 2,5 millió főre rúg.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr462220523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása