HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.09.06. 12:51 Fleuriste

Erőszakspirálban

Címkék: háború afganisztán katona egyesült államok

Csak az idei évben ötszáz külföldi katona veszítette életét az afganisztáni hadműveletekben – derül ki az iraki és afganisztáni háború katonai veszteségeit számon tartó iCasualties.org összesítéséből. Ezek többsége (328) amerikai katona volt.

Csak összehasonlításul: a tavalyi évben összesen 521 katona veszítette életét Afganisztánban; ez az eddigi negatív rekord, amely azonban az erőszak fokozódásával könnyen megdőlhet. Az oldal szerint egyébként a hadműveletek 2001-es kezdete óta összesen 2.068 katona halt meg az országban, közülük 1.275-en amerikaiak voltak.

Az európai szövetségesek közül a britek szenvedték el a legnagyobb veszteséget, nekik 334 katonájuk esett el. A magyarok közül hárman haltak meg Afganisztánban: Kovács Gyula tűzszerész, posztumusz hadnagy és Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy Baghlan, Nemes Krisztián tűzszerész, posztumusz őrnagy pedig Kunduz tartományban veszítette életét.

Az erőszak ráadásul a szeptember 18-i választások közeledtével nagy eséllyel nem fog csillapodni. A tálibok ugyanis vasárnap már ígéretet tettek a voksolás megzavarására, és felszólították az embereket, hogy bojkottálják szavazást.

Mindeközben a CNN úgy értesült, hogy David Petraeus, a nemzetközi erők új főparancsnoka kétezer fős csapatbővítést kért; közülük 750 fő kimondottan az afgán fegyveres erők kiképzésével foglalkozna, különös tekintettel a házilag barkácsolt és az utak mentén elhelyezett robbanóeszközök hatástalanítására. Az afgánok elsődleges feladata ugyanakkor az lenne, hogy a terepen biztosítsák és segítsék a nemzetközi erők tevékenységét.

NATO-források szerint a kétezer fő nagy részét amerikaiak adnák, ám a csapatbővítésről hivatalos döntés egyelőre még nem született.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr562274926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása