HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.08.18. 14:07 Fleuriste

Valami bűzlik Illinois-ban

Címkék: politika választás korrupció kormányzó obama illinois blagojevich

Csak egy vokson múlt, hogy az esküdtek bűnösnek találják Rod Blagojevich korábbi illinois-i kormányzót abban, hogy pénzért „árusította” azt a szenátusi helyet, amely történetesen Barack Obama elnökké választását követően szabadult fel.

Állítólag Blagojevich-nek 2008-ban az egyik  kiszemeltje a posztra nem más volt, mint az amerikai talkshow koronázatlan királynője, Oprah Winfrey, igaz, formális ajánlatot végül nem tett neki. (Arról egyébként nem szól a fáma, hogy tőle ezért a kormányzó remélt volna-e valamiféle anyagi ellenszolgáltatást.)

Az NBC Chicago néhány hete ugyanis még arról adott írt, hogy az esküdtek előtt lejátszott – és titokban készített – felvételek tanúsága szerint Blagojevich azzal traktálta az egyik közeli munkatársát, hogy Oprah „királycsináló”, hiszen „ő csinálta meg Obamát”. Bár azt a kormányzó is elismerte, hogy kiszemeltje nagy valószínűséggel nem élne a lehetőséggel.

Az egyebek között zsarolással, vesztegetés kísérletével és törvénytelen pénzügyi tranzakciók lebonyolításával vádolt egykori kormányzót a 24 vádpontból csak egyben, a hatóság félrevezetésében találták szerdán bűnösnek. Azaz az esküdtek bizonyítottnak találták, hogy Blagojevich hazudott az FBI-nak, amiért legfeljebb öt év börtönbüntetést kaphat, és 250 ezer dollár megfizetésére kötelezhetik.

A többi 23 vádpontban a hat nőből és hat férfiból álló esküdtszék – 14 nap mérlegelés után – nem tudott egységes álláspontra jutni. Blagojevich már közölte, hogy ez ellen az egy ítélet ellen is fellebbezni fog, az ügyészek pedig azt, hogy új tárgyalás kiírását kezdeményezik. A többi vádpont esetében – tárgyalási szabálytalanságokra hivatkozva – James Zagel bíró is ezt teszi majd.

A tárgyalás maga egyébként rövidebb ideig tartott a vártnál. A demokraták így egy kicsit fellélegezhetnek, mert az őszi választások miatt nem jött volna túl jó nekik a Blagojevich-per elhúzódása. Igaz, ha újabb tárgyalást írnak ki, akkor a helyi republikánusok örülhetnek, bár egyelőre erősen kétséges, hogy a kormányzói posztért folyó versengésben a konzervatívok jelöltje, Bill Brady le tudja-e győzni Blagojevich utódját, az alig egy éve kormányzó Pat Quinnt.

Az új tárgyalás kiírása azonban azt is jelentheti, hogy – a szenátusi szék állítólagos áruba bocsátása miatt – több, ma már a Fehér Házban dolgozó tisztviselőt is tanúként idézhetnek be, ami megint csak nem emeli a demokraták renoméját.

Az őszi kampány egyik kulcseleme mindazonáltal a Blagojevich-ügy mellett a gazdaság lesz, ami nem is csoda, hiszen Illinois költségvetési hiánya 12-13 milliárd dollár körül mozog (nem elírás). Az illinois-iak lelkének ráadásul nagy eséllyel az sem tesz túl jót, hogy viszonylag rövid időn belül már a negyedik kormányzójukat ítélik el valamilyen bűncselekményért (Blagojevich elődje, a republikánus George Ryan jelenleg is börtönbüntetését tölti).

A New York Times szerint ebben az államban csak az utóbbi negyven évben nagyjából ezer köztisztviselőt és üzletembert ítéltek el korrupciós ügyek miatt. Az Illinois-i Egyetem 2009-es tanulmánya szerint pedig a korrupció évente több mint 300 millió dollárjukba kerül az ottani adófizetőknek.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr82230623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása