HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.09.17. 09:29 Fleuriste

Soha nem volt ennyi szegény Amerikában

Címkék: válság szegénység munkanélküliség gazdasági

Minden hetedik amerikai szegénynek számít – derült ki az amerikai népszámlálási hivatal csütörtökön nyilvánosságra hozott adataiból. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok polgárai közül 43,6 millióan vannak olyanok, akik a szegénységi küszöb alatt élnek. (Ez a szint egy négytagú család esetében évi közel 22 ezer, egy személyre számolva pedig közel 11 ezer dollárnyi jövedelemnek felel meg).

Amióta mérik, soha nem volt még ilyen magas a szegénységi ráta az Egyesült Államokban.

Az adatok a 2009-es közvélemény-kutatás eredményeit tükrözik, ez Barack Obama elnökségének első éve is volt egyben. Ezekből kiderül, hogy 2007 óta (ez volt ugye a gazdasági válság kirobbanását megelőző esztendő) közel 4 millióval csökkent a kenyérkeresők száma. Ráadásul 1987 óta – a mindenkori kormányzat azóta követi nyomon a betegbiztosításokat – először fordult elő, hogy csökkent a tébével rendelkezők száma, ami egyértelműen a válság számlájára írható.

Jelenleg Amerikában 51 millió embernek nincsen betegbiztosítása.

Bár a szegények száma alaposan megugrott, azoknak, akiknek van munkájuk, az átlagjövedelme nem csökkent. Ez férfiaknál jelenleg olyan évi 47 ezer, nőknél 36 ezer dollár körül mozog. A háztartások átlagjövedelme ugyanakkor egy kicsit csökken, most valamivel 50 ezer dollár alatt van.

Az adatok közzétételével egyidőben persze azonnal beindult a politikai adok-kapok. Miközben Obama nem győzte hangsúlyozni, hogy kormányzati segítség nélkül a helyzet még sokkal rosszabb lenne, a republikánusok szerint a kormányzati programok nem érnek fabatkát sem.

Robert Greenstein, a Center on Budget and Policy elnevezésű szervezet igazgatója a Washington Postnak nyilatkozva úgy vélte, hogy hosszú távon sokat segíthetne, ha javítanának az oktatási rendszeren, illetve az egyes támogatási programokon, emellett sokat számítana, ha az alacsony jövedelmű diákok a mostaninál több lehetőséget kaphatnának arra, hogy tovább tanuljanak. A legtöbbet azonban azzal lehetne elérni, ha az ország gazdasága jobban teljesítene. Az például már szép eredményeket produkálna, ha a munkanélküliséget 5 százalék alá tudnák szorítani.

A legfrissebb adatok szerint tavaly az állástalan amerikaiak aránya 14,3 százalék volt.

A lecke fel van adva.


2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr582302590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tüske · http://ketertelmu.blog.hu 2010.09.19. 13:10:14

Láma kérdés: ezek a béradatok bruttó vagy nettó értékek?

Fleuriste 2010.09.19. 19:45:12

egyáltalán nem láma! :) viszont sehol nem jelzik...
süti beállítások módosítása