HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.08.28. 11:15 Fleuriste

Megúszhatják a kitoloncolást az illegális bevándorlók

Címkék: politika bevándorlás egyesült államok

Nagy kő eshet le a szívéről több ezer őrizetesnek, ha életbe lép az amerikai Bevándorlási és Vámhivatal (ICE) az a napokban ismertté vált javaslata, amely leállítaná az illegális bevándorlók egy részének kitoloncolását az országból. A Washington Post szerint az intézkedés körülbelül 17 ezer embert érintene: egy részük illegálisan lépett be az országba, más részük a vízum lejárta után „felejtett el” hazamenni.

Mindez John Morton, az ICE vezetőjének minapi feljegyzéséből derült ki. Ennek értelmében a kitoloncolások helyett inkább arra összpontosítanának, hogy azokat kapcsolják le, akik valamilyen bűncselekményt követtek el.

Így azok, akik bár illegálisan tartózkodnak az országban (és fenn is akadtak az ICE valamely ellenőrzésén), de nincsen semmi a rovásukon, emellett köz- és nemzetbiztonsági szempontból sem jelentenek kockázatot, nagy eséllyel megúszhatják, hogy kiebrudalják őket az országból. Ezeknek az embereknek egyébként sok esetben már folyamatban van a zöldkártya-igénylése, és az elképzelések szerint az ellenük folyó eljárást is megszüntetnék, a státuszuk pedig rendeződhetne. Feltéve, ha kérvényüket az illetékes hivatal jóváhagyja.

Ha nem, akkor nincs mese, mehetnek vissza, ahonnan jöttek.

Ezzel a lépéssel egyébként tehermentesítenék az efféle ügyekkel foglalkozó bíróságokat is, ahol egy-egy ítéletre gyakran hónapokat vagy éveket kell várni. A New York Times szerint az átlagos várakozási idő 459 nap, a bíróságok restanciája pedig júniusban rekordszámot ért el, az ítéletre váró ügyek száma ugyanis immáron közel 248 ezerre rúg.

Richard Rocha, az ICE sajtóügyekért felelős helyettes vezetője mindenesetre a Washington Post szerint közölte, hogy mostantól egyértelműen a bűnöző külföldiekre kívánnak összpontosítani. „Biztosak akarunk lenni abban, hogy az elítélt bűnözőket nem csak a közösségből, hanem az országból is eltávolítják” – hangsúlyozta. Az ügynökség egyébként csak tavaly 167 ezer olyan bevándorlót toloncolt ki az országból, akiknek valami volt a rovásán, ami szintén rekordnak számít.

Míg több, a bevándorlást támogató, vagy éppen a bevándorlókat (például jogi tanácsokkal segítő) csoport lelkesen fogadta a javaslatot, főként republikánus oldalról heves össztűz alá vették azt. A konzervatívok leginkább azt kifogásolják, hogy a program révén az illegális bevándorlók egy része az országban maradhatna, holott korábban ők maguk is törvényt sértettek.

Hasonló véleményen van a szigorúbb bevándorlási szabályokat szorgalmazó Center for Immigration Studies, melynek ügyvezetője, Mark Krikorian arra intett: a tervezett intézkedés demoralizálhatja az ügynökségnek dolgozó munkatársakat, akik úgy érezhetik, hogy a munkájuk nem ér semmit. Emellett szerinte a lépésnek káros üzenete is lehet, hiszen az illegális bevándorlók azt vehetik le az egészből, hogy ha el is fogják őket, akkor is számíthatnak a szabadon bocsátásra.

Az ICE mindenesetre pénteken bejelentette, hogy egy nagyszabású háromnapos akcióban tíz középnyugati államban 370 olyan illegális bevándorlót tartóztattak le, akik súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolhatóak.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr472253957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása