HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.08.19. 09:24 Fleuriste

Goodbye

Címkék: irak háború korea katona egyesült államok vietnam

Augusztus 18-án az amerikai hadsereg utolsó harci alakulatai is távoztak Irakból (jobbnál jobb képekért katt ide), az országban egy ötvenezres kontingens maradt, melynek főként kiképzési feladatai lesznek.

De hogyan is távoztak az amerikaiak a huszadik század háborúiból? Emblematikus fotókat kerestem és találtam, lássuk!

A koreai háború az 1953. július 27-én aláírt fegyverszüneti megállapodással ért véget. Ez a kép előtte négy nappal készült: a Bell H-13 helikopterrel éppen egy súlyosan sérült amerikai katonát evakuálnak az országból.

Dél-Vietnamot az utolsó amerikai katona 1973. március 29-én hagyta el, két hónappal azután, hogy aláírták a békemegállapodást, igaz, ezt követően az amerikai védelmi minisztérium több száz munkatársa maradt még az országban. Ez a kép 1975-ben készült, a CIA egyik helikoptere Saigon egyik háztetejéről menti ki azokat az amerikaiakat és vietnamiakat, akik felfértek a járműre. Hugh Van Es fotója hamar az amerikaiak vietnami kivonulásának egyik jelképe lett.

Ez a kép 1991-ben az év fotója lett (World Press Photo of the Year). Ken Kozakiewicz őrmester elesett bajtársát siratja, aki az Öböl-háború utolsó napján „baráti tűzben” vesztette életét.

A két világháborúról nem igazán találtam olyan képet, amely kimondottan az amerikai katonák távozásáról szólna. Cserébe viszont itt egy elég jó fotósorozat a második világháború befejezéséről, benne az egyszer már megénekelt, obligát csókolózós képpel is.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr242232410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása