HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.08.16. 14:06 Fleuriste

Gábor Zsazsa és a politika

Címkék: média politika film kalifornia kormányzó reagan gábor zsazsa

Ha hinni lehet az amerikai bulvárszájtoknak, a régóta nagybeteg Gábor Zsazsa papot hívatott, hogy feladja neki az utolsó kenetet. Az internetet böngészve egy régi felvételre bukkantam, amely a Doktor Zsivágó hollywoodi premierjére készülődő Zsazsát követi nyomon. (A mozifilm 1965-ben jött ki.) A felvételen a sztárok között felbukkan az ekkor már a politikával kacérkodó Ronald Reagan is. (Reagan hivatalosan 1962-ben lépett be a republikánus pártba, majd 1966-ban választották meg Kalifornia kormányzójává.)

Gábor Zsazsa egyébként egyes források szerint maga is republikánus érzelmű volt, sőt, egy időben állítólag Reagant is támogatta. A sors fintora, hogy vélhetően utolsó napjait a kaliforniai egyetemnek a volt elnökről elnevezett egészségügyi központjában kell eltöltenie.

A ma már 93 éves hírességről – a betegségén túl – legutóbb akkor lehetett hallani, amikor férje, Frederic von Anhalt januárban bejelentette, hogy független jelöltként ringbe száll a kaliforniai kormányzóválasztáson. A herceg, aki titulusát a rossznyelvek szerint úgy vásárolta, saját bevallása szerint fiskális ügyekben inkább a konzervatív, szociális téren azonban inkább a liberális vonalat követi (így például támogatja a melegek házasságát, a marihuána legalizálását és széles körű amnesztiában részesítené az illegális bevándorlókat).

A lényegében zéró politikai tapasztalattal bíró herceg akkor keményen bírálta a távozó kormányzót, mondván, Schwarzenegger túl sokat utazgatott, és az utóbbi időben elhanyagolta Kaliforniát. „Arnold menni fog, és Kaliforniának új emberre van szüksége” – mondta akkor Frederic von Anhalt, hozzátéve, hogy mindig egy németnek kell eltakarítania az osztrák szemetet. „Ez mindig is így volt, és itt is ez fog történni” – nyomatékosította a 65 éves jelölt.

Igaz, a legutóbbi hírek szerint mégsem lesz szükség a német söprűre, mert a herceg felesége állapotára való tekintettel alig egy hete jelentette be, hogy visszalép a választási küzdelemtől. Közleményében annyit írt, hogy a felesége Kalifornia first ladyje kívánt lenni, de a balesete és a rossz egészségügyi állapota miatt most már csak az ő „első hölgye” lehet.

Frederic von Anhalt – aki egyébként Gábor Zsazsával kötött házassága előtt dolgozott banki tisztviselőként, forgatókönyvíróként és egy szauna alkalmazottjaként is – ugyanakkor azt nem zárta ki, hogy 2013-ban még megméretteti magát a Los Angeles-i polgármester-választáson. Addig is a kaliforniai kormányzóválasztáson a demokraták jelöltjét, Jerry Brownt támogatja a republikánus Meg Whitmannel szemben.

Már ha ez számít valamit.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr542225506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása