HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.06.22. 12:45 Fleuriste

Katonadolog

Címkék: afganisztán obama holbrooke mcchrystal

Még ki sem került az újságosstandokra, de már most meglehetősen nagy vihart kavart a Rolling Stone legfrissebb száma: ebben az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők parancsnoka alaposan leszedi a keresztvizet a fehér házi vezetésről. Stanley McChrystal kedden közleményben kért bocsánatot.

Ha a fele olyan feszült is a viszony az Afganisztánban állomásozó amerikai és nemzetközi csapatok vezetése és a Fehér Ház között, ahogyan azt pénteken megjelenő számában a Rolling Stone magazin állítja, már az is elég nagy baj. Hogy a lapban leírtak nem teljesen légből kapottak, azt jól illusztrálja, hogy a cikk kulcsfigurája, Stanley McChrystal parancsnok még a megjelenés előtt közleményben kért bocsánatot, és biztosította tiszteletéről Obama elnököt és nemzetbiztonsági csapatát.

Na, de miről is van szó? A lap a tábornok környezetéből származó információkra hivatkozva azt állítja, hogy a katonai és a politikai vezetés között kapcsolat már a kezdet kezdetén sem alakult túl jó. McChrystal állítólag meglehetősen csalódott volt, amikor első fehér házi látogatásán egy meglehetősen felkészületlen elnökkel találta magát szemben. Az afganisztáni csapatszám növelését sürgető kérését sem fogadta Obama túl jól, és hónapok teltek el, mire az elnök végre bejelentette, hogy 30 ezer fővel megnövelik az országban állomásozó amerikai katonák számát. Ráadásul úgy, hogy ezt összekötötték azzal a bejelentéssel, hogy 2011 júliusában megkezdik a csapatkivonást, amit McChrystal környezetében meglehetősen önkényesen kijelölt időpontnak tartanak.

Az Obama-adminisztráció ázsiója a parancsnok és környezete szemében azóta se változott nagyot. James Jones nemzetbiztonsági tanácsadót McChrystal egyik embere például bohócnak nevezte, Richard Holbrooke-ről pedig, aki Obama afganisztáni és pakisztáni különmegbízottja, egy névtelen forrás – a cikket előzetesen ismertető Washington Post szerint – a következőket állította: „A főnök azt mondja, olyan, mint egy megsebzett állat. Holbrooke állandóan olyan pletykákat hall, hogy lapátra teszik, ettől pedig veszélyessé válik.” Egy alkalommal például, amikor Holbrooke-től jött egy email, a tábornok állítólag így sóhajtott fel: „Ó, nehogy már még egy email Holbrooke-tól! El se akarom olvasni”.

A cikk különösen Karl W. Eikenberry kabuli amerikai nagykövetet ekézi, főleg, miután egy kiszivárgott belső feljegyzésből kiderült, hogy a nagykövet is ellenzi a katonák számának növelését, holott ezt a nézetét személyesen soha nem osztotta meg a parancsnokkal. Az összeállítás szerint McChrystaléknak nincs túl jó véleményük Joe Biden alelnökről sem, aki kezdetben szintén nem támogatta, hogy több csapatot küldjenek Afganisztánba. „Biden alelnökről kérdez? Ki az?” – állítólag így poénkodott egyszer McChrystal. Az össztűz alól az egyetlen kivétel Hillary Clinton külügyminiszter, aki kezdettől fogva támogatta a parancsnok elképzeléseit.

„Ez egy meglehetősen szerencsétlen cikk, de ez csak egy cikk” – reagált a NATO részéről James Appathurai szóvivő, utalva egyúttal talán az időzítésre is, amely az ezer sebből vérző afganisztáni misszió szempontjából talán valóban nem a legszerencsésebb. A szóvivő mindenesetre emlékeztetett arra, hogy jelenleg egy konfliktus kellős közepén vagyunk, Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárnak pedig teljes a bizalma McChrystal és a NATO katonai vezetése iránt. A Fehér Ház reakciójáról egyelőre keveset tudni.

UPDATE: A tábornokot kedden Washingtonba rendelték. Sajtóhírek szerint Obama eléggé dühödten reagált McChrystalnak a lapban megjelent megjegyzéseire. Az elnök sajtótitkára, Robert Gibbs súlyos hibát emlegetett, ugyanakkor nyíltan nem beszélt arról, hogy mi lesz a tábornok további sorsa. „Minden lehetőség nyitott” – nyilatkozta diplomatikusan, ám gyanítható, hogy a parancsnok nagy eséllyel búcsút inthet eddigi beosztásának.


Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr642100740

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Beauty Salons Northumberland 2018.08.17. 23:32:52

Karácsonyi has-magyarok - hacsaknem

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása