HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.06.07. 19:50 Fleuriste

Szuperkeddre készül Amerika

Címkék: primary kongresszus kormányzó egyesült államok szenátus képviselőház előválasztás

Igaz, hogy ez még „csak” az előválasztás, de az Egyesült Államokban mindenesetre nagy figyelem övezi a keddi szuperkeddet, amikor is tizenegy államban döntenek arról, hogy a novemberi kongresszusi, illetve kormányzóválasztásokon pártjaik színeiben ki szállhasson majd ringbe. A mostani prájmöri azért is érdekes lehet, mert a májusihoz hasonlóan, amikor is több bejáratott név elvérzett a megmérettetésen, a keddi előválasztás is kiválóan leképezheti a közhangulatot. Ami nem feltétlenül a demokratáknak kedvez. Sőt.

Hát, akkor sorjában.

A tizenegy államból hatban kormányzói székért is beindul a roham. (Magát a kormányzóválasztást 37 államban, valamint Guamon és a Virgin-szigeteken november 2-án tartják majd.) Kaliforniában például a republikánus Arnold Schwarzenegger már nem újrázhat – a keddi előválasztáson többen a republikánusok közül az eBay volt vezérigazgatónőjének, Meg Whitmannak a befutására fogadnak, míg a demokraták körében Jerry Brown nevét emlegetik a leggyakrabban, aki 1975 és 1983 között volt már kaliforniai kormányzó – amúgy pedig ő inspirálta a California Über Alles című Dead Kennedys-számot.

Whitman egyébként egyes hírek szerint az elmúlt két hónapban napi 500 ezer dollárt költött a kampányára (összesen közel 80 milliót, jobbára saját zsebből), főként arra, hogy előnyt szerezzen a republikánus Steve Poiznerrel szemben, aki a mobilokba szerelhető GPS-chipekkel szerezte millióit. Legutóbbi felmérések szerint sikerrel, hiszen Poiznerrel szemben az egykori eBay-vezér állítólag már 51-25 százalékos vezetést tudhat magáénak. Majd kiderül.

Iowában a jelenleg is kormányzó Chet Culver is indul a demokrata előválasztáson, nagyobb izgalom van azonban a republikánus oldalon, ahol sokáig biztosra vették, hogy a korábbi négyszeres republikánus kormányzó Terry Branstad gond nélkül veszi majd az akadályt az előválasztáson, majd pedig később a kormányzóválasztáson. Ám úgy tűnik, hogy Branstadet a szociális konzervatívnak kikiáltott Bob Vander Plaats könnyen megszorongathatja – akit hétvégi kampányrendezvényén nem más biztosított támogatásáról, mint a Zs-kategóriás filmek örökös királya, Chuck Norris.
 
A nevadai kormányzóságért Jim Gibbons (republikánus) is ringbe száll, aki immáron három éve tölti be ezt a posztot. Az utóbbi évek ugyanakkor nem voltak Gibbonséi: már az sem tett túl jót a renoméjának, hogy nem éppen békés körülmények között vált el a feleségétől, az pedig már csak hab volt a tortán, amikor egy Las Vegas-i pincérnő szexuális zaklatással vádolta meg a férfit. (Ő erre nemes egyszerűséggel csak annyit felelt, hogy 1995 óta nem szexelt.) Szakmai vonalon sem brillírozott: munkatársai szerint ugyanis a gazdasági és pénzügyi válság idején jóformán köddé vált. Így hiába a Tea Party támogatása (róluk majd egy későbbi külön posztban), nem várható, hogy ismételhet. A republikánusok körében Brian Sandovalnak, az állam első hispánó szövetségi bírájának és Michael Montandonnak, North Las Vegas egykori polgármesterének is jó esélyeket jósolnak.

És ha már szex. A dél-karolinai kormányzói posztra a republikánusok üdvöskéjeként Nikki Haley-t szokták emlegetni; egy friss felmérés szerint a keddi előválasztáson az indiai származású, de már Amerikában született Haley a voksok 43 százalékát söpörheti be, míg az utána következő Gresham Barrett csak 23-at (a republikánus előválasztáson itt négyen szállnak ringbe). Haley párton belüli népszerűségét a jelek szerint nem rengették meg azok a vádak, melyek szerint az amúgy férjezett, kétgyermekes politikusasszony két férfival is félrelépett volna. Támogatói között bírja Sarah Palint, és ami pikánsabb, a jelenlegi republikánus kormányzó, Mark Sanford volt feleségének, a népszerű Jenny Sanfordnak a támogatását is (akinek népszerűsége leginkább akkor ívelt felfelé, miután kiderült férje liezonja egy elvált argentin nővel).

Dél-Dakotában, ahol a republikánus Michael Rounds két terminus után már nem indulhat újra, a kormányzóságért a demokraták közül egyedült ringbe szálló Scott Heidepriem azzal keltett feltűnést, hogy helyetteskormányzó-jelöltnek a republikánus Ben Arndtet választotta. A republikánus primary-n öten mérettetik majd meg magukat – előrejelzések szerint közülük kerülhet ki a befutó. Maine-ben sem a republikánus, sem a demokrata jelöltek között nincs olyan, akinek támogatottsága meghaladná a 17 százalékot: egy június eleji felmérés szerint a demokratáknál Libby Mitchell lehet a befutó (13,3%), a republikánusoknál pedig Les Otten (ő a 17 százalékos játékos).

Ami a szenátusi helyeket illeti. A legnagyobb figyelem talán Arkansasra irányul, ahol a demokrata Blanche Lincoln – a Fehér Ház támogatása ide vagy oda – a májusi előválasztáson nem tudta megszerezni a szavazatok 50 százalékát. Így itt most úgynevezett runoff-ra kerül a sor, ami annyit tesz, hogy a két legtöbb szavazatot kapott jelölt eshet egymásnak, ebben az esetben Lincoln kihívója a szakszervezetek támogatását bíró Bill Halter helyettes kormányzó lesz. Republikánus oldalon John Boozman a májusi előválasztáson kényelmesen vette az akadályt, erejét így már a november 2-i választásokra tartalékolhatja (a 100 szenátusi helyből 36 sorsa dől el ekkor).

Ha már az előbb Kaliforniánál szóba került Meg Whitman, a szenátusi előválasztáson a republikánusok másik női nagyágyúja, Carly Fiorina, a Hewlett-Packard korábbi vezérigazgatója lehet. Bár a szenátusi kampányokba állítólag nem ölnek annyi pénzt, mint a kormányzóválasztásokon, de az év első öt hónapjában Fiorina így is 7 milliót bírt elkölteni, és most 37 százalékkal vezet. A republikánusoknál a második legnagyobb támogatottsága Tom Campbell közgazdásznak van, aki eddig kétmilliót költött a kampányra. A demokratáknál Barbara Boxer lehet a befutó, aki ezen a poszton már a negyedik terminusára készül, és a New York Tims szerint ez lehet pályafutása legkeményebb megmérettetése. Boxer az előrejelzések szerint akkor járna a legjobban, ha a republikánusoknál a Tea Party támogatását bíró Chuck DeVore nyerne, a legnehezebb dolga pedig Tom Campbell-lel lenne.

Nevadában a szenátus demokrata többségének vezetője, Harry Reidnek a sorsa a tét. Egy áprilisi közvéleménykutatás szerint Reidről, akit először 1986-ban választottak szenátorrá, a nevadaiak 49 százalékának nincs túlságosan jó véleménye. A veterán politikusnak azonban az a nagy szerencséje, hogy a republikánusok – összesen tizenketten – egymás között egyelőre véresebb csatát vívnak a jelöltségért. A konzervatívok ugyanis az utóbbi időben hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb sztorikkal kerültek a címlapokra: az egyik esélyesként számon tartott Sue Lowdent például azért cikiztek halálra, mert egy interjúban azt találta mondani, hogy nagyszülei régen egy-egy csirkéért lebarterezték az egészségügyi ellátást, és a maga részéről most sem vetne el egy ilyen rendszert. A Tea Party által favorizált Sharron Angle pedig anno állítólag egy olyan – részben a szcientológusok által kidolgozott – drogrehabilitációs program mögé sorakozott fel, amelynek keretében a börtönlakók masszázsban részesülnének. Ezt állítja legalábbis az Angle-t támadó kampányszpotjában Sue Lowden. Haha.

És akkor levezetésként pár szót a képviselőházi helyekről. Itt mind az érintett tizenegy állam (azaz Kalifornia, Iowa, Maine, Montana, Nevada, New Jersey, Észak-Dakota, Dél-Dakota, Dél-Karolina, Virginia, Arkansas) szerepet kap már. Arkansasban egyébként – a szenátori választáshoz hasonlóan – a képviselőházi voksoláson is runoff-ra kerül sor, a négy körzetben háromban. Virginia ötös körzetében a demokrata Tom Perriello – aki alig két éve rendelkezik mandátummal – próbálja megvédeni pozícióját. Az ő nagy esélye az lehet, hogy a republikánusok eléggé megosztottak, az előválasztáson például heten indulnak. Érdekes lehet még a kaliforniai nyolcas körzet, ahol Nancy Pelosinak, a képviselőház demokrata elnökének a széke a tét. A novemberi választáson az ő kihívója a republikánus John Dennis vagy Dana Walsh közül kerülhet ki.


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr272063830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cukorborsó1 · http://matortentek.blog.hu 2010.06.08. 22:39:57

Jó összeállítás! Szívesen bogarászok az USA-ról szóló posztokat, mert mégis csak jó tudni mivel foglalkoznak, és innen a "rest of the World" helyről véleményt mondani róluk :)
süti beállítások módosítása