HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.06.09. 01:30 Fleuriste

Most akkor melyik a leghosszabb háború?

Címkék: usa háború afganisztán egyesült államok vietnam holbrooke

Olvasom az Indexre is kikerült MTI-hírt, miszerint az afganisztáni a leghosszabb háború az Egyesült Államok történetében, még a vietnamit is megelőzi. Az anyag az ABC News összeállítására hivatkozik, mely szerint az afgán műveletek 104. hónapja tartanak, „hosszabb ideje, mint a 103 hónapig húzódó vietnami háború (1964-1973)”.

Akkor álljunk meg egy pillanatra. A vietnami háború nem 1964-ben kezdődött, hanem sokkal előbb. A hivatkozott évszám azért nevezetes, mert a Kongresszus akkor hozta meg a Tonkini-öböl-határozatot (Tonkin Gulf Resolution).

Ezzel a törvényhozás lényegében szabad kezet (ha úgy tetszik korlátlan felhatalmazást) adott Johnson elnöknek arra, hogy amerikai katonákat vessen be külföldön, jelen esetben Dél-Vietnamban. A döntés értelemszerűen a konfliktus eszkalálódásához vezetett, ez azonban nem jelenti azt, hogy 1964 előtt ne lettek volna összecsapások.

Elég csak belepillantani a Vietnamban elesett amerikai katonák emlékének szentelt honlap adataiba: igaz, ha nem is olyan nagy számban, mint később, de már a hatvanas évek elején is haltak meg ott amerikai katonák.

Ráadásul, míg Afganisztán esetében elég egyértelműen megvan a fegyveres harcok kirobbanásának kezdődátuma (2001. október 7.), addig Vietnam esetében ez nem ennyire fekete vagy fehér.

Csak egy példa: az amerikaiak már 1955-ben megkezdték a dél-vietnamiak megsegítését (beleértve a katonai kiképzést is). Ekkor még Eisenhower volt a főnök, ám később Kennedynek – főként a Disznó-öbölbeli kudarc után – is fontos volt, hogy demonstrálni tudja: az Egyesült Államok igenis elkötelezett a kommunista erők feltartóztatásában. Legyen az bármely pontja is a világnak.

Az amerikaiak tehát már ekkor nyakig benne voltak a levesben: a vietkongok megállításában például a katonák mellett a CIA is kivette a részét. Amikor Kennedyt 1963-ban lelőtték, akkor Vietnamban több mint 16 ezer amerikai katonai tanácsadó tevékenykedett.

A „leghosszabb háború” téma kapcsán a hét elején megszólalt Richard Holbrooke is, aki most Obama afganisztáni és pakisztáni különmegbízottja, és annak idején fiatal diplomataként Vietnamban is szolgált. Szerinte eléggé vicces, hogy egyes sajtóhírek mostanában 1964-re teszik a vietnami háború kezdetét, mert akkor ezek szerint ő már anno másfél éve Vietnamban szolgált, amikor valójában kitört volna a háború.

Jó, persze, erre lehet azt mondani, hogy Holbrooke valószínűleg nem fegyverrel a kezében harcolt, de tény, hogy az amerikai jelenlét ekkor már nagyon masszív volt, az észak- és dél-vietnamiak pedig már ölték egymást rendesen. Megint csak egy példa: ott volt 1963 januárjában az Ap Bac-i csata, amely a vietkongok győzelmével zárult. Ők itt 18 embert vesztettek, a dél-vietnami fegyveres erők 83-at, az amerikaiak pedig három katonai tanácsadót. Most ekkor ezek szerint ez még nem volt háború?

Holbrooke egyébként azt mondja: Vietnam és Afganisztán között szerinte az az alapvető különbség, hogy az előbbi nem függött közvetlenül össze az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeivel oly módon, mint ahogy Afganisztán – utalva ezzel a szeptember 11-i terrortámadásokra. Most, hogy ez így van, vagy nem így van, abba alapvetően nem akarok belemenni, nyilván vannak, akik ezt vitatják, vannak, akik egyetértenek vele, ezzel most nem nagyon akarok foglalkozni.

A két háborút nyilvánvalóan sokféle szempont alapján össze lehet hasonlítani, és ezekből az összehasonlításokból sok okosság ki is derülhet. Amit azonban alapvetően kétlek, hogy ennek a melyik hosszabb kérdésnek túl sok értelme lenne. Most, hogy 103 vagy 104 hónapja, alapvetően nem oszt, nem szoroz. Mindegyik baromi hosszú.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr972067933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása