HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.06.11. 21:33 Fleuriste

Kisebbségből lehet az új többség

Címkék: kisebbség egyesült államok népszámlálás hispano

Minden harmadik amerikai ma már valamilyen kisebbségi csoport tagja, sőt, négy államban és a fővárosban ez az arány már meghaladja az 50 százalékot is – derül ki egy friss demográfiai kutatásból.

Jelenleg az Egyesült Államok lakosságának 35 százaléka valamilyen kisebbségi csoporthoz tartozónak vallja magát, ami egyben azt vetíti előre, hogy a század közepére a kisebbségek tehetik ki az új amerikai többséget – derül ki az amerikai népszámlálási hivatal, a Census Bureau friss adataiból. Négy államban (Hawaiin, Új-Mexikóban, Kaliforniában és Texasban), valamint a fővárosban ráadásul a kisebbségi arány meg is haladja az 50 százalékot.

Az AP által részleteiben is ismertetett adatok szerint miközben 2000-ben a fehérek a lakosság 69 százalékát adták, addig ez a szám mára 65 százalékra olvadt. Az okok egyrészt a javarészt fehér „baby boomer”-generáció elöregedésében, és a kisebbségi – főként a spanyolajkú – csoportok magas születésszámában keresendők.

Miközben ugyanis a fehéreknél a születés-halálozás aránya nagyjából 1:1, addig a latinóknál 9 születés jut egy halálesetre. (Tényleg csak zárójelben: hispánóknak a spanyolajkú kisebbségek tagjait nevezik, a latino elnevezésbe pedig a portugálajkúak, azaz a Brazíliából érkezettek is beletartoznak. Minden hispano tehát latino, de nem minden latino hispano.)

Ezzel egyidőben mind többen vallják magukat egyszerre több etnikai csoporthoz tartozónak. Tavaly így 5,3 millió amerikai tartotta magát többnemzetiségűnek, ami 3,2 százalékkal több volt, mint az azt megelőző évben.

A legnagyobb kisebbségi csoportot egyébként a hispánók adják, akik jelenleg 48,4 millióan vannak (ez a teljes lakosságszámhoz viszonyítva 15,8 százalékot jelent, valamint 3,1 százalékos növekedést az előző évi adatokhoz képest). Őket követik a feketék vagy afro-amerikaiak, akik 37,7 millióan vannak (12,3 százalék, ami alig 1 százalékos növekedést takar), és az ázsiaiak, 13,7 milliónyian (ez 4,5 százalékot tesz ki, a növekedés üteme pedig 2,5 százalékos volt).

Mindent összevetve egyébként az Egyesült Államok lakossága tavaly közel 1 százalékkal nőtt, ami jelenleg nagyjából 307 millió embert jelent.

Érdekesség még, hogy az életkort tekintve Utah számít a legfiatalabbnak: itt minden 10. ember öt évnél fiatalabb. Az öregek aránya Floridában a legnagyobb, ahol minden ötödik lakos 65 éves vagy annál idősebb.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr692075085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása