HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.06.12. 00:09 Fleuriste

Valami bűzlik Dél-Karolinában

Címkék: greene egyesült államok dél karolina szenátor előválasztás

Ki a rosseb az az Alvin Greene? Nagyjából ez a kérdés foglalkoztatja most a keddi előválasztásokat nyomon követők egy részét. A 32 éves munkanélküli afro-amerikai férfi ugyanis Dél-Karolinában, a szenátori jelöltségért folyó versenyben a demokrata előválasztáson 17 százalékot rávert az esélyesebbnek tartott Vic Rawlra, aki összesen 250 ezer dollárt költött a kampányára, és aki állítólag egészen addig nem is vette komolyan Greene jelöltségét, amíg a kedd éjszaka megjelenő adatok le nem törölték a mosolyt az arcáról.

Greene végül az előválasztáson leadott szavazatok 58 százalékának besöprésével (ez közel 100 ezer leadott voksot jelent) jogot nyert arra, hogy novemberben a demokraták színeiben próbálja meg kiütni a szenátori székéből a republikánus Jim DeMintet. Csakhogy demokrata oldalról egyre többen vannak, akik vizsgálatot sürgetnek, és azt akarják, hogy Greene lépjen vissza a jelöltségtől (amit a férfi rendre visszautasít).

A képviselőház demokrata többségét irányító James E. Clyburn például legutóbb szövetségi nyomozás elrendelését szorgalmazta annak kiderítésére, hogy a munkanélküli Greene hogyan volt képes kipengetni a jelöltséghez szükséges 10 ezer dolláros illetéket. Clyburn nem csinált titkot belőle, hogy szerinte valami susmus megy Dél-Karolinában, és sejtetni engedte azt a mások által is megfogalmazott gyanút, miszerint Greene csak egy kirakatember, és valakik (például a republikánusok?) állnak a háttérben.

Greene azonban állítja, hogy a költségeket saját zsebből állta. A férfi egyébként több szempontból furcsa figura. Kilenc hónapja szerelt le a seregtől, azóta nincs munkája, és a 81 éves apjával él. Az Associated Press ráadásul kiderítette róla, hogy eljárás folyik ellene, mivel egyszer pornográf képeket mutogatott egy főiskolai diáknak. Greene az újságírók érdeklődésére erre annyit mondott, hogy nem kívánja kommentálni a vádakat, és rámutatott: amíg nem bizonyítják be a bűnösségét, addig ártatlannak kell tekinteni.

Hogy hogyan nyerte meg az előválasztást, az szintén nagy rejtély. A férfi ugyanis saját bevallása szerint nagyobb kampányrendezvényeken nem vett részt, nem voltak tanácsadói, nincs saját honlapja, sőt még mobiltelefonja és számítógépe sem. Az emailjeit is a helyi könyvtárban ellenőrzi, úgy hetente kétszer-háromszor.

Igaz, vannak olyan teóriák, melyek szerint azért nyerhetett, mert a neve első helyen szerepelt a demokrata jelölteket felvonultató listán, mások szerint pedig azért, mert a neve alapján a fekete szavazók tudták, hogy Greene afro-amerikai, és ezért adták rá a voksukat. Ki tudja? A férfi mindenesetre máról holnapra ismert lett, és bár a dél-karolinai demokraták közül sokak szemét csípi a sikere, ám nem kevesen vannak olyanok, akik hősként tekintenek rá, és azt mondják: még ha adott is valaki 10 ezer dollárt Greene-nek arra, hogy beszálljon az előválasztási buliba, a szavazókat senki sem kényszerítette arra, hogy rá adják a voksukat.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr162075392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása