HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.06.23. 16:22 Fleuriste

Meghalt a Times Square csókos ápolónője

Címkék: new york történelem japán második világháború

Kilencvenegy éves korában szerdán meghalt az az egykori ápolónő, akit a japánok fölötti győzelmet ünneplő tömegben 1945. augusztus 15-én egy ismeretlen amerikai tengerész a Times Square-en hirtelen derékon ragadott, és megcsókolt. Pár pillanatig tartott csak az egész, de ez éppen elég volt az arra járó Alfred Eisenstaedt fotósnak, aki ekkor a század egyik ikonikus fotóját rögzítette.

A csókot követően a két fiatal útjai azonnal elváltak, az egyik jobbra, a másik pedig balra ment. A fotós és a Life Magazine (ahol a V-J Day Kiss néven elhíresült kép először megjelent) hiába próbálta kideríteni, hogy kik ők, mik ők, nem jártak sikerrel. A hetvenes években azután egy Edith Shain nevű nő jelentkezett Eisenstaedtnél azzal, hogy ő szerepel a képen, ám a fotós saját bevallása szerint soha nem volt teljesen bizonyos abban, hogy valóban Edith Shain volt-e az, akit keresnek.

Amikor a híres csókról faggatták, Edith elmondta, hogy aznap a kórházból, ahol azidőtájt dolgozott, a Times Square-re ment, „mert a háború véget ért, és hova máshova megy egy New York-i? És akkor ez a fickó elkapott és csókolóztunk, aztán én az egyik irányba mentem, ő pedig a másikba” – idézte most fel a BBC az akkor már idős nő szavait.

Edith Shain egyébként 2008-ban második világháborús veteránok társaságában visszatért az emlékezetes csók színhelyére. Akkor azt mondta: örül, hogy újra New Yorkban lehet, láthatja azokat az utcákat, ahol akkor jártak, amikor a második világháborúnak vége lett, amikor „az a csodálatos érzés elöntötte a nemzetet”.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr322104271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása