HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.07.20. 14:39 Fleuriste

Negyvenegy éve volt az első holdséta

Címkék: űr szovjetunió hold armstrong kennedy egyesült államok hruscsov nixon hidegháború

„Kis lépés ez egy embernek, nagy ugrás az emberiségnek.” Ismerős, ugye? Neil Armstrong (és persze Edwin ’Buzz’ Aldrin) negyvenegy évvel ezelőtt, 1969. július 20-án lépett a Hold felszínére. Igaz, az amerikaiak nagyjából ötöde még mindig kételkedik ebben – a hívőknek és a kétkedőknek ide és ide kattintva is elérhető a felvétel.

Most ebbe a hoax-dologba nem nagyon akarok belemenni, nézzük inkább az esemény történelmi vonatkozásait. Kennedy elnök már 1961 májusában a Kongresszus előtt tartott beszédében kijelölte az irányt. A legmagasabbra akart törni: „Hiszek abban, hogy ennek a nemzetnek el kell köteleznie magát, hogy még az évtized vége előtt elérje célját, (nevezetesen) hogy embert juttasson el a Holdra és biztonságosan vissza is hozza őt a Földre.”

Ez az ember persze nem lehetett más, csak egy amerikai. Az űrverseny ekkor már javában tombolt a hidegháború két hatalmassága között, a Szputnyik-sokk pedig épp elég volt az amerikaiaknak 1957-ben, nem akartak még egyszer alulmaradni. Teller Ede például annak idején azt mondta: az Egyesült Államok ezzel nagyobb és fontosabb csatát vesztett el, mint Pearl Harbornál. (Ezek után az már csak tényleg a hab volt a tortán, hogy Jurij Gagarin személyében 1961 áprilisában a Szovjetunió juttathatta el az első embert is az űrbe.)

Az Apollo 11 végül beteljesítette Kennedy álmát. Igaz, ő ezt már nem érhette meg, helyette Nixon üdvözölhette a szerencsésen visszatért űrhajósokat. (Nixon állítólag készült egy olyan beszéddel is, amelyet akkor tartott volna meg, ha a misszió balul sikerül.) Az asztronauták egy csapásra sztárok lettek. A LIFE magazin a negyvenedik évfordulón egy rakás olyan, eddig még nem látott fotót hozott nyilvánosságra, amelyek az űrhajósok privát pillanataiba engednek betekintést – még a Holdra szállás előtt. (Magáról a Holdat érésről még itt vannak képek, szintén a LIFE-ból.)

A tavalyi negyvenedik évforduló kapcsán egyébként készült egy interjú Szergej Hruscsovval, az egykori szovjet pártfőtitkár fiával, aki ma már amerikai állampolgár. Ő elmondta, hogy 1969. július 20-án éppen Csernobilban volt, pont ott, ahol később az atomreaktor felépült. A hír szovjetunióbeli fogadtatásáról szólva kiemelte, hogy azt nem lehetett teljesen elmismásolni, de a lapok nem is kerítettek túl nagy feneket neki.

Azt mondta, a Holdat érés kapcsán a szovjetek nagyon hasonlóképpen éreztek, ahogyan az amerikaiak Gagarin kilövésekor. Volt, aki megpróbálta ignorálni az egészet, volt, aki sértve érezte magát. Nem volt titok Armstrongék útja, de túl sok infót nem tártak a nyilvánosság elé. „Az orosz embereknek sok problémájuk volt a mindennapi életben, nem nagyon izgatta őket az első ember a Holdon” – húzta alá Szergej Hruscsov.

Szerinte egyébként nem nagyon volt arra esély, hogy a szovjetek megelőzzék ezen a téren az amerikaiakat. Ráadásul az orosz űrprogram nagyon decentralizált volt, sokkal inkább, mint az amerikai (amelynek ott volt az Apollo-program).

Közölte azt is, hogy az apja nem nagyon értette, hogy a szovjet űrprogram akkori vezetője, Szergej Korolev miért bukta el az amerikaiakkal szemben ezt a versenyfutást. Túl sokat ugyanakkor nem foglalkozott a Holdra szállással, ellenben nagyon büszke volt a Szputnyikra, amelyről még az emlékirataiban is megemlékezett.


5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr642163769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árkászati Hadimérnökség 2010.07.27. 23:46:43

Michael Collins, aki végig fent ült a Columbiában, és fedezte Armstrong és Aldrin seggét - legalább legyen kommentben.
A munkája éppolyan fontos volt, mint a lenti kettőé. Ezért itt a helye.
Korolev pedig Koroljov. Ez magyar helyesírás, ami szerint a nem latin betűs eredeti írásmód esetén a kiejtést alapul véve írjuk le a neveket, esetleg a hagyományos/hagyományőrző írásmód megtartásával (tehát ezért nem Sztalin, hanem Sztálin, mert így írták a sztálinizmusban, és nem Gorbachev/Gorbacsev, hanem Gorbacsov).
De ez nem fontos. Collins az fontos.
A 12-n Richard Francis Gordon, a 14-en Stuart Allen Roosa, a 15-ön Alfred Merrill Worden, a 16-on Thomas Kenneth Mattingly, és a 17-en Ronald Ellwin Evans.
A programról szóló összefoglalók mind kitérnek arra, hogy mennyi tudományos munkát elvégeztek, és a pályáról végzett megfigyeléseik szolgálták a biztonságos landolást és visszatérést a Holdon, illetve Holdról.
És azt sem felejtik el az életrajz-írók, hogy (a 8-as, a 10-es és a 13-as személyzetével együtt) a parancsnoki modul űrhajósa "egyike annak a 27 embernek, aki eljutott a Holdig", sőt "egyike annak a 24-nek, aki a Hold körül keringett (a 13-as volt a kivétel, ami csak megkerülte kísérőnket, de nem tudott pályára állni).
Üdv és jó éjszakát!
Árkászati Hadimérnökség

Fleuriste 2010.07.27. 23:49:54

@Árkászati Hadimérnökség: köszi szépen, minden hasonló komment jöhet! :)

Árkászati Hadimérnökség 2010.07.28. 13:00:21

Elnézést, de éjjel ellustálkodtam az utánanézést. Nos, tévedtem is, persze, a fejből idézgetéssel: 24-en jutottak összesen a Holdig.
Cernan a 10-essel és a 17-essel, Lovell a 8-assal és a 13-assal, valamint Young a 10-essel és a 16-ossal dupláztak. 22-en pályára is álltak, a kivétel a 13-asból Swigert és Haise, akiknek "csak kerülésre futotta".
A speciális felkészültséget bizonyítja az is, hogy bár a "holdraszállós" küldetések (11-17) egyetlen parancsnokimodul-pilótája sem ment vissza holdraszállni, de a 8-asból Lovell, a 9-esből Scott, meg Young, a 7-es tartaléka, aki 10-essel fel is szállt, már leszállószemélyzetként is beosztást kapott.
És az is, hogy a küldetések személyzetének felsorolásában mindig másodikként szerepeltek a parancsnoki modulban maradók nevei.
Az is látszik, hogy két küldetésre csak a
Még egyszer bocsánat, ebédszünet volt, utánanéztem.
Egy névsor a "holdas" személyzetekről, zárójelben a felszínre nem jutott Apollo-missziók.
Aldrin, 11
Anders, (8)
Armstrong, 11
Bean, 12
Borman, (8)
Cernan, (10), 17
Collins, (11)
Conrad, 12
Duke, 16
Evans, (17)
Gordon, (12)
Haise, (13)
Irwin, 15
Lovell, (8), (13)
Mattingly, (16)
Mitchell, 14
Roosa, (14)
Scott, 15
Schmitt, 17
Shepard, 14
Stafford, (10)
Swigert, (13)
Young, (10), 16
Worden, (15)
Mindezt azért, mert személy szerint nagyon gáznak érzem, hogy '69 és '72 közt sikerült, aztán azóta sem...
Üdv!
Árkászati Hadimérnökség

Árkászati Hadimérnökség 2010.07.28. 13:06:52

...és egy utolsó javítás, a félbemaradt mondaté:
És az is látszik, hogy két küldetésre csak olyanok mentek, akik először (a 8-assal és a 10-essel) nem leszállásra indultak. Cernan leszállómodul-pilótából lett leszállómodul-parancsnok, ami érthető, a másik kettőről (Scott és Lovell) már szóltam.
Bocsánat!

Fleuriste 2010.07.28. 13:40:59

@Árkászati Hadimérnökség:
Köszi szépen, minden ilyen kiegészítést nagyra értékelek! Gyere máskor is!!! :) Üdv!
süti beállítások módosítása