HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.06.29. 09:52 Fleuriste

Kémsztori

Címkék: oroszország obama hírszerzés egyesült államok medvegyev

Pedig minden olyan szép volt: látogatás a Szilícium-völgybe, az első Twitter-üzenet elküldése, majd kedélyes tárgyalás és hamburgerezés az amerikai elnökkel. Majd Dmitrij Medvegyev gépre szállt, és meg sem állt Torontóig, a G20-ak csúcstalálkozójáig.

Ám alig hagyta el az orosz elnök az Egyesült Államokat, amikor az FBI több évi nyomozást követően akcióba lépett, és illegális hírszerzés és pénzmosás vádjával letartóztatott tíz személyt egyebek között Bostonban, New York-ban és Arlingtonban (egy ember szabadlábon védekezhet). A gyanú szerint a tizenegyek eddig az orosz kormány fedett ügynökeiként tevékenykedtek, s a céljuk az volt, hogy beszivárogjanak döntéshozó körökbe, és minél több információt szerezzenek meg az Egyesült Államok Iránnal kapcsolatos politikájáról, az új START-szerződéssel kapcsolatos amerikai álláspontról, a CIA felsővezetéséről és a Kongresszus belső ügyeiről.

A New York Times szerint az ügynökök kapcsolatba léptek egy hajdani magas rangú amerikai nemzetbiztonsági tisztviselővel és egy olyan kormányzati alkalmazottal, aki részt vesz az egyik atomprogramban. A lap szerint még nem tisztázott, hogy a gyanúsítottak pontosan milyen információk birtokába jutottak. Mindenesetre hamis név alatt éltek, és az amerikai lapok szerint időnként kémfilmbe illő módszerekkel kommunikáltak: volt, hogy a vasútállomáson egymás mellett elhaladva két hasonló táskát cseréltek ki, láthatatlan tintát és rövidhullámú rádiót használtak, ugyanakkor haladtak is a korral, hiszen például előfordult, hogy olyan képeket helyeztek el az interneten, amelyek rejtett üzeneteket tartalmaztak.

A letartóztatottak között négy házaspár van, akik egészen vasárnapig a kívülálló számára az átlagamerikaiak életét élték. A Richard és Cynthia Murphy név alatt éldegélő pár szomszédai például alig akartak hinni a szemüknek, amikor vasárnap éjszaka egy sereg FBI-ügynök bilincsben vezette el őket, és volt, aki egészen egyszerűen nem akarta elhinni, hogy kémek lennének. A letartóztatottak többsége egyébként pénzügyi területen és a médiában dolgozott. Az egyik nő például egy spanyol nyelvű New York-i lap riportere volt, az egyik férfi pedig korábban egy utazási irodában dolgozott, ahol eszes, udvarias, szorgalmas embernek ismerték meg. Az iroda társtulajdonosa most szürreálisnak nevezte a történteket.

Az akció időzítésének Obama elnök állítólag nem örült (Medvegyev ugye alig tette ki a lábát az országból), ám az FBI attól tartott, hogy a gyanúsítottak némelyike kereket oldhat. A mostani ügy megítélése finoman szólva is vegyes. A Washington Post egy név nélkül nyilatkozó FBI-forrást idéz, aki saját bevallása szerint nem tud visszaemlékezni olyan esetre, amikor is egy külföldi ország egyszerre tíz hírszerzőjére tudtak volna lecsapni. Hasonló szellemben nyilatkozott a New York Times-nak a ma már Egyesült Államokban élő Oleg D. Kalugin volt KGB-ügynök, aki azt mondta: sokkolta, hogy ennyi résztvevője volt a fedett műveletnek. „Ez visszatérés a régi napokhoz, de még a hidegháború legrosszabb éveiben sem gondolom, hogy több lett volna tíz illegális (hírszerzőnél) az USA-ban, valószínűleg kevesebben voltak” – tette hozzá.

Mások azonban úgy vélik, az orosz hálózat vajmi csekély érdemi információhoz juthatott, ha egyáltalán hozzájutott ilyenhez, dacára annak, hogy a gyanúsítottak között akad olyan, aki már húsz éve az Egyesült Államokban él.

A washingtoni orosz nagykövetség egyelőre nem kommentálta a történteket.

UPDATE: A jelenleg Jeruzsálemben tárgyaló Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a letartóztatások miatt magyarázatot követel az Egyesült Államoktól. A Ria Novosztyi hírügynökség szerint közölte: „az egyedüli dolog, amit mondhatok, hogy (a bejelentés) időzítése különleges gonddal lett kiválasztva”, utalva ezzel arra, hogy az amerikai hatóságok az akcióra a Medvegyev-látogatás után pár nappal kerítettek sort.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr862117948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása