HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.08.19. 16:46 Fleuriste

„Asszem, Obama muszlim…”

Címkék: politika vallás obama elnök muszlim

Közel minden ötödik amerikai azt gondolja (egyébként tévesen), hogy Barack Obama muszlim – derül ki a Pew Research Center csütörtökön nyilvánosságra hozott felméréséből. Míg tavaly márciusban csupán a megkérdezettek 11 százaléka vélekedett így, ma már 18 százalék adott hangot azon meggyőződésének, hogy az elnök muszlim vallású.

Ezzel szemben jelentősen csökkent azoknak a száma, akik szerint Obama keresztény (48 százalék helyett 34 százalék) , jóllehet ez a helyes válasz az elnök vallását firtató kérdésre. A válaszadók majd’ felének (43 százalék) ugyanakkor fogalma sem volt, hogy az elnök milyen vallású.

A kutatóközpont munkatársai egyébként fontosnak tartották jelezni, hogy a felmérést még augusztus elején készítették, tehát azelőtt, hogy Obama véleményt nyilvánított volna a lerombolt Világkereskedelmi Központ közelébe építendő mecset ügyében.

Az adatokból egyértelműen kiderül az is, hogy Obamáról főként politikai ellenlábasai gondolják azt, hogy muszlim, így a konzervatív republikánusok nagyjából harmada vélekedik így (34%). Érdekes jelenség még, hogy míg korábban a demokraták fele (55%) gondolta azt, hogy az elnök keresztény, addig ma már csak 46 százalékuknak ez a véleménye.

Amikor a kutatóintézet munkatársai arról érdeklődtek, honnan tudják, hogy az elnök milyen vallású, a többség a médiára hivatkozott: 60 százaléka azoknak, akik szerint Obama muszlim, állítólag a sajtóból értesült erről, minden tizedik ember (11%) pedig azt mondta, hogy az elnök szavai és viselkedése nyomán jutott erre a következtetésre.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr412233469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása