HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.08.14. 12:10 Fleuriste

Darázsfészekbe nyúlt Obama?

Címkék: politika new york obama muszlim ground zero

Barack Obama támogatja a Ground Zero-i mecset felépítését – adja hírül öles betűkkel a brit Telegraph. A helyzet az, ahogy egyébként leadjében a brit lap cikke is pontosít, hogy az említett mecset és muszlim közösségi központ a Ground Zero közelében, a Világkereskedelmi Központ egykori helyétől két utcányira épül majd meg (klikk ide).

Persze, mondhatnánk (és mondják is sokan), ez már csak szőrszálhasogatás, néhány háztömb ide vagy oda, annyira nem számít. A Ground Zero neuralgikus pont az amerikai politikában és közéletben, és várhatóan még jó darabig az is marad.

Az ügy tehát finoman szólva is kényes. A 2001. szeptemberi merényletben meghaltak hozzátartozói ugyanis kegyeletsértőnek találják, hogy nem messze attól a helytől épül meg a mecset, ahol a WTC ikertornyaiba belecsapódtak a repülők, mások szerint azonban a terroristákat nem szabad összemosni a békés muszlim többséggel, ráadásul – vallják – a békés egymás mellett élés, valamint a kölcsönös megértés és elfogadás jegyében igenis engedni kell, hogy zöld utat kapjon a projekt.

Az elnök sokáig húzódozott véleményt nyilvánítani, ami miatt az amerikai muszlimok be is rágtak egy csöppet. Ők ugyanis Obama hallgatását úgy értelmeztek, hogy az elnök sutba vágta azokat a korábbi ígéreteit, melyek szerint új fejezetet akar nyitni a muszlim világgal ápolt kapcsolatok történetében. Az amerikai belpolitika, és különösen az őszi kongresszusi választások fényében ugyanakkor korántsem meglepő, hogy az elnök eddig nem nagyon akart állást foglalni. A CNN minapi felmérése szerint ugyanis a megkérdezettek 68 százaléka ellenzi, hogy a Világkereskedelmi Központ közelében mecset épüljön.

Obama ugyanakkor pénteken megtörte a csendet, és támogatásáról biztosította a mecsetépítést.

„Polgárként és elnökként is úgy gondolom: a muszlimoknak ugyanolyan joguk van a vallásuk gyakorlásához, mint bárkinek ebben az országban” – közölte Obama a muszlim böjti hónap, a ramadán tiszteletére adott fehér házi vacsorán. Az elnök értésre adta azt is: tisztában van azzal, hogy a helyszín miatt a tervezett mecsetépítés kényes ügy, ám – folytatta – „ez Amerika, és a vallásszabadság melletti elkötelezettségünknek megingathatatlannak kell maradnia”.

A Fehér Ház mindazonáltal korábban már világossá tette, hogy nem nagyon akar beleavatkozni az ügybe, amely már eddig is alaposan felkavarta a kedélyeket. Michael Bloomberg New York-i polgármester például – ugyancsak a vallásszabadságra hivatkozva – támogatja a muszlim közösségi központ felépítését, Sarah Palin egykori republikánus alelnök-jelölt ugyanakkor „szükségtelen provokációról” beszélt, és arra szólította fel a békekereső muszlimokat, hogy vessék el a tervet.

Arra azonban várhat. David Paterson New York-i kormányzó ugyanis a napokban felajánlotta, hogy egy távolabb lévő, állami tulajdonban lévő telken építsék fel a muszlim közösségi központot, ám a beruházók nem kívántak élni a lehetőséggel, mondván, éppen az alsó-manhattani muszlim közösség kiszolgálása érdekében választották a Park Place 51-et.

Van egy olyan érzésem, hogy sokat fogunk hallani még erről a helyről.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr952221119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása