HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.07.03. 13:36 Fleuriste

Még a nagy Jefferson is téveszthet

Címkék: történelem jefferson függetlenségi nyilatkozat

Az Angliától való függetlenséget kikiáltó nyilatkozat megfogalmazásakor még az olyan nagy elmék sem tudtak száz százalékosan megszabadulni a régi beidegződésektől, mint Thomas Jefferson. A Kongresszusi Könyvtár szakemberei a történelmi ereklye behatóbb vizsgálatakor jöttek rá, hogy a nyilatkozatíró Jefferson az első piszkozatok egyikében az amerikai népre utalva a subjects, azaz alattvalók kifejezést használta. A hibát észlelve azonban törölte a szót, és helyette – a végleges dokumentumban is megjelenő – polgárok (citizens) kifejezés mellett döntött. (Képhez katt ide meg ide meg ide meg ide!)

Fenalla France, a könyvtár vezető vegyésze közölte, hogy a felfedezést még tavaly tették (igaz, a hírt csak most pénteken közölték), mégpedig egy nagyfelbontású digitális kamera segítségével, amely az úgymond láthatatlan rétegeket is elő tudja csalogatni. Ilyen láthatatlan réteg lehet például a törölt szöveg egy akár az ujjlenyomat is. A mostani vizsgálatok során arra jutottak, hogy Jefferson valószínűleg a kezével törölte ki az alattvalók kifejezést, még akkor, amikor a tinta nedves volt. Az elmaszatolt folt így is látszik, ám az eredeti szó szabad szemmel már nem olvasható.

Bár a szóban forgó mondat a későbbi nyilatkozatban nem szerepel, a kutatókat teljesen felvillanyozta a felfedezés: az AP összeállítása szerint Fenalla France például „gerinc-bizseregtetőnek”, rendkívül izgalmasnak nevezte azt, James Billington, a Kongresszus könyvtárosa pedig azt mondta, hogy ezzel egy olyan varázslatos pillanatot idézhettek fel, amely máskülönben elveszett volna a történelem számára.

A Nyilatkozat után más történelmi jelentőségű dokumentumokat is hasonló vizsgálatoknak vethetnek alá. A Washington Post szerint a gettysburgi beszéden ujjlenyomatokat találtak, és a kutatók most arra próbálnak rájönni, hogy vajon Abraham Lincoln hagyta-e őket a papíron. Emellett hasonló vizsgálatok fogják feltárni a főváros tervezőjének, Pierre L’Enfant tervrajzainak, illetve Thomas Jefferson és Benjamin Franklin feljegyzéseinek eddig még rejtett titkait is.

A Függetlenségi Nyilatkozatot 234 évvel ezelőtt, 1776. július 4-én fogadták el.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr572127009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása