HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.07.06. 12:57 Fleuriste

Aki tizenkét elnököt fogyasztott

Címkék: bush ford nagy britannia obama elnök truman kennedy egyesült államok clinton eisenhower nixon reagan carter hoover ii. erzsébet

Ötvennyolc esztendei uralkodása óta harmadszor látogat el New Yorkba II. Erzsébet. Kedden a tervek szerint a brit királynő férjével, Fülöp herceggel koszorút helyez el a Ground Zerónál, majd pedig beszédet mond az ENSZ-ben.

Erzsébet apja, VI. György halála után 1952-ben, mindössze 25 évesen foglalhatta el Nagy-Britannia trónját. Hosszú uralkodása alatt az Egyesült Államokban többször is járt, New Yorkban azonban a mostani alkalmat nem számítva mindösszesen kétszer.

Először 1957-ben, még fiatal királynőként – akkor, amikor még Dwight D. Eisenhowernek hívták az Egyesült Államok elnökét. Erzsébet akkor szintén beszédet mondott az ENSZ-ben, meglátogatta az Empire State Buildinget, majd a Waldorf-Astoriában vacsorázott (a LIFE magazin képe ez utóbbi eseményről itt).

A legközelebbi látogatásra közel két évtizedet kellett várni: 1976-ban az akkor 50 esztendős királynő az Függetlenségi Nyilatkozat elfogadásának bicentenáriumi ünnepségeire érkezett az Egyesült Államokba (ekkor ellátogatott Bostonba, Philadelphiába és Washingtonba is), New Yorkban pedig tiszteletbeli New York-ivá avatta az akkori polgármester, Abraham D. Beame.

Hosszú-hosszú uralkodása alatt Erzsébet az Egyesült Államok számtalan elnökének beiktatását és távozását nézhette végig. Ily módon tizenkét elnököt „fogyasztott” el, igaz, közülük csak tizeneggyel találkozott személyesen. Meg egy hajdanival, így a tizenkettő mindenképp kijön.

Amikor 1952-ben elfoglalta a trónt, akkor még Harry Truman volt a Fehér Ház lakója. Őt követte a korábban már említett Eisenhower, aki 1957-ben az ifjú királynő amerikai vendéglátója volt. Ezen a viziten egyébként Erzsébet találkozott egy másik (igaz, volt) elnökkel is, mégpedig Herbert Hooverrel, aki 1929 és 1933 között volt az Egyesült Államok első számú vezetője.

1961-ben John F. Kennedy parolázhatott a királynővel. Lyndon B. Johnson volt az egyetlen, akivel uralkodása alatt a királynő nem találkozott, de azóta az összes hivatalban lévő amerikai elnök személyes ismerősei között üdvözölhette, üdvözölheti a brit uralkodót. Így a linkekre kattintva feltárul a teljes elnöki panoptikum, hiszen itt van Richard Nixon, Gerald Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan, George Bush, Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama is.


3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr312133230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kszabo 2010.07.06. 16:53:07

Szívós mint Fidel Castro :)

Fleuriste 2010.07.06. 18:25:31

az, de Erzsébet ráver egy kört, mert Castro "csak" 1959-ben került hatalomra. most olvastam, hogy ugyanebben az évben ellátogatott az USA-ba is, előtte azonban felfogadott egy jónevű amerikai PR-céget, hogy promotálják az útját :))

gamaal 2010.07.06. 21:57:12

1957-ben a Columbia Egyetemen is jart. Az egyetem legszebb konyvtaraban - a Buttlerben - egy hatalmas falnyi festmenyen orokitettek meg az esemenyt:)
süti beállítások módosítása