HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.08.02. 10:02 Fleuriste

Palin szerint Obama nem elég tökös

Címkék: politika arizona bevándorlás obama egyesült államok palin

Az illegális bevándorlás megfékezése lesz kétségtelenül az őszi kongresszusi választások előtti hetek-hónapok egyik politikai slágertémája. Ennek kijelentéséhez nem kell különösebb jóstehetség, elég, ha csak az arizonai bevándorlási törvény körüli jogi hercehurcára, és az azt övező nyilatkozatháborúra gondolunk.

A politikai adok-kapokba most az amerikai jobboldal csillaga, a nagy konzervatív kedvenc is beszállt. Sarah Palin volt alaszkai kormányzó, egykori republikánus alelnök-jelölt a Foxnak nyilatkozva ugyanis teljes mellszélességgel kiállt a törvényt aláíró, majd azt a bíróság előtt is megvédő arizonai kormányzó, Jan Brewer mellett, mondván, ellentétben Obamával ő legalább elég tökös ahhoz, hogy megvédje az ország határait.

Palin a cojones szót használta, amely a spanyolban szó szerint heréket jelent, ám átvitt értelemben a kurázsit, bátorságot értik alatta.

Az illegális bevándorlókat bűnözőként kezelő arizonai törvény a múlt héten lépett életbe, igaz, az utolsó pillanatban az eljáró phoenixi szövetségi bíróság a legvitatottabb passzusok végrehajtását felfüggesztette.

Palin most úgy vélekedett, hogy a bíróság határozata nem volt szerencsés, ugyanakkor reményei szerint az csak ideiglenesnek tekinthető. Nem tartotta kizártnak azt sem, hogy a törvény végső soron a Legfelsőbb Bíróság előtt landolhat. (Ezt egyébként sokan gondolják így.)

A Reuters összeállítása szerint jelenleg körülbelül 11 millió illegális bevándorló él az Egyesült Államokban (a tavaly januári adatok 10,8 milliót mutattak), túlnyomó többségük Mexikóból (6,7 millió) érkezett. Ez utóbbiak egyébként javarészt Arizonában léptek először amerikai földre, és innen mentek tovább az ország többi részébe.

A szövetségi bíróság múlt heti döntése egyébként alapvetően meghatározza azoknak a jelenleg még csak tervezet formájában létező, ugyanakkor az arizonaihoz nagyon hasonlító törvényeknek a sorsát, melyeket az illegális bevándorlás elleni küzdelem jegyében más államok kívánnak tető alá hozni.

A USA Today híre szerint Courtney Combs republikánus képviselő, aki hasonló jogszabálytervezetet kívánt előterjeszteni Ohióban is, azt mondta, hogy egy újabb pert elkerülendő kiveszi a szövegből azokat a rendelkezéseket, melyek végrehajtását a szövetségi bíró az arizonai tervezet esetében felfüggesztette. Máskülönben – mondja – csak az adófizetők pénzét vesztegetnék.

Vannak ugyanakkor olyanok is, akiket a bírósági ítélet sem tántoríthat el. Debbie Riddle texasi republikánus képviselő például a jelek szerint nem mond le arról, hogy az arizonaihoz hasonló törvénytervezettel álljon elő. Indoklása szerint ugyanis még mindig könnyűszerrel át lehet lépni a délnyugati határt. Ráadásul – mint kiemelte – a megválasztott tisztviselőknek az elsődleges az kell, hogy legyen, hogy a polgárok biztonságát garantálni tudják.

Az Obama-adminisztráció egyébként már korábban bejelentette, hogy augusztus elsejétől 1200 nemzeti gárdistát rendelnek az amerikai-mexikói határvidékre. A New York Times szerint azonban hetekig is eltarthat még, mire teljes létszámban bevethetik őket.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr812192683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása