HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.08.12. 15:50 Fleuriste

Ki volt minden idők legrosszabb elnöke?

Címkék: politika történelem bush obama elnök egyesült államok fehér ház roosevelt előválasztás

Valószínűleg minden amerikai elnök életében eljön a pillanat, amikor a valaha volt legrosszabb elnöknek nevezik. Nos, Barack Obamának sem kellett túl sokat várnia erre a momentumra. Nem túl meglepő módon a hangzatos kijelentés a kongresszusi előválasztások kampányában hangzott el, mégpedig a republikánus Ben Quayle szájából.

A 33 éves feltörekvő politikus – akinek apja, Dan Quayle az idősebb Bush alelnöke volt – a YouTube-ra is felkerült rövid szpotban mondja ki megsemmisítő ítéletét. „Drogkartellek Mexikóban, adókartellek (Washington) D.C.-ben – mi történt Amerikával?” – teszi fel a gyötrő kérdést Quayle, aki szerint valakinek el kell mennie Washingtonba, és ráncba kell szednie az egész kócerájt.

Kétségünk ne legyen, természetesen magára gondolt.

Hogy Ben Quayle drámai üzenete mennyire talál értő fülekre, az legkésőbb augusztus 24-ét követően kiderül. Arizona hármas számú körzetében ekkor tartják ugyanis az előválasztásokat, a nyugdíjba vonuló republikánus John Shadegg képviselői helyéért pedig elég nagy a tülekedés – republikánus részről másfél hét múlva tízen küzdenek majd meg a jelöltségért.

Na de mégis: melyik elnöknek a legrosszabb a reputációja, kinek a fehér házi ténykedését tekinti a leggyalázatosabbnak az utókor?

A Siena Research Institute július elején hozta nyilvánosságra tanulmányát, amely 238 elnöki szakértő, történész, politikai elemző véleményét, az elnökök személyes kvalitásait pontozó eredményeit összegezve állította fel a kiválóan és a pocsékul teljesítő elnökök listáját. Nos, eszerint a lista legvégén a 17. elnök, Andrew Johnson kullog, aki Abraham Lincoln lelövése után, nagyjából egy hónapi alelnökösködés után emelkedett az elnöki pozícióba.

Szintén nem túl fényes a renoméja James Buchanannek, aki egy akkor már mélyen megosztott ország elnökeként tevékenykedett (Buchanan 1861. március 4-én adta át az elnöki stafétabotot Lincolnnak, a polgárháború pedig ugyanezen év április 12-én robbant ki). A negatív lista harmadik helyezettje Warren G. Harding, akinek elnökségét több visszaélési és korrupciós botrány rázta meg. A negyedik legrosszabb elnöknek az 1853 és 1857 között ténykedő Franklin Pierce, az ötödiknek pedig ezen összesítés szerint George W. Bush számít. Míg Bush 2002-ben a 23. volt a rangsorban, nyolc évvel később már a 39. helyre csúszott vissza, egyebek között a gazdaság gyatra kezelése, a gyenge kommunikáció és a külpolitikai eredményei (vagy eredménytelenségei) miatt.

Az okosok ugyanakkor elkészítették a legjobban teljesítő elnökök listáját is. Eszerint az utókor az egyedülálló módon négy cikluson keresztül elnöklő Franklin Delano Roosevelt teljesítményét értékeli a legtöbbre, aki nem csak a gazdasági válságból rántotta ki az országot, de – akkor már nagybetegen – a második világháború idején is biztos kézzel vezette az amerikaiakat. A Siena Research Institute 1982 óta immáron ötödször készíti el a fenti összesítést, és mindegyik alkalommal FDR állt az élen.

Az első öt helyen egyébként mindig ugyanazok az elnökök osztoznak, legfeljebb – az első hely kivételével – a rangsor cserélődik egy kissé. A többi vezető pozíción ugyanis a rushmore-i négyek osztoznak, a 2010-es összesítés szerint a következő sorrendben: Theodore Roosevelt (2.), Abraham Lincoln (3.), George Washington (4.), Thomas Jefferson (5.).

A jelenlegi elnök, Barack Obama a 15. helyen landolt.

Akit érdekel, további részletekért kattintson ide.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr222217245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása