HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.06.08. 15:36 Fleuriste

Mi az a primary?

Címkék: politika primary usa egyesült államok előválasztás mi az a

Ha egészen röviden kellene meghatározni, hogy az amerikai választási rendszerben mi is az az előválasztás, akkor nagyon leegyszerűsítve azt mondhatnánk, hogy a pártok szavazói ilyenkor összegyűlnek és döntenek arról, hogy a kongresszusi vagy adott esetben elnökválasztáson a párt jelöltként kit indítson el.

Az előválasztásoknak két fő típusa van. A zárton csak a pártnál regisztrált szavazók vehetnek részt – így a republikánusok csak republikánus jelöltre, a demokraták pedig csak demokratára adhatják le a voksukat. Nincs keresztbeszavazás. Azok, akik független szavazóknak számítanak, tehát bár regisztrált szavazók, de nem döntöttek egyik párt mellett sem, a zárt előválasztáson nem rúgnak labdába.

A nyitott előválasztáson ezzel szemben a szavazó bármely jelöltre leadhatja voksát. Ez nagyjából úgy zajlik, hogy a polgár a szavazás helyén közli az ottani önkéntesek egyikével, hogy melyik párt a szíve választottja, ezek után pedig kap egy listát a jelöltekről. Vannak ugyanakkor olyan helyek, ahol a szavazó a szavazófülke magányában dönthet arról, hogy kire voksol.


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr222065884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inframazsola 2010.06.08. 19:30:33

Kösz, emiatt már régóta fúrta az oldalam a kíváncsiság, de valami rossz kifejezésre kereshettem, mert nem találtam. De kb. ugyanerre tippeltem. :)
süti beállítások módosítása