HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.06.09. 08:13 Fleuriste

A nők taroltak Kaliforniában

Címkék: usa kalifornia kormányzó egyesült államok whitman szenátus előválasztás fiorina

A keddi előválasztásról tervezek egy nagyobb lélegzetvételű összefoglalót, most csak gyorsan az eredményeket. Nagyon úgy néz ki, hogy ez a nap a nőkről szólt, a fontosabb helyeken ugyanis jól vették az akadályt.

Kaliforniában például – ahol a jelenlegi kormányzó, a republikánus Arnold Schwarzenegger nem indulhat újra – a volt eBay-vezér, Meg Whitman könnyen vette a republikánus előválasztást (majdnem 40 százalékot vert rá a második helyre befutó Steve Poiznerre), így neki majd a demokrata Jerry Brownnal kell megmérkőznie a legnagyobb állam kormányzói székéért. Még szintén Kaliforniában a szenátori jelöltségért folyó republikánus megmérettetésen Carly Fiorina, a Hewlett-Packard korábbi vezérigazgatója került ki győztesen, ő a demokrata Barbara Boxer jelenlegi szenátort hívja majd ki.

Ha már szenátorok. Nevadában a Tea Party által támogatott Sharron Angle nyerte a republikánus előválasztást (40 százalékot söpört be), ő majd a szenátus demokrata többségének jelenlegi vezetőjével, Harry Reiddel mérheti össze erejét. Angle volt egyébként az, akit a párton belül (szintén női) vetélytársa, Sue Lowden azzal vádolt, hogy pár éve még egy olyan drogrehabilitációs programot támogatott, amelynek keretében a börtönlakók masszázst és szaunát vehettek volna igénybe. (Lowden egyébként a mostani republikánus előválasztáson 26 százalékot bírt összegyűjteni.)

Arkansasban (itt rendeztek runoff-választást) a mostani demokrata szenátor, Blanche Lincoln – miután megszerezte a voksok 52 százalékát – ismét ringbe szállhat, hogy megvédje helyét a szenátusban. Ő Bill Halter helyettes kormányzót győzte le. A republikánusoknál már májusban kiderült, hogy John Boozman igyekszik majd gátat vetni Lincoln ambícióinak.

Dél-Karolinában a kampány alatt hűtlenséggel vádolt Nikki Haley szerezte a republikánus előválasztáson a legtöbb szavazatot (itt a kormányzói jelöltség volt a tét), ám mivel nem érte el az 50 százalékot, így júniusban itt – akárcsak kedden Arkansasban – újabb voksolásra kerül majd sor (runoff). Akkor ő és a második legtöbb szavazatot kapott Gresham Barrett küzd meg a jelöltségért. Akárki is kerüljön ki a republikánusoknál győztesen, az már biztos, hogy a demokrata Vincent Sheheen lesz a kihívója.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr92068106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása