HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.06.22. 10:10 Fleuriste

Távozik a fehér házi macsó

Címkék: költségvetés obama orszag fehér ház

Peter R. Orszag, a Fehér Ház költségvetési igazgatója várhatóan júliusban távozik posztjáról. A névtelen értesülésen alapuló hírt a nagy amerikai lapok kiemelt helyen hozták, már csak azért is, mert Orszag lesz az első tisztviselő (ráadásul egyike a legbelsőbb körökhöz tartozó tanácsadóknak), aki otthagyja az Obama-adminisztrációt. Ezzel pedig – ahogy a The New York Times blogja is fogalmaz – az elnök gazdasági csapatának egyik fontos szereplője távozik.

Kézjegyét két fontos törvényen is rajtahagyta, így tevékenyen részt vett a gazdaságélénkítő és az egészségbiztosítás reformjáról szóló jogszabályok kidolgozásában. Távozásáról állítólag már hónapokkal ezelőtt is susmorogtak Washingtonban, és bennfentesek most azt mondják: még azelőtt hátat fordít a Fehér Háznak, hogy megkezdődne a következő költségvetési év terveinek az előkészítése.

A magyar szülőktől az Egyesült Államokban született Orszag, aki máskülönben semmilyen módon nem kötődik Magyarországhoz és nem is nagyon szereti a gyökereit firtató kérdéseket, Bush alatt két évig a Kongresszus költségvetési hivatalának igazgatója volt, és egyes hírek szerint némileg vonakodva fogadta el Obama meghívását a fehér házi csapatba. Arról nem is beszélve, hogy saját bevallása szerint eredetileg amúgy is csak két évet tervezett.

Orszag egyébként az év elején nem csak gazdasági, költségvetési tevékenységével került fel a címlapokra. A 41 éves közgazdász ugyanis néhány héttel azután jegyezte el Bianna Golodrygát, az ABC riporterét, hogy kislánya született egykori barátnőjétől, Claire Milonastól (aki nem mellesleg egy görög hajómágnás lánya).

A hír teljesen magával ragadta a bulvárlapokat, melyeknek Orszag név nélkül nyilatkozó barátai váltig állították, hogy a sármos közgazdász már szakított Milonasszal, amikor a fehér házi tudósítók vacsoráján megismerkedett az újságírónővel, a másik oldal azonban természetesen ezt másképp tudta. Mindenesetre Orszagnak (akinek egyébként egy előző kapcsolatából már van két gyereke) olyan rajongótábora kerekedett, hogy www.orszagasm.com címen külön oldalt is kreáltak.

Akárhogy is, a fehér házi sármőr szeptemberben megnősül, így döntésében, hogy várhatóan még a nyáron otthagyja a Fehér Házat, ez is nagy szerepet játszott. Hogy hol folytatja, egyelőre nem tudni, egyes spekulációk szerint egy elemző-tanácsadó cégnél helyezkedik majd el.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr142100335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása