HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.06.23. 07:00 Fleuriste

Előválasztási gyorsjelentés

Címkék: primary kongresszus haley utah dél karolina mississippi észak karolina előválasztás

Miként arra számítani lehetett: Nikki Haley kedden egy lépéssel ismét közelebb került ahhoz, hogy ő legyen Dél-Karolina első női kormányzója. A 38 éves politikus meggyőző fölénnyel nyerte ugyanis a republikánus runoffot, és kerek 30 százalékot rávert a rivális Gresham Barrettre. Így tehát a novemberi kormányzóválasztáson ő lehet az, aki a demokrata Vincent Sheheennel összemérheti erejét.

Rossz hír ugyanakkor Bob Inglisnek (még mindig Dél-Karolinában vagyunk, de ez már a képviselői helyekért menő küzdelem, 4-es körzet), hogy ősszel a republikánusok színeiben nem ő, hanem Trey Gowdy (71%) szállhat ringbe, aki ráadásul megalázó vereséget mért a 11 éve a Kongresszusban csücsülő Inglisre (29%).

Az 1-es körzetben indult – még szintén a republikánus képviselőjelöltségért – Tim Scott, aki kihívójával szemben 68 százaléknyi szavazatot tudott begyűjteni. Ha ősszel nyer, akkor a The New York Times szerint több, mint száz év óta ő lehet az első fekete, aki republikánus színekben képviseli Dél-Karolinát a Kongresszusban. (Az első egy Joseph Rainey nevű úriember volt, még 1870-ben.) Ez az a körzet amúgy, ahol Fort Sumter is található – itt dördültek el a polgárháború első lövései.

Előválasztások voltak még Észak-Karolinában, Utah-ban és Mississippiben – nagyjából mindhárom állam esetében elmondható, hogy mind a republikánusoknál, mind pedig a demokratáknál az előválasztásokon a szavazók az eddigi garnitúra cseréje mellett döntöttek. Csak az érdekesebb adatok közül néhány: Észak-Karolinában a demokratáknál Elaine Marshall (60%) nyerte el a szenátori jelöltséget, dacára annak, hogy párton belüli riválisa, Cal Cunningham (20%) masszív támogatásban részesült Washingtonból.

Utah-ban a republikánus Mike Lee csupán két százalékkal kapott többet, mint a szintén szenátori jelöltségre hajtó Tim Bridgewater. Az okosok szerint Utah-ban annyira szilárd a republikánusok helyzete, hogy aki győzedelmeskedik a republikánus előválasztáson, annak szinte nyert ügye van, hiszen nagy eséllyel belőle lesz az állam következő szenátora.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr882102975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása