HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.06.25. 08:00 Fleuriste

Hogy volt...? A koreai háború

Címkék: média történelem háború korea szovjetunió egyesült államok

(Tervezem, hogy időről időre készítek egy-egy összeállítást arról, hogy a magyar sajtó hogyan adott hírt a világtörténelem fontos, érdekes, furcsa, vagy más szempontból figyelemreméltó eseményeiről, különösen, ha annak valamilyen amerikai vonatkozása is van. Azt gondolom, az idézetek sokszor magukért beszélnek, így – hacsak nem valamilyen kevésbé ismert eseményről lesz szó – nem tervezem, hogy különösebb kommentárt fűzzek hozzájuk. A cél nem is annyira az elmélyülés, mint a korszellem, a korhangulat felvillantása. A sorozat első része a koreai háború első napjainak hazai tálalásából próbál valamit visszaadni, a teljesség bármiféle igénye nélkül.)

Ma éppen hatvan éve, hogy az észak-koreai csapatok – a félsziget egyesítésének szándékával – átlépték a 38. szélességi fok magasságában húzódó dél-koreai határt, és ezzel kezdetét vette a hidegháború első fegyveres konfliktusa. A koreai háború összesen három évig tartott, érdemes ugyanakkor felidézni, hogy az első napokban miként adtak hírt minderről a magyar lapok, különös tekintettel az események sajátos értelmezésére. (Az eredeti helyesírást minden esetben megtartottam).

„Az északkoreai hadsereg visszaverte a délkoreai bábkormány bandáit, elfoglalt több várost és két helyen partra szállt” – 1950. június 27-én a harmadik oldalon ezzel a címmel adott hírt először a kibontakozó konfliktusról a Magyar Nemzet. A „föngjangi” jelentésre hivatkozó anyag tényként kezeli, hogy nem Észak-, hanem Dél-Korea kezdte a benyomulást.

„A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság védelmi osztagai kemény elhárító harcot vívtak a délkoreai bábkormány úgynevezett nemzetvédelmi hadserege ellen, amely június 25-én  hajnalban váratlan támadást indított a 38-as szélességi körtől északra fekvő területen és megállították az ellenség támadását. A köztársaság védelmi osztagai a népi hadsereg alakulataival együttműködve teljesen visszaverték a 38-as szélességi körtől északra behatolt ellenséget és ellentámadásba mentek át.”

A támadás megindulása után kiadott első hivatalos közleményből kiderül, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság arra figyelmeztette a „délkoreai bábkormányt, hogy amennyiben nem szünteti meg azonnal a 38-as szélességi kör környékén folyó kalandor hadműveleteit, akkor az ellenség szétzúzására határozott intézkedéseket tesznek és a délkoreai hatóságok fogják viselni a teljes felelősséget mindazokért a komoly következményekért, amelyeket ezek a kalandorjellegű hadműveletek maguk után vonnak”.

Ugyanezen a napon a Népszava szintén nagyon hasonló címmel és tartalommal adott hírt az eseményekről. Ami ez esetben sokkal érdekesebb, az a cikkhez biggyesztett rövid dőlt betűs magyarázat, amely a két Korea viszonyát próbálta megvilágítani a kor emberének. Érdemes belőle hosszasabban idézni:

„Korea jelenleg két részből áll. Északi részében van a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, amelyben a kommunisták vezette dolgozó népé a hatalom. Az ország déli részében a hazaáruló Li-Szin-Man amerikai zsoldban álló bábkormánya fasiszta terroruralmat létesített az amerikai szuronyok védelme alatt. Az ország északi részét a második világháború végén a Szovjet Hadsereg szabadította fel, déli részébe az amerikai csapatok vonultak be. A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság dolgozói számára a Szovjetúniónak a második világháborúban aratott világtörténelmi győzelme nyitotta meg a szabadság útját. A Szovjet Hadsereg, amely felszabadította Észak-Korea dolgozó népét, 1948 végén kivonult Észak-Koreából. A szovjet kormány, híven a népek szabadságát és függetlenségét tiszteletben tartó politikájához, a koreai nép kezébe adta az ország sorsának intézését.

A Szovjetúnió előzőleg több esetben tett javaslatokat az USA-nak a csapatok kivonására, az Egyesült Államok azonban visszautasította a szovjet javaslatokat és Dél-Koreában ma is ott tanyáznak az amerikai megszállók, hogy uralmon tartsák a népellenes zsoldoskormányt.”

Természetesen az Egyesült Államok június 27-én kezdődő katonai beavatkozása sem maradt kommentár nélkül. A TASZSZ „newyorki” tudósítására hivatkozva június 29-én a Magyar Nemzet arról írt, hogy Truman Dél-Korea védelmére rendelte a csendes-óceáni hetedik amerikai flottát, emellett pedig „parancsot adott az Egyesült Államok légi és tengeri erőinek, hogy biztosítsák a délkoreai hatóságok csapatainak fedezését és támogatását”. A lap nagy terjedelemben idézi a Pravdát, amely szerint Truman nyilatkozatából egyértelműen kiderült, hogy „az imperialista háborús uszítók céljaik felé törve nem állnak meg a félúton”.

Három nap múlva a lap már „az amerikaiak agresszív beavatkozásának és a délkoreai támadásnak alapos előkészítéséről” szóló „leleplező bizonyítékokról” ír. Kiemeli, hogy egy ötszáz fős amerikai katonai misszió már hónapok óta a dél-koreai csapatok kiképzésével foglalatoskodik, a New York Times helyszíni tudósítására hivatkozva pedig azt írja, hogy „Az amerikai tisztek által kiképzett külföldi csapatok közül a délkoreai csapatok a legjobban amerikanizáltak”. Ráadásul az USA teljesen ellenőrzése alatt tartja a dél-koreai fegyveres erőket, így – a lap szerint – nyilvánvaló, hogy „a délkoreai csapatoknak a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság ellen intézett betörése Dél-Korea amerikai urainak tudtával és irányításával történt.”

Végezetül érdemes belekukkantani abba, miként is kívánta az észak-koreai vezetés felrázni a harci szellemet a korábban már hivatkozott „dolgozó népben”. A Népszava június 28-án címoldalon hozta „Kim-Ir-Szen elvtárs rádiófelhívását” a koreai néphez, miszerint „Elérkezett Korea egyesítésének ideje”. Ebben a Nagy Vezető leszögezi, hogy „Li-Szin-Man áruló klikkje az egész országot az amerikai imperialisták gyarmatává, a koreai népet pedig rabszolgává akarja tenni”. Majd vélhetően ugyanazzal a lendülettel kiadta a parancsot:

„A győzelembe vetett hittel bátran haladunk előre! Valamennyi erőt néphadseregünk és az arcvonal megsegítésére! Valamennyi erőt az ellenség szétverésére és megsemmisítésére! Éljen a koreai nép, amely igazságos népi háborúba indult! Éljen a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság! Előre a győzelemig!”

A tűzszüneti egyezményt végül 1953. július 27-én írták alá a felek, békét azonban Phenjan és Szöul a mai napig nem kötött egymással. A konfliktusnak a két Koreában közel 2,5 millió polgári áldozata volt.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr282108038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása