HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.06.25. 23:56 Fleuriste

Mennyire forró a Wall Street-i kása?

Címkék: kongresszus pénzügyek obama egyesült államok wall street

Rosszabb is lehetett volna – a Reuters szerint ezt mondta egy banki lobbista, miután a képviselőház és a szenátus küldöttei maratoni egyeztetést követően pénteken végre megegyeztek a már most történelminek nevezett pénzügyi reformcsomag részleteiről. Ugyanezen forrás azt is közölte, hogy huszonnégy órával a megállapodás előtt a javaslatok még sokkal fájdalmasabbaknak néztek ki a bankok számára.

Célja szerint a tervezet – amelyről várhatóan a jövő héten szavaz a Kongresszus két háza – újrafazonírozná a pénzügyi szektor szövetségi szintű felügyeletét, ez pedig az egészségügyi reform márciusi aláírását követően újabb fontos mérföldköve lehetne Barack Obama elnökségének (ami aztán persze kampányszempontból jól jöhet még a demokratáknak a novemberi kongresszusi választások előtt.) Az elnök egyébként a tervek szerint július 4-én szignálná a tervezetet.

A The Washington Post szerint az újítások között szerepel egyebek között, hogy az amerikai jegybankon (Fed) belül egy új, független finanszírozású és vezetésű fogyasztóvédelmi iroda jönne létre. A kormány emellett olyan új, széles körű jogkörökkel rendelkezne, amely lehetővé tenné a bajba került pénzintézetek felszámolását, valamint a 600 milliárd dollár értékű derivatív, azaz származékos pénzügyi termékek piacának felügyeletét. (A jogszabályból mindenesetre kimaradt az a passzus, amely adott esetben lehetőséget adott volna a nagy bankok feldarabolására.)

Mindemellett a pénzügyminisztérium vezetésével egy olyan szabályozói tanács is felállna, amely – egyfajta figyelmeztető rendszerként – a pénzügyek területén a potenciális rendszerkockázatok megjelenésére figyelne. A bankok nagyon tartottak a Volcker-szabály beépítésétől, amely egyebek között eltiltaná a nagy bankokat attól, hogy az úgynevezett spekulatív befektetési alapokba vagy hedge fundokba nagy összegeket invesztáljanak, ám a javaslat felvizezése után – a Tier 1 tőkéjük legfeljebb 3 százalékának erejéig – lényegében már ennek sincs különösebb akadálya.

Timothy F. Geithner pénzügyminiszter mindazonáltal pénteken úgy vélekedett, hogy az új törvény azt a védelmet nyújtja majd a családoknak, amelyet azok megérdemelnek, valamint segít a pénzügyi biztonságuk fenntartásában, emellett pedig az üzleti szektornak lehetőséget ad arra, hogy hozzájusson a terjeszkedéshez és az innovációhoz szükséges hitelekhez.

A torontói G20-csúcsra siető Obama közölte, hogy a kompromisszumos tervezet 90 százalékban azt tartalmazza, „amit akkor javasoltam, amikor elkezdtem ezt a harcot”. Az elnök saját bevallása szerint elkötelezett egy erős, „robusztus” pénzügyi szektor mellett, ugyanakkor gátat akar vetni a visszaéléseknek, és szigorítani akarja a felügyeletet annak érdekében, hogy a pénzügyi rendszer átláthatóbb és biztonságosabb legyen. Obama szerint a mostani reformcsomag lehetővé teszi, hogy elszámoltathatóvá tegyék a Wall Streetet, ezzel pedig „elejét vehetjük egy újabb pénzügyi válságnak, egy olyannak, melyből jelenleg is tart a kilábalás”.

S bár a törvényhozók szerint a mostani javaslat a pénzügyi rendszer legkeményebb felülvizsgálatát eredményezi majd a nagy gazdasági világválság óta, ám többen úgy vélekednek, hogy azért nem eszik olyan forrón azt a kását. A CNN Money kommentárjában például beidéz egy Anthony Polini nevű elemzőt, aki szerint a pénzintézetek sikeresen ugrottak félre a nagy golyók elől. A törvény ugyanis valóban komolyan visszavethette volna a profitjukat, ám ugyanezen elemző becslése szerint a pénzügyi reform következtében a csúcsbankok nettó jövedelme jövőre csak 4 százalékkal lesz kevesebb. Megint mások azonban úgy gondolják, hogy a bankoknak egyelőre korai lenne a pezsgődurrogtatás. Anthony Polini portfoliómenedzser például arra int: különbség van aközött, ahogy „a tervezet most kinéz” és aközött, ahogyan majd törvényi erőre emelkedve élesben alkalmazzák azt.

Egy közelmúltban készített felmérés (CNN/Opinion Research Corporation) szerint egyébként a megkérdezett amerikaiak 38 százaléka nem lelkesedett különösebben a készülő jogszabályért, ám a válaszadók nagyjából 60 százaléka közölte: támogatná, hogy szigorúbb szövetségi szabályozás alá vessék a Wall Streetet és a pénzügyi szektor egyéb szereplőit.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr482110704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása