HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.06.27. 01:25 Fleuriste

Korea leghíresebb veteránjai

Címkék: háború korea pentagon egyesült államok

A hidegháború a Koreai-félszigeten forrósodott fel először. A koreai háborúban, melyet szokás elfeledett háborúnak vagy ismeretlen háborúnak is nevezni, összesen 5,7 millió amerikai harcolt, köztük sok (későbbi) híresség. Egy részüknek már akkor is óriási rajongótábora volt, a legtöbbjük azonban csak egy volt a sok mezei katona közül. Volt, aki komoly bevetésekben is részt vett, más még csak a közelében sem járt soha a harcoknak. Lássuk, kik voltak ők! A hidegháború hatvan évvel ezelőtt a Koreai-félszigeten forrósodott fel először. A koreai háborúban, melyet szokás elfeledett háborúnak vagy ismeretlen háborúnak is nevezni, összesen 5,7 millió amerikai harcolt, köztük sok (későbbi) híresség. Egy részüknek már akkor is óriási rajongótábora volt, a legtöbbjük azonban csak egy volt a sok mezei katona közül. Volt, aki komoly bevetésekben is részt vett, más még csak a közelében sem járt soha a harcoknak. Lássuk, kik voltak ők!

A Koreában szolgált hírességek közül talán az egyik legismertebb Neil Armstrong űrhajós, aki 1969-ben elsőként léphetett a Holdra. Ő pilótaként összesen 78 harci bevetésen vett részt. Ugyancsak a levegőben szolgált Ed McMahon, amerikai komikus, showman, akit a koreai háború alatt tartalékosként hívtak vissza aktív szolgálatba, ahol aztán megfigyelő pilótaként 85 bevetésben volt része.

Ted Williams, a legendás baseball-játékost is inaktív státuszból hívták vissza a koreai háború alatt (ő a második világháború idején repülésoktatóként szolgált). 1953-ban egy bevetésen a gépe megsérült, s népszerűségét jól mutatja, hogy a bázisra özönlöttek a katonák, hogy láthassák őt. Williams ugyanabban az egységben szolgált, mint John Glenn, pilóta, űrhajós, későbbi szenátor, aki egyebek között attól vált híressé, hogy első amerikaiként kerülte meg a Földet. 1998-ban 77 évesen ismét magára csatolhatta az űrruhát, így jelenleg ő a legidősebb ember, aki valaha az űrben járt.

A pilóták soraiban szolgált George Roy Hill, aki később olyan filmeket rendezett, mint a Butch Cassidy és a Sundance kölyök, Az ötös számú vágóhíd vagy a Garp szerint a világ. Robert Redforddal és Paul Newmannel a Butch Cassidy… mellett A nagy balhéban is együtt dolgozott – ez utóbbi rendezéséért 1974-ben Oscart kapott.

A koreai háború kitörésekor önként jelentkezett szolgálatra Dave Thomas, a seregben pedig lehetősége volt kitanulni a szakácsmesterséget. Koreába nem, Németországba viszont eljutott, ahol naponta 2 ezer éhes katonaszájat kellett betömnie. Miután leszerelt, egy ideig ő volt a Kentucky Fried Chickens főszakácsa, 1969-ban azonban útjára indította saját gyorsétterem-hálózatát, a Wendy’s-t. (Az éttermet saját lányáról nevezte el, akinek ez volt a beceneve.)

A második világháborúban és a koreai háborúban is tengerészgyalogosként szolgálta hazáját Arthur ”Punch” Sulzberger, aki később 26 évig volt a The New York Times kiadója. Az ő ideje alatt hozta le a lap több részletben a Pentagon Papírok néven elhíresült szupertitkos minisztériumi tanulmányt, amely részletesen beszámolt az Egyesült Államok vietnami katonai és politikai tevékenységéről 1945-től egészen 1967-ig. A lap a cikksorozatért 1972-ben Pulitzer-díjban részesült.

Nagyjából egy évet húzott le a koreai háborúban – az egyébként katonacsaládban nevelkedett – Robert Duvall színész-rendező. Ő sok más mellett szerepelt a Robert Altman rendezte MASH-ben, a koreai háború idején egy mozgó katonai kórházban játszódó vígjátékban is. S ha már MASH: Alan Alda, aki öt Emmy-t nyert a tévésorozat ”Sasszem” Pierce-ének a megformálásáért (ugyanezt a karaktert a filmváltozatban Donald Sutherland játszotta), a háborút követően tüzérségi tisztként fél évet szolgált Koreában. Ugyancsak a háborút követően került Koreába a MASH (a tévésorozat) másik állandó szereplője, Jamie Farr, aki Klingert játszotta (a sorozatban viselt dögcédula egyébként a sajátja volt).

Húszéves volt Clint Eastwood, amikor besorozták, igaz, Koreáig nem jutott el. Éppen eltávon volt, amikor a repülő, amellyel utazott, az óceánba zuhant. Állítólag egy mérföldet úszott, mire partra ért. Mindenesetre a baleset kivizsgálásakor tanúként számítottak rá, így elkerülte a behajózást. Ha az életben nem is, a filmvásznon rengeteg lőpárbajban, bevetésben, harci cselekményben lehetett része, arról nem is beszélve, hogy a 2008-as Gran Torinóban koreai veteránt alakíthatott.

Ennél azonban sokkal többet láthatott a háború borzalmaiból Bill Cosby színész, komikus, zenész, igaz, „terepre” ő sem jutott el. Cosby-t 1956-ban sorozták be, majd a tengerészet egyik marylandi kórházában négy éven keresztül terapeutaként koreai veteránok felépüléséért, gyógyulásáért dolgozott. Szintén a koreai háború befejezését követően került a félszigetre, egészen pontosan az osani légibázisra Carlos Ray Norris, aki 1958-ban csatlakozott az amerikai légierőhöz. Koreában kapta egyébként a Chuck becenevet, és vetette bele magát a különböző harcművészetekbe. Miután visszatért az Egyesült Államokba, egy darabig egy kaliforniai légibázison szolgált, majd 1962-ben leszerelt.
 
A végére hagytam egy kakukktojást, aki bár nem amerikai, hanem brit, a neve mégis ismerősen cseng az Egyesült Államokban is. Ő Michael Caine, aki 1951-től 1953-ig szolgált Őfelsége hadseregében, és ebből egy évet Koreában húzott le, ahol saját bevallása szerint az egyik bevetésen nagyon közel került ahhoz, hogy a fogát is otthagyja. Caine-t egyébként hatszor jelölték Oscar-díjra, ebből kétszer zsebelhette be az elismerést, 1986-ban a Hanna és nővéreiért, 1999-ben pedig az Árvák hercegéért (mindkét esetben a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat vihette haza).

A Pentagon adatai szerint a koreai háborúban több mint 36 ezer amerikai katona veszítette életét, 92 ezren megsebesültek, 8 ezren eltűntek („bevetés közben eltűnt”), 7 ezren pedig hadifogságba estek. Az amerikai védelmi minisztérium a hatvanadik évfordulóra egy külön oldalt is létrehozott, ahol rengeteg fotó és összefoglaló is elérhető. Igazi különlegességet jelentenek John Rich színes fotói, melyeket az akkor 32 éves fotóriporter készített a Koreai-félszigeten (a képekből itt és itt is elérhető jópár).


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr272112698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása