HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.06.30. 10:51 Fleuriste

Hírszerző a szomszédom

Címkék: oroszország hírszerzés kém egyesült államok

Miközben a tizenegyedik feltételezett orosz kémet is őrizetbe vették, a sajtóban mind több részlet jelenik meg a gyanúsítottakról, akik a jelek szerint az évek során teljesen belesimultak az amerikai hétköznapokba, nem csoda, ha ismerőseik és barátaik egy részét szabályosan sokkolták a történtek.

Igaz, a gyanúsítottak között akadnak olyanok, akik nem voltak teljesen átlagosak. Vicky Peláez és férje, Juan Jose Lázaro egy Yonkers nevű városban nevelték tinédzser fiukat és két schnauzer kutyájukat. A férfi főiskolán tanított, fő témaköre a latin-amerikai országok politikája volt, és nem rejtette véka alá baloldali szimpátiáját: így nyíltan elítélte az afganisztáni és az iraki háborút, ellenben jó véleménnyel volt a kubai oktatási és egészségügyi rendszerről. Kötelező olvasmánynak pedig feladta Az amerikai birodalom titkos története: gazdasági bérgyilkosok, sakálok és az igazság a globális korrupcióról szóló könyvet.

Felesége, Vicky a spanyol nyelvű El Diario La Prensa munkatársa volt, írásaiban erőteljesen szimpatizált Kubával, Haitivel, Venezuelával, és bírálta a Bush-, illetve az Obama-adminisztráció politikáját. Cikkeit átvették a balos honlapok is; ezek között akadt olyan, amelyet anyagilag a kubai kormányzat támogatott. Vicky Peláez egyébként már szülőhazájában, Peruban is újságíróként kereste a kenyerét, igaz, akkor még a televíziónak dolgozott. A Teleguia magazin akkor „a legagresszívabb tévés újságírónak” nevezte. A nyolcvanas években ugyanakkor nem csak ezzel keltett feltűnést: történt ugyanis, hogy 1984-ben az egyik lázadó csoport elrabolta, és szabadon engedéséért cserébe azt követelte a tévétársaságtól, hogy mutassák be a csoport propagandafilmjét.

Az ismerőseik közül most többen vitatják, hogy a házaspár valóban részt vett volna a fedett akciókban, szerintük sokkal inkább baloldali, kommunista szimpátiájuk miatt kerültek a nyomozás középpontjába. Mindenesetre, amikor a nő első házasságából született fia kilépett a házuk ajtaján, és a riporterek nekiszegezték a kérdést, hogy a szüleinek van-e bármiféle közük Oroszországhoz, a fiú a New York Times szerint ezt válaszolta: „Igen. Az orosz zene. Csajkovszkij.”

Rajtuk kívül még ott van a Murphy-házaspár, akik két kislányt neveltek Montclairben, New Jersey-ben. Ránézésre teljesen átlagos külvárosi pár voltak, akik a kertészkedésről, a kutyákról meg a gyerekekről csevegtek a szomszédokkal. Egy szomszéd mindenesetre most azt mondja, hogy azért nem voltak teljesen hétköznapiak. Mrs. Murphy-t például az akcentusa miatt egyszer megkérdezte egy szomszéd, hogy esetleg Oroszországból származik-e, de a nő azt mondta erre, hogy nem, Belgiumból. Az FBI szerint egyébként a ház nem is a sajátjuk volt, hanem a Moszkva Központként emlegetett orosz hírszerzési szervé. Sőt, állítólag ebből vita is volt a központ és a házaspár között: utóbbiak ugyanis a „Rómában tegyél úgy, mint a rómaiak” elvére hivatkozva maguk szerették volna megvenni az ingatlant, ám összekötőjük közölte velük, hogy a ház a központé, ugyanakkor a pár engedélyt kap arra, hogy benne lakjon.

Szintén óriási döbbenetet váltott ki az is, amikor az FBI lecsapott Anna Chapmanre, a dögös vörös fiatal nőre, aki New York-ban egy internetes ingatlancéget vezetett. Ő a New York Times szerint január óta rendszeresen találkozott egy orosz kormányzati emberrel. Szombaton pedig találkozott egy beépített FBI-ügynökkel, akiről azt hitte, hogy az orosz konzulátus munkatársa, majd ezt követően vásárolt egy mobilt, ám hamis nevet és címet diktált be: 99 Fake Street. A nő Facebook-oldalából egyébként kiderül, hogy Moszkvában tanult, és tagja egy orosz közösségi oldalnak is. Az amerikai újságírók fantáziáját kétségkívül felkeltette, hogy egy csinos fiatal nő került a kémvadászok látóterébe, és már most femme fatale-ként emlegetik.

Mindenesetre egyes lapok már arról írnak, hogy az eset kicsit olyan, mintha a Lilaakác közben játszódna: senki sem az, akinek látszik, és mindenkinek vannak piszkos kis titkai.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr412120442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása