HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.07.01. 17:02 Fleuriste

Elian González nem haragszik

Címkék: kuba kommunista egyesült államok castro elian gonzález

Tíz éve már, hogy Elian Gonzálezt, a hajótörött kubai kisfiút az amerikai hatóságok visszaadták az apjának, akivel azután visszatért hazájába. Kubában hősként ünnepelték, az apját később a parlamentbe is beválasztották, az eseményre emlékező fiesztákon pedig rendre a legutóbbi időkig maga a nagy Fidel is megjelent.

Elian még nem volt hatéves, amikor anyjával és annak barátjával Kubát hátrahagyva egy lélekvesztőn próbálták megközelíteni az amerikai partokat. A kétségbeesett kalandot csak a kisfiú élte túl, őt apjának floridai rokonai ölelték keblükre. Hiába kérte ugyanakkor az apja, a rokonok nem akarták, hogy a fiú visszatérjen Kubába.

Elian nemzeti ügy lett, amerikai és kubai oldalon egyaránt. Miközben Miami kubai közössége és az amerikai rokonok a fiú maradásáért küzdöttek, addig az apa, Juan Miguel González – hazája politikai támogatását is maga mögött tudva – körömszakadtáig harcolt Elian hazatéréséért. A rokonok jogi úton akarták elérni, hogy a gyerek menekültstátuszt kapjon, de ezt csak az apa kérvényezhette volna.

Hosszú-hosszú hetekig tartó hercehurca után (melyet a sajtó élénk figyelemmel követett) 2000 áprilisában Janet Reno igazságügyi miniszter úgy döntött, hogy április 13-ig a gyereket vissza kell adni az apjának, a Miamiben élő rokonok azonban ellenálltak. Másfél hét múlva aztán gépfegyveres kommandósok szállták meg a házukat, a szövetségi ügynökök pedig a fiút a rokonok tiltakozása ellenére magukkal vitték.

Amikor június végén Elian végre hazatért Kubába, emberek százai özönlötték el Havanna utcáit, és zászlókat lengetve, virágokat dobálva ünnepelték a gyerek hazatérését. A kisfiúból azóta nagyfiú lett, aki – az AIN állami hírügynökség szerint – szereti a zenét, és a bulizást is, igaz, nem valami jó táncos, órákat tölt a számítógép előtt, és szeret a barátaival súlyt emelni. Jelenleg egy katonai iskolában tanul, és a kommunista ifjúsági lap, a Juventud Rebelde szerint arra készül, hogy a Forradalmi Fegyveres Erők tisztje legyen.

A fiút eddig lényegében elzárták a külföldi újságírók elől, ám a mostani évfordulós ünnepséget követően – melyen részt vett Raul Castro elnök is – a 16 éves Elian közölte, hogy nem haragszik floridai rokonaira, még ha nem is segítettek neki „minden lehetséges módon”. Ugyanakkor – mint mondotta – hálás az amerikai nép nagy részének, hogy ma az apjával lehet, és közölte azt is, hogy nagyon boldog. „Ez az az ország, ahonnan származom” – hangsúlyozta Kubáról szólva Elian González. „Itt jól érzem magam, és köszönhetően a tanulmányaimnak és annak az erőnek, melyet a népemtől kaptam, ma már szinte férfi vagyok” – idézte az AP a 16 éves fiút.

A González-affért követően az Egyesült Államokban mind a republikánusokat, mind pedig a demokratákat éles támadás érte, amiért olyan ügybe ártották bele magukat, amely – vélték a kritikusok – két család magánügye. A The Washington Post cikkírója még 2000 áprilisában így sommázta véleményét: „Elián és Juan Miguel González, fiú és apa. Az előbbi egy ártatlan gyermek, az utóbbi egy férfi, akitől elvették a gyerekét. Elián úgy viselkedett, mint egy tipikus hatéves, Juan Miguel, mint egy tipikus apa. És a politikusok legtöbbje, mint a tipikus bolondok.”


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr522123516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása