HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.07.06. 18:54 Fleuriste

Obamáék keresztbe tehetnek az új arizonai törvénynek

Címkék: arizona bevándorlás obama egyesült államok

Az amerikai híroldalak lényegében tényként közlik, hogy a Fehér Ház a mai napon keresetet nyújt be az arizonai bevándorlási törvény ellen. Obamáék nagy eséllyel arra hivatkoznak majd, hogy a határok és a bevándorlók ellenőrzése nem állami, hanem szövetségi hatáskörbe tartozik.

Tényleg csak nagyon röviden, miről is szól az arizonai törvény:
- a külföldieknek regisztrálniuk kell magukat, és a személyazonosításra alkalmas irataikat (például a zöldkártyát) mindig maguknál kell tartaniuk
- a bevándorlással kapcsolatos szövetségi törvény megsértése az államon belül is bűncselekménynek tekintendő, így a helyi rendőri erők is intézkedhetnek
- a rendőr csak akkor kérdezhet rá valakinek a bevándorlási státuszára, ha például egy közlekedési ellenőrzés alkalmával megállította az illetőt, vagy ha valamilyen bűncselekmény elkövetése miatt őrizetbe vették, letartóztatták a szóban forgó személyt
- a rendőrnek alapos gyanúja kell, hogy legyen arra vonatkozóan, hogy egy illegális bevándorlóval áll szemben
- a rendőr a gyanú megállapításakor nem hagyatkozhat a bőrszínre, fajra vagy nemzeti hovatartozásra.

A Washington Post szerint a Fehér Ház érvként hozhatja fel azt is, hogy az arizonai törvény könnyen amerikai polgárok és külföldiek rendőri zaklatásához vezethet. Obama korábban már felhívta a figyelmet arra, hogy a jogszabály polgári jogokat sérthet, Eric H. Holder Jr. igazságügyi miniszter pedig aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a rendelkezés éket verhet a rendőrség és a bevándorló közösségek közé. Jan Brewer arizonai kormányzó és az állam vezetői az efféle vádakra szokták azt mondani: ők azért hozták meg a törvényt, mert szövetségi szinten a kormányzat képtelen volt hatékonyan kezelni az illegális bevándorlásból fakadó problémákat.

A törvény az eredeti tervek szerint július végén lépne hatályba.

UPDATE: Az AP szerint az igazságügyi minisztérium a phoenix-i kerületi bíróságon már be is nyújtotta a keresetet. A beadvány szerint az amerikai alkotmányos rendszerben a szövetségi kormány kiemelkedő fennhatósággal bír a bevándorlási ügyek szabályozásában. A szöveg kiemeli, hogy ez a joghatóság az Egyesült Államok alkotmányából és több kongresszusi törvényből ered, hozzátéve, hogy az ország bevándorlási törvényei „a nemzeti bűnüldözési, a külkapcsolati és a humanitárius érdekek óvatos és megfontolt egyensúlyát tükrözik”.

A hírügynökség szerint az Obama-adminisztráció arra törekszik, hogy egyrészt elhalasszák a törvény július 29-re tervezett életbe lépését, a kormányzat azonban összességében a jogszabály érvénytelenítését tűzte ki célul.


23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr242133955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mzoltán · www.szuveren.hu 2010.07.06. 20:14:03

A poszt a valóságodnál kedvezőbb szinben tünteti fel az arizonai törvényt. A törvény szerint a rendőrök előállithatnak és elzárhatnak bárkit, akiről azt gyanitják, hogy illegálisan van az országban. A gyanú alapja pedig nem nagyon lehet más, mint a bőrszin (barna), mivel az államban élő illegális bevándorlók mind mexikóiak. Ahogy a posztoló is irja, bűncselekménynek számit, ha valaki nem hordja magánál legális státuszát igazoló dokumentumait. Háttérként: ez Amerikában nagyon szokatlan és kirivóan szigorú szabály, mivel az országban nincsen kötelező személyi vagy bármilyen más igazolvány, ezért sokaknak (főleg időseknek és/vagy szegényeknek egyáltalán nincsenek is azonositó papirjaik. Őket most szabadon zaklathatják, napokba telhet, mire kiderül vétlenségük.

Fleuriste 2010.07.06. 20:44:21

Nem nagyon tudok mást írni, mint ami a törvényben magában szerepel. A mostani per nyilván az olyan képlékeny fogalmak miatt is indul, mint a "reasonable suspicion", ez valóban eléggé tágan értelmezhető...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.07.06. 21:20:11

minden kocsog mennyen inne aki nem fizet adot es biztositast
GO Arizona!!!!!!

ChesireCat (törölt) 2010.07.06. 21:20:59

@mzoltán: gratulálok a megállapításhoz, miszerint minden illegális mexikói :D Csak mondd ki hangosan és rájössz mekkora marhaság. Egyébként pedig itt mindenkinek van jogosítványa, ha az valamiért mégsincs, akkor social security száma. Az alapján igazán hamar kiderül egy emberről hogy kicsoda micsoda, szerintem még többet is tudnak mint gondolnánk. .)
Elképzelhetetlennek tartom, hogy valakiről NAPOKIG ne derüljön ki, hogy nem illegális. Az utcán különben sem állítgatnak le senkit ellenőrizni, egy közúti ellenőrzésnél meg kutya kötelessége hogy legyen nála jogsi.
Egyébként én nem vagyok a törvény ellen, épp eléggé megfingatják azokat akik legálisan jönnek az országba, meg ára is van, hát ennyit a törvénysértők is megérdemelnek. Csak az a baj, hogy az ilyen rendet teremtő törvények nem férnek bele a nagy liberális világba amit élünk, szóval nem kell félni tőle hogy bevezetik :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.07.06. 21:21:28

@mzoltán:
ezt honnan szedted?
mindenkinek kotelezo ID vagy jogositvany
okorseg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.07.06. 21:22:28

@mzoltán:
nem is tudsz letezni nelkule
mindenhol elkerik

Medencefűtés · http://sun-pool-heating.com 2010.07.06. 21:22:49

na, oda sem megyek illegális bevándorlónak már így. De végül is nem tudtam meg, hogy most itt kinek kell szurkolni. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.07.06. 21:24:14

@ChesireCat:
majdnem minden legalisnak jogsija van
akinek nincs annak ID-ja
akinek egyik se az illegalis
ez ilyen egyszeru

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.07.06. 21:29:55

@Medencefűtés:
urugvaynak
amugy gondolj bele
holnap bemegy/aranyokat nezzuk/ 1 millio ember valahonnan
papirok es adofizetes nelkul dolgoznak/ lehet te kozben melot keresel/ a surgossegi ellatast megkapjak, de nem fizetnek biztositast, java reszuk a megkeresett penz zomet kuldi haza masik orszagb
dontsd el kinek szurkolsz
ja es persze a fennalo torvenyt sertik
csak eddig arizonan kivul nem engedtek, hogy a rendor rakerdezhessen a statuszara
ha az immigration officce rajott valamire akkor kimentek
deportaltak Oket, mostantol arizonaban a rendor is elkerheti a papirjaidat buncselekmenynel vagy kozlekedesi balesetnel
huha
helyes

mzoltán · www.szuveren.hu 2010.07.06. 22:24:07

Emberek, nyugi. A social security card nem igazolvány, nincsen rajta fénykép, és elég könnyű hozzájutni. Hogy messzebb ne menjek, nekem is van, mert egyszer tiz éve dolgoztam ott pár hónapot diákként. Attól még nem leszel legálisan az országban. Sőt, több államban még jogositványod is lehet illegális bevándorlóként, tehát az sem bizonyitja, hogy legális vagy. Olyan national ID pedig nincs, ami a magyar személyi megfelelője.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.07.06. 22:27:41

@mzoltán:
ID van
es mar seholsz nem jutsz hizza se jogositvanyhoz se ID-hoz ha legalabb zold kartyad nincs
azok az idok elmultak
ssn-hez legalisan meg abszolut nem konnyu hozzajutni esetleg hamisitvanyhoz
10 eve maskeppen volt
tudom
de nem most

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.07.06. 22:34:13

az ID egy ter\ljesen normali plasztik
fernykepes nevvel lakcimmel lejarati idovel szuletesi datummal
mi van meg rajta
oh magassag szemszin
tokeletes szemelyi
a jogositvanytolk az kulonbozteti meg hogy ra van irva
jarmu vezetesere nem jogosit
lecet

/mondjuka mexikoiak nagyban utaznak igazolvany hammisitasban, oly modon hogy sok irodaban ahol kiallitjak dolgozik mexikoi legalisan, innen el lehet kepzelni, de ha nagyon utananeznek akkor kiderul a sumaksag/
hat igy

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.07.06. 22:41:56

@mzoltán:
15 eve mikor kijottem egy magyar utlevvel meg egy magyar jogositvannyal
delutan 1-kor /nulla ngoltudassal/ bementem az irodaba es 4-ko amerikai jogsim volt
/na ezek az idok elmultak, arizonaban meg plane/

mzoltán · www.szuveren.hu 2010.07.06. 22:52:08

@hagyma: KÖTELEZŐ ID nincsen. Tehát hiába lehet néhány államban kiváltani a vezetésre nem jogositó ID-t, azt nem kérhetik tőled "igazoltatásnál", mert nem kötelező, hogy legyen neked. SSN-hez bárki hozzájuthat, aki akár pár hétig legálisan dolgozik, és élete végéig érvényes marad. Ez most is pont igy van.
A dolog érdeméhez: az illegális bevándorlás kicsit összetettebb ügy annál, ahogy beállitod. Az Egyesült Államokban a becslések szerint 12-13 millióan vannak (köztük rengeteg magyar is: sokkal találkoztam az elmúlt években, ácsok, autószerelők, épitésvezetők, stb., teljesen konszolidált életmódot folytató emberek), és nincsen egyetlen politikus sem, aki komolyan azt gondolja, hogy ennyi embert ki lehet zsuppolni az országból. Az ilyen törvények nem is erről szólnak, hanem inkáb arról, hogy még kiszolgáltatottabbá, sebezhetőbbé tegyék őket, és ezért még alacsonyabb bérért lehessen őket dolgoztatni. Nem véletlen, hogy a nagy munkaadók nem bevándorlásellenesek, nekik jól jön az olcsó és kiszolgáltatott munkaerő. Akik a legjobban hőbörögnek, azok az alacsony iskolázottságú, szegényebb rétegek, mert elhitették velük, hogy előlük veszik el a munkát az illegálisok. Ezt egyébként komoly tudományos elemzések nem igazolják, sőt. (A kulcs-tanulmány itt olvasható, ha tényleg érdekel, és nem csak az előitéleteidet szeretnéd megerősitve látni: www.nber.org/papers/w11547). Még Bush is belátta, hogy az egyetlen hozzútávon járható út a legalizálás.

ChesireCat (törölt) 2010.07.06. 22:54:48

@hagyma: na énis eztmondom, nekem is vinni kellett az ssn-hez is meg a jogsihoz is egy rakat papirt meg bizonyitékot, hogy ki vagyok, honnan jöttem és miért. aki itt jogsit szerez az legális :D
ha meg mzoltán bediktálná a régi ssn-t egy ellenőrzéskor, szerintem azonnal látszana, hogy már nemkéne itt lennie. Én úgy sejtem, ezeknek van olyan adatbázisuk mindenkiről, hogy besírnánk rajta :))

ChesireCat (törölt) 2010.07.06. 23:01:22

@mzoltán: kiszolgáltatott munkaerő? ószegények :) lehet akkor hazamenni vagy legálisan bejutni, ugyanis van rá millió mód. amerika legyen akkor menekülttábor? vagy hogy lenne jó? aza nagyon alacsony bér meg valószinüleg még igy is magasabb mint amit otthon keresett.

én nem élek arizonában, de nyilván volt rá okuk, hogy lépni kellett. obama meg olyan amilyen. a HIV tesztet is eltörölték, ami nekem még épp kötelező volt hogy kijöhessek. mostmár nyugodtan jöhetnek az aidsesek. ez mind csupa jó döntés ugye :)

mzoltán · www.szuveren.hu 2010.07.06. 23:09:47

@ChesireCat: Én igyekeztem komolyan venni a vitapartnereket, de belőled kibukott a rasszista. Nyilván minden bevándorló HIV-pozitiv, ugye? Mellesleg, Mexikóban alacsonyabb a HIV-fertőzöttség aránya, mint Amerikában: en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_HIV/AIDS_adult_prevalence_rate. Gondolkodik, tájékozódik, aztán beszél... Főleg, ha mások is hallják.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.07.06. 23:14:08

@mzoltán:
de van
15 eve itt elek es amerikai allampolgar vagyok
van
sot lakcimvaltozaskor valami 3 heten belul cserelned kell
a tobbi blabla
az a alacsony iskolazottsagu azt se tudja a kollegaj feketemunkas
nekem ne akarj meselni errol mert 5 evig az voltam, 10 eve legalis vagyok lattam mindent ezen a teren
most is tudok 40 illegalis magyart

az immigracios torvennyel 15 eve szenvednek
meg Clinton kezdte
Bush alatt csak nehany szavazat hianyzott a szenatusban
neztem a tv-ben:)
Omaba is akarja
a szenatusban ha jol emlekszem 100 fobol 60 szavazat kell
miota kint elek 4-szer szavaztak es sosem volt eleg
az teny eleg olcsoak az illegalisok, de.. pl tudok magyar illegalis szallodai munkast, nem egyet, aki tobbet keres mint en, mert nem fizet adot es biztositast
ezekkel a kozeposztalynak va tele a toke
nekem is
ha nem magyarok lennenek mar reg felnyomtam volna Oket
ezer valtozatot olvastam az amnesztiarol
legnagyobb harcosa Kennedy volt, szegeny meghalt rakban
most ugyanott tartanak mint 12 eve
targyalnak
arizonaban viszont addig is vissza akarjak fogni az illegalis bevandorlast es helyesen teszik
@ChesireCat:
bazmeg egy ssn szamtol azt is tudjak mikor fingottal utoljara
de nem eleg a rendornek
ha valami miatt igazoltat fenykepes kell
ha nincs feljelent a birosagra
a vicc az hogy a biro csak a cselekmenyeddel foglalkozhat/ kiveve most mar arizonat/ nem kerdezheti mi a faszt keresel itt
arra csak a bevandorlasi hivatal jogosult
vicc az egesz
valoban kell amnesztia, aki akar itt maradni, de utana le kell zarni a hatarokat
sokan azt mondjak elotte
en is

mzoltán · www.szuveren.hu 2010.07.06. 23:24:05

Szevasztok srácok, örülök, hogy segithettem. A posztolónak köszönet, hogy alkalmat adott erre a kiváló eszmecserére.

ChesireCat (törölt) 2010.07.06. 23:24:54

@mzoltán: mondd már meg nekem kérlek hogy az aids-esek melyik rasszhoz tartoznak :) meg ki beszélt itt mexikóról? végig te.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.07.06. 23:29:55

@mzoltán:
vagyunk asokan akik azt akarjuk
eloszor vegezze el a papirmunkat
ha talal allast dolgozzon
fizessen adot es biztositast
no problem
de ez a keritesen atugrok 6 honapot dolgozok, esetleg hozom a drogot a penzt viszem haza
UNALMAS
a felesegem hott amerikai fel evig nem talalt munkat
a hotel meg tele volt magyarral meg mexikoival, meg jamaikaival
a fia afganisztaban volt, a lanya irakban
a volt ferje kuwaitban, az apja vagy nagyapja vietnamban
es sancso illegalisan melozik
O meg nem
na ez a gond itt

Jacko__ 2010.07.07. 01:02:52

Osszefoglalva:
Az amerikai gazdasag az utolsokat rugja. Obamaeknak (ugyanugy mint az elodeinek is) viszont szuksege van a fekete bevandolokra, mert eleve ok tartjak eletben, tehat igy vagy ugy, de nyilvan a gazdasagi/politikai elit bankszamlajat hizlaljak. Szerencsetlen mexikoi gyarmatbol meg kenytelenek atmenni dolgozni, kulonben ehen doglenenek. Azzal viszont, hogy a gazdasagi osszeomlas miatt a jenkiket kibasszak az allasukbol, es az ehberert dolgozni hajlando spanyolok miatt nem jutnak munkahoz szar kerult a palacsintaba, mert a jelenseg altal legjobban sujtott Arizona kitalalta, hogy odabasz az illegalisoknak. A szovetsegi kormany (illetve a mogotte levo lobbi) ezt nyilvan nem akarja, mert akkor meg kene fizetni a dolgozokat, ami az o zsebukbol venne ki a penzt.

El lehet donteni, hogy kinek szurkolj.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.07.07. 01:49:17

@Jacko__:
nincs meg egyirszag, ahol /csak aranyaiban is/ de mindenkeppen letszamaban ennyi illegalis munkas van
ezt mindenki tudja es nem talaljak a megoldast
raadasul a felere nincs is szukseg
a masik fele ha ide adozik, itt fizet biztositast es itt kolti ela megkeresett penzet, akkor maradjon
ha nem ne
ennyi
süti beállítások módosítása