HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.07.17. 11:29 Fleuriste

Hol nyaraljon Obama?

Címkék: politika bush golf obama vakáció egyesült államok

Az amerikai elnök még nyaralni sem mehet el úgy, hogy árgus szemek ne követnék figyelemmel minden lépését. Hová megy, mit csinál, kivel és hogyan csinálja, mind-mind kulcsfontosságú kérdés lehet. Így gondolják ezt a republikánusok is, akik különösen a Mexikói-öblöt amortizáló olajkatasztrófa óta rendre azért ostorozzák Barack Obamát, mivel – szerintük – túl könnyedén veszi a környezeti válságot, és ahelyett, hogy éjt nappallá téve a kiutat keresné, inkább szabadideje értékes eltöltésével bíbelődik.

A konzervatívok még egy honlapot is kreáltak, amelyen a kedves érdeklődő maga állíthatja össze, melyek voltak az elnök azon lépései, melyek az olajkatasztrófa hónapjai alatt a leginkább bosszantották. Talán az, amikor golfozni ment (a környezeti válság kirobbanása óta immáron tízszer), vagy Chicagóban és Ashville-ben nyaralgatott? Vagy amikor Paul McCartney és Kelly Clarkson koncertjeit látogatta, vagy amikor egy demokrata szenátornak igyekezett támogatói pénzeket összekalapozni?

A főbűnök listáján rajta van Obama maine-i nyaralása is, amelyre családja körében az elnök a mostani hétvégén kerített sort (Néhány fotó még itt.) Ennek kapcsán a CNN több szakértőt megkérdezett: Brad Blakeman, aki korábban az ifjabb Bush stábjában tevékenykedett, jelenleg pedig a Georgetown Egyetemen tanít, arra hívta fel a figyelmet, hogy természetesen a mindenkori elnököknek is joguk van a vakációra, ugyanakkor nagy jelentősége van, hogy mikor mennek nyaralni, hogy mit és hol csinálnak ezalatt. „Az elnököknek tisztában kell lenniük azzal, hogy mindent, amit tesznek, górcső alá kerül” – tette hozzá Blakeman.

Jamal Simmons demokrata stratéga erre azzal vágott vissza, hogy tekintettel Bush gyakori Camp David-i és crawfordi kiruccanásaira, a republikánusok kritikája egyszerűen „bosszantó”. „Barack Obama ugyanolyan keményen dolgozik, mint bármely elnök a közelmúlt történelmében, és nyilván keményebben, mint az őt közvetlenül megelőző elnök” – hangoztatta Simmons.

Elnöksége két terminusa alatt Bush részben vagy egészében 977 napot töltött Camp David-ben vagy a crawfordi birtokon. Blakeman szerint azonban az elnök ezalatt ugyanúgy dolgozott, mint ha Washingtonban lett volna, sőt, crawfordi otthonát a kiépített infrastruktúra miatt még a „nyugati Fehér Házként” is emlegették.

Obamát egyébként azért is támadták, hogy nyaralásait rendre északra szervezi, ahelyett, hogy a Mexikói-öböl térségébe utazna, ahogy ő maga javasolta az amerikai honpolgároknak. Simmons szerint azonban nem akarják, hogy olyan helyzet alakuljon ki, melyben az elnök a családi vakációit közvéleménykutatási vagy politikai szempontok alapján alakítja.

Scott Stanzel, Bush egyik szóvivője, aki többször tartott az elnöki csapattal (így például jelen volt akkor is, amikor Bushnak Crawfordban olyan előre nem látható eseményekre kellett reagálnia, mint Szaddám Huszein halálra ítélése, Ford elnök halála vagy Benazir Bhutto meggyilkolása), szóval, Stanzel azt mondja, hogy a mostani utak esetében a legnagyobb problémát annak képi tálalása jelentheti. Ha ugyanis a golfozó Obama képét az olajkatasztrófa képeivel együtt mutogatják, az bizony finoman szólva is negatív üzenettel bírhat.

Mindent összevetve, abban nagyjából mindenki egyetért, hogy az elnöknek, legyen bár demokrata vagy republikánus, ugyanúgy jár a vakáció, mint bárki emberfiának. A különbség csak annyi, hogy ő mindig is elnök marad, így bármit tesz vagy nem tesz, annak mind-mind komoly üzenete van.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr792157064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása