HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.07.23. 14:41 Fleuriste

Az amerikai emisszió-kereskedelemnek egyelőre lőttek

Címkék: környezetvédelem obama egyesült államok emisszió kereskedelem szenátus

A Szenátus egy darabig biztosan nem szavaz a légkört károsító emisszió megzabolázásáról. A demokraták csütörtökön jelentették be, hogy egyelőre lemondtak a készülő energiacsomag azon részéről, amely határt szabott volna az üvegházhatású gázok kibocsátásának. A döntés elég kellemetlenül érintheti Barack Obama elnököt, akinek jogalkotási szempontból az egészségbiztosítás átalakítása és a pénzügyi szektor megregulázása után ez lehetett volna a harmadik nagy reformintézkedése.

Harry Reid, a demokraták szenátusi vezetője mindezt azzal indokolta, hogy nem tudtak volna annyi támogató szavazatot (egészen pontosan hatvanat) összegyűjteni, amellyel keresztülnyomhatták volna a törvényt. Átfogó csomag helyett így várhatóan egy olyan energiatörvény kerül majd a jövő héten a Szenátus elé, amely a Mexikói-öböl olajkatasztrófájának következményeire (így az olajvállalatok nagyobb felelősségére), valamint az energiahatékonyság fokozására összpontosítana.

Elemzők a republikánus és – tegyük hozzá – demokrata szenátorok húzódozásáért sok más mellett a novemberi időközi választásokat teszik felelőssé: több politikus ugyanis nem szívesen rontaná az esélyeit egy efféle vitatott törvényjavaslat megszavazásával.

Larry Schweiger, az amerikai vadvédelmi szövetség, a National Wildlife Federation elnöke a The Guardian szerint ugyanakkor azt mondta: az ország magas árat fog fizetni azért, ha a Szenátus nem tudja megzabolázni a CO2-kibocsátást. „Túl sok szenátor hallgat az amerikai közvélemény helyett a szennyezőkre. Túl sok szenátor semmit sem tanult az Öböl katasztrófájából, és magas árat fizetünk azért, hogy az olajlobbisták diktálják az energiatörvényeinket” – kesergett a szakember.

Tény, hogy az Egyesült Államok jelenleg a világ második legnagyobb széndioxid-kibocsátójának számít. Az ENSZ 2008-as adatai szerint (az összesítéshez az előző évi emissziót vették alapul) az amerikaiak 5,83 milliárd metrikus tonna CO2 kibocsátásáért voltak felelősek (ez az akkori globális emisszió közel ötödét tette ki), a kínaiak pedig ugyanebben az időszakban 6,53 milliárd metrikus tonna káros anyagot eregettek ki a légkörbe. Ez a sorrend egyébként csak 2006-ban cserélődött fel, addig az USA volt a légkör legnagyobb szennyezője.

Hogy hogyan alakul az Egyesült Államokban a sokat vitatott törvényjavaslat jövője, még nem tudni. A Képviselőház ugye tavaly júniusban már megszavazta a tiszta energiáról és biztonságról szóló törvényt, amely a többi között elkötelezi magát az emissziókereskedelmi rendszer bevezetése mellett, és 2050-ig 80 százalékkal csökkentené a káros anyagok kibocsátását. Igaz, nem sokon múlott annak sem a sorsa, hiszen míg 219 képviselő mellette, addig 212-en ellene voksoltak.

A republikánusok egyébként már akkor élesen kikeltek a tervezet ellen, mivel szerintük az egyfajta nemzeti energiaadót jelentene, melynek költségeit aztán a szolgáltatók az ügyfelekre hárítanák, illetve a magasabb számlák miatt a cégek külföldre telepítenék át a gyártóegységeiket, ezzel pedig munkahelyek szűnnének meg az USA-ban.

A konzervatívok ellenszenve mit sem csökkent az azóta eltelt időben.

A Fehér Ház energiapolitikai tanácsadója, Carol Browner az AP szerint most azt mondja: Obama elnök továbbra is támogatásáról biztosítana egy olyan átfogó törvénycsomagot, amely az emisszió-kereskedelmi rendszert is magában foglalná, ugyanakkor támogatja Harry Reid azon döntését is, hogy egy karcsúbb törvénnyel lépjenek tovább.

A demokraták mindenesetre nem tartják kizártnak, hogy az augusztusi törvényhozási szünetet vagy a novemberi időközi választásokat követően újabb nagyszabású tervezettel álljanak elő, ám a szkeptikusabbak szerint lényegében semmi garancia nincs arra, hogy az ellenzők addigra változtatnának mostani elutasító álláspontjukon.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr382171061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása