HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.07.25. 08:53 Fleuriste

Továbbgyűrűzik a Kelly halála körüli botrány

Címkék: irak háború nagy britannia blair david kelly

David Kelly halála a mai napig foglalkoztatja a brit közvéleményt. Nem is csoda, hiszen a Blair-kormány egykori fegyverszakértője máig tisztázatlan körülmények között vesztette életét. Míg a hivatalos magyarázat szerint 2003 júliusában öngyilkos lett az oxfordshire-i otthona melletti erdőben, addig időről időre napvilágra kerülnek olyan információk, melyek szerint David Kellyt annak idején valaki vagy valakik egyszerűen eltették láb alól.

Nincs ez másként most sem: a vasárnapi Daily Mail ugyanis arról ír, hogy Borisz Karpicskov volt KGB-ügynök Dominic Grieve főállamügyésznek egy olyan dossziét juttatott el, melyben egy „MI5-ügynökre” hivatkozva azt állítja: Dr. Kellyt annak idején „megsemmisítették”. A brit belső elhárítás embere, bizonyos Peter Everett állítólag két nappal a fegyverszakértő halála után mondta azt neki, hogy David Kellyt „meggondolatlan viselkedése” miatt ölték meg.

Az akkori vizsgálatok szerint Kelly egy marék gyógyszert vett be, majd egy életlen kerti késsel elvágta a bal csuklóját. Everett szerint azonban bár az öngyilkosság ezen módjával sok vért veszíthetett volna, ám annak mégsem kellett volna végzetesnek lennie. Szerinte nem volt véletlen az sem, hogy (a nemzetbiztonsági ügyekben eljáró) Speciális Osztag emberei jelentek meg elsőként a helyszínen: ők szerinte máshová tették a testet, megváltoztatták a helyzetét és eltűntették a terhelő bizonyítékot.

Állítja: a helyszínt, ahol Dr. Kelly holttestét később megtalálták, gondosan elrendezték, „tisztára mosták”, olyannyira, hogy az összes ujjlenyomatot eltávolították. (A szkeptikusok már korábban is felvetették: miként fordulhatott elő, hogy Kelly úgy vágta fel a csuklóját, hogy nem hagyott a késen ujjlenyomatot.) „Amikor arról kérdeztem, ki áll (Kelly) halála mögött, (Everett) nem adott egyenes választ, azt mondta, a ’rivális cég’, ami azt gondolom az MI6-re (a külső hírszerzésre – a szerk.) utalt” – idézte a lap Borisz Karpicskovot, aki 15 évig dolgozott a KGB-nek, majd Nagy-Britanniába menekült, ahol 1998-ban politikai menedékjogot kért.

A Daily Mail mindenesetre megszólaltatta Peter Everettet is, aki elismerte, hogy annak idején többször is találkozott az orosz férfival, és beszéltek is Kelly haláláról. „Általánosságokban beszélgettünk a David Kelly-ügyről, és én azt mondtam, nagyon szokatlan, hogy így vágta fel a csuklóját. Ez minden, amit mondtam. Nincs különösebb belső információm az esetről” – hangsúlyozta a férfi, aki nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy dolgozott-e, illetve jelenleg is dolgozik-e az MI5-nak.

A jelenlegi brit kabineten egyre nagyobb a nyomás, hogy végre vizsgálják ki tisztességesen az ügyet. David Kelly volt annak idején a Tony Blair vezette kormány szakértője a tömegpusztító fegyverek ügyében. Úgy tartják: ő volt a forrása annak a BBC-tudósításnak, mely szerint Blairék hazudtak, amikor az iraki biológiai és vegyifegyver-program kapcsán „azonnali és súlyos fenyegetésről” beszéltek. A riport szerint a kormány szándékosan túlozta el az Irak jelentette fenyegetést, így akarván meggyőzni a közvéleményt a Szaddám Huszein megdöntésére irányuló katonai akció, valamint az abban való brit részvétel jogosságáról.

David Kelly két nappal azután halt meg, hogy megjelent az iraki hírszerzési üggyel foglalkozó parlamenti különbizottság nyilvános ülésén. Halála máig tisztázatlan, így az eset kimeríthetetlen tárháza a spekulációknak és a legkülönbözőbb összeesküvés-elméleteknek. Mindennek csak az vethetne véget, ha végérvényesen tisztázódna, miként is veszítette életét a szakértő, ám az előzmények fényében finoman szólva is kétséges, hogy erre a közeljövőben sor kerül.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr322174111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása