HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.06.09. 17:35 Fleuriste

Money, money, money...

Címkék: kalifornia kormányzó egyesült államok whitman szenátor előválasztás fiorina

Ahogy már az előző posztban is szó volt róla, a keddi amerikai előválasztásokon jól láthatóan a girl power tarolt, és nem utolsósorban a pénz. A jelöltek némelyike ugyanis itthonról szinte felfoghatatlan összegeket költött az előválasztási kampányra – nagyon sokszor saját zsebből.

A két legtöbbször emlegetett pénzeszsák, a kaliforniai republikánusok két üdvöskéje, a kormányzóságért ringbe szálló Meg Whitman, aki korábban az eBay fejese volt, és a szenátorságra hajtó Carly Fiorina, aki pedig egészen 2005-ig a Hewlett-Packard vezérigazgatójaként dolgozott.

Meg Whitman saját bevallása szerint eddig úgy nagyjából 70, más források szerint 80 millió dollárt költött a saját vagyonából a kampányra, és úgy tervezi, hogy ez az összeg a választásokig elérheti a 125 millió dollárt. A befektetett összeg eddig kifizetődni látszik, Whitman ugyanis a szavazatok 64 százalékát söpörte be az előválasztáson, míg legfőbb kihívója, a szintén dúsgazdag Steve Poizner, aki saját zsebből 24 millió dollárt feccelt a kampányba, csak 26 százalékot ért el.

Whitmannél jóval kisebb tétekben játszott Carly Fiorina, aki egyes hírek szerint 5, más források szerint 7 millió dollárt költött el az előválasztási kampányra. Neki a szenátori székért novemberben a veterán politikusnak számító (demokrata) Barbara Boxert kell majd kiütnie a nyeregből.

Sikerük okait kutatva ugyanakkor túl egyszerű lenne csak a pénzre fogni mindent. Abban, hogy ez a két nő tegnap tarolni tudott, nagy szerepet játszhatott az is, hogy mind a ketten az üzleti életből érkeztek, és a jelek szerint meg tudták győzni a szavazókat arról, hogy a hatékony igazgatás és a fiskális felelősség nem ismeretlen fogalom előttük. Arról nem is beszélve, hogy új arcok, és a politikában valamennyire kívülállóknak számítottak. Eddig legalábbis.

Whitman mindenesetre az eredmények ismeretében már egyértelmű üzenetet is intézett a politikai elithez. „Karrierpolitikusok Sacramentóban és Washington D.C.-ben, vigyázzatok! A legrosszabb rémálmotokkal kell majd szembenéznetek: két üzletasszonnyal a való életből, akik tudják, hogyan kell munkahelyeket teremteni, egyensúlyban tartani a költségvetést és elintézni a dolgokat!”. Önbizalomban mindenesetre nincs hiány.

A kaliforniai recept azonban nem vált be mindenhol. Arkansasban például az immáron 11 éve szenátorként tevékenykedő demokrata Blanche Lincoln állva maradt, holott a párton belüli riválisa, Bill Halter, egészen pontosan a mögötte álló szakszervezeti, baloldali lobbi nem sajnálta a milliókat a Lincoln elleni sokszor agresszív kampányra. Halter azonban így is 5 százalékponttal gyengébben szerepelt az előválasztáson, következésképp lecsúszott arról, hogy a novemberi voksoláson a republikánus John Boozmannal mérje össze az erejét.

Elemzők szerint a Lincoln-ellenes szakszervezeti és liberális érdekcsoportok ezek után könnyen össztűz alá kerülhetnek a demokrata párton belül, hiszen millióikat egy demokrata politikus elleni kampányra költötték, ahelyett, hogy azt a republikánusok elleni novemberi nagy összecsapásra tartalékolták volna. Az mindenesetre biztos, hogy a következő hónapokban a demokratáknak is ki kell nyitniuk az erszényüket, főleg, ha az a céljuk, hogy Whitmant távol tartsák Sacramentótól, Fiorinát pedig Washingtontól.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr992069422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása