HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.06.25. 10:23 Fleuriste

Burgerdiplomácia

Címkék: politika oroszország obama egyesült államok medvegyev hruscsov

Barack Obama az amerikai körúton tartózkodó Dmitrij Medvegyevet egy virginiai hamburgerezőbe vitte csütörtökön ebédelni, arra a helyre, ahová tavaly egy munkanapon az elnök Joe Biden alelnökkel egyszer már beállított teljesen váratlanul, nem kis feltűnést keltve ezzel a békés hamburgerezők körében.

Az amerikai elnök most cheddarsajtos burgert rendelt hagymával, salátával, paradicsommal és savanyú uborkával, amit aztán jeges teával öblögetett le. Ami Medvegyevet illeti, az orosz államfő, úgy látszik, osztja amerikai kollégája sajtburgeres rajongását, igaz, ő jalapeno-paprikával, hagymával és gombával tette teljessé az élvezetet, és mi mást küldött volna utána, mint egy kis Coca-Colát. A sült krumplin megosztoztak.

A két államférfi öltönyeiktől megszabadulva, két tolmács társaságában fogyasztotta el a gyorsebédet. A jelek szerint jót is tett nekik, hogy végre kiszabadulhattak a fehér házi protokoll szorításából, a The New York Times beszámolója szerint ugyanis Medvegyev széles mosollyal érkezett a délutáni sajtótájékoztatóra. Sőt, mi több: azzal viccelődött: az amerikai vendégszeretet olyannyira tökéletes, „még az idő is annyira meleg”.

Nem ez az első eset, hogy az Egyesült Államokba látogató moszkvai potentátokat gyorsétellel örvendeztetik meg vendéglátóik. Nyikita Hruscsov, egy eheti posztban már tárgyalt 1959-es amerikai vizitjén, is belekóstolhatott az ilyesfajta élvezetekbe. Első amerikai hotdogját például egy iowai húsüzemben fogyaszthatta el. Az akkori hírek szerint nagyon ízlett neki, és miután befalta az egészet, kísérőjéhez, a még mindig majszoló Henry Cabot Lodge-hoz, akkori amerikai ENSZ-nagykövethez fordult, és kedélyesen megkérdezte: „Nos, kapitalista, végzett már a kolbászával?”

Ezt az esetet, ahogy Medvegyev vagy más hivatalban lévő államférfi hamburgerezését, hotdogozását is jobban megőrzi az emlékezet, mint bármely elegáns fehér házi fogadásét. Arról nem is beszélve, hogy a píárosok, újságírók egyszerűen imádják az efféle kiruccanásokat, nem csoda, hogy ma már szinte minden tele van a sajtburgerező amerikai és orosz elnök képeivel.

Engem már csak egyetlen dolog érdekel: ha Obama ellátogat majd Moszkvába, milyen helyi különlegességgel fogja megörvendeztetni a vendéglátó Medvegyev?


2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr132108598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2010.06.25. 20:01:13

Piroggal és vodkával, mi mással. Utcai bögrés automatából.

ag100 · http://terelout.blog.hu/ 2010.06.26. 12:10:55

@Mao elvtárs: Vodka, hát persze. Nekem is ez jutott eszembe először.
süti beállítások módosítása