HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.07.25. 08:00 Fleuriste

Ötödik függelék? Mi van?!

Címkék: film alkotmány ötödik alkotmánykiegészítés

Pénteken este ismételte valamelyik tévécsatorna a Shark című sorozatot. Ebben az epizódban az éppen felfüggesztett államügyész egy bűncselekmény részleteiről faggat egy palit a börtönben. A bűnöző azonban – jelezve ezzel, hogy nem kíván válaszolni – az egyik kérdésre csak ennyit vakkant oda: „Ötödik függelék”.

Ööööö, what?

Sajnos nem ismerem az angol eredetit és az interneten se bukkantam a nyomára (ha valaki tudja, hogy pontosan mi hangzott el, írja meg), de a kontextusból számomra logikusan az derül ki, hogy a szereplő a – Miranda-jogok kapcsán már a napokban tárgyalt – ötödik alkotmánykiegészítésre (Fifth amendment) hivatkozva próbált kibújni a válaszadás alól. Ez ugyanis kimondja, hogy senkit sem lehet arra kényszeríteni, hogy egy büntetőügyben saját maga ellen tanúskodjék. Azaz, senkit sem lehet arra kötelezni, hogy önmagára terhelő vallomást tegyen.

Ez a passzus azonban sokkal többről is szól. Így a fentieken kívül fontos rendelkezése, hogy ugyanazért a bűncselekményért senkit sem lehet kétszer felelősségre vonni (ez az angolul double jeopardy-nak nevezett eljárás tilalma), mint ahogy az is, hogy megfelelő jogi eljárás nélkül senkit sem lehet megfosztani az életétől, szabadságától vagy tulajdonától. Emellett leszögezi, hogy magántulajdont közcélokra igazságos kártalanítás nélkül nem lehet igénybe venni.

Az ötödik alkotmánykiegészítés egyébként a Bill of Rights része – ez utóbbi az első tíz alkotmánykiegészítés összefoglaló neve. A dokumentumot 1791 decemberében ratifikálták, és a fentieken kívül több fontos (adott esetben akár ma már vitatott) polgári szabadságjogot garantál.

Ezek röviden összegezve a következők:

1.) a vallás-, a szólás-, a sajtó- és a gyülekezési szabadság biztosítása
2.) az állampolgár fegyvertartási és -viselési joga
3.) békeidőben tilos katonát privátházaknál elszállásolni
4.) indokolatlan házkutatások és lefoglalások tilalma
5.) lásd fent
6.) a gyors és nyilvános tárgyaláshoz való jog, a pártatlan esküdtszékhez való jog; a vádlottnak joga van megismerni az ellene felhozott vádakat, meghallgatni az ellene felhozott tanúkat, illetve a saját védelmében tanúkat hívni
7.) az esküdtszék által megvizsgált tényt az Egyesült Államok bíróságai csak a közös jog szabályai szerint vizsgálhatják felül
8.) tilos a túl magas óvadék megállapítása, a túl magas pénzbírság kiszabása; a „kegyetlen és szokatlan büntetések” tilalma
9.) tilos az alkotmányos jogok olyan irányú értelmezése, amelynek következtében elvonnák vagy csökkentenék „a nép által élvezett más jogokat”
10.) az alkotmány által a központi hatalomra rá nem ruházott, de az egyes államoknak meg nem tagadott jogok az államokat, illetve a népet illetik.

Ui.: Az külön vicces, hogy a fenti epizód a port.hu-n a Kocsmai verekedés címet kapta. Az eredeti „Bar fight” volt, és a rész megtekintése után egyértelmű, hogy a „bar” ebben az esetben nem a vendéglátóipari egységre, hanem a kamarából történő kizárás (disbarment) körüli hercehurcára utal.


3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr982174070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Llew 2010.07.27. 14:24:43

A poszt megérne itt is leiterjakab.blog.hu/ egy beküldést. Egyébként ez a kiegészítés dolog a jelek szerint nem megy a fordítóknak:
leiterjakab.blog.hu/2010/05/25/first_amendment
Ha már kiderítetted melyik részről volt szó (2x13, amúgy nem ismétlés, mert ez a rész nem volt még, csak hosszú idő után folytatják a sorozatot), akkor nem nehéz keresni egy angol feliratot.
www.hosszupuskasub.com/index.php
Ezt mondta az illető:
- I plead the Fifth.

Fleuriste 2010.07.27. 21:40:29

@Llew: Azért vagyok biztos benne, hogy ismétlés, mert ezt a részt már láttam egyszer a tévében... :))
Köszi a tippet, az oldalt nem ismertem még! Mármint a hosszúpuskát, a leiter az alap... :))
süti beállítások módosítása