HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.07.31. 21:18 Fleuriste

Elnöki porontyok

Címkék: politika történelem elnök egyesült államok fehér ház

Hónapok óta tart a médiacirkusz Chelsea Clinton szombati esküvője körül: hiába költözött ki ugyanis a család immáron kilenc éve a Fehér Házból, az egykori és persze az aktuális elnökök gyerekeinek sorsa mindig is izgatta a közvéleményt.

Elnökgyereknek lenni néha kiváltság, néha csapás. Volt, aki tudott élni az apja kínálta – főként politikai – hátszéllel, akadt azonban olyan is, aki teljes mértékben hátat fordított neki, és még a nevét is elhagyta.

Ketten közülük ugyanakkor maguk is elnökök lettek.

Az ismertebb eset George W. Bushé, akinek apja, az idősebb Bush az Egyesült Államok 41. elnöke volt, ő maga pedig a 43., nyolc kerek éven át. A 19. században azonban az Adams-családnak is sikerült a duplázás: míg ugyanis John Adams 1797 és 1801 között igazgatta az országot (ő volt egyébként a második az elnökök sorában), addig fia, John Quincy Adams 1825 és 1829 között tölthette be ugyanezt a tisztséget.

Ha már időrendben haladunk, érdemes megemlíteni Thomas Jefferson (1801-1809) nevét, akinek Martha nevű feleségétől féltucatnyi gyereke született. Patsy becenevű lánya egyébként – miután apja özvegységre jutott – anyja örökébe lépett, és a First Ladységgel járó teendőket is ellátta Thomas Jefferson körül. (Akárcsak később James Buchanan (1857-1861) örökbefogadott lánya, Harriet Rebecca Lane, vagy még később Benjamin Harrison (1889-1893) lánya, Mary Scott.)

A Függetlenségi Nyilatkozat legfőbb szerzőjeként számon tartott Jefferson ugyanakkor meghitt viszont ápolt egy Sally Hemings nevű rabszolganővel is, akinek aztán állítólag több gyereke is született az „alapító atyától”. Egy 1998-as DNS-vizsgálat ugyanakkor a nő Eston Hemings Jefferson nevű fiáról állította egyedül, hogy nagy valószínűséggel az elnök volt a biológiai apja.

Nem Jefferson volt egyébként az egyetlen, akinek egy rabszolganőtől született gyereke. Állítólag az Egyesült Államok 10. elnökének, John Tylernek (1841-1845) is volt balkézről egy fia, John William Dunjee. A misszionáriusként, templomok és iskolák alapítójaként is hírnevet szerzett Dunjee később maga is szép pályát futott be, és olyan hírességet is a barátai között tarthatott számon, mint Frederick Douglass, akinek a rabszolgaéveiről írt önéletrajzi könyve a mai napig tananyag.

Szülőként tragikus sors jutott az Egyesült Államok 14. elnökének. Franklin Pierce-nek (1853-1857) összesen három fia született: az egyik még az első életévét sem érhette meg, a másik pedig négyéves volt, amikor elragadta a tífusz. Harmadik fia, Bennie pedig tizenkét éves volt, amikor egy vonatbalesetben életét vesztette – alig néhány héttel az apja elnöki beiktatása előtt.

Ulysses S. Grantnek, aki polgárháborús tábornokként nagyobb hírnevet vívott ki magának, mint az Egyesült Államok 18. elnökeként (1869-1877), összesen négy gyermeke volt. Egy kis hazai szál, hogy a legidősebb fia, Frederick Dent Grant 1889 és 1893 között az Osztrák-Magyar Monarchiában diplomataként védte és képviselte az amerikai érdekeket.

A 20. század első nagy politikusdinasztiája az Egyesült Államokban kétségkívül a Roosevelteké volt. Theodore Roosevelt (1901-1909) első házasságából egy, a másodikból pedig öt gyermeke született. Közülük is az ifjabbik Theodore tengerészeti miniszter-helyettes, Puerto Rico-i kormányzó, és Fülöp-szigeteki főkormányzó volt. Az elnök Rooseveltnek távoli unokatestvére volt az a Roosevelt, Franklin Delano, aki 1933 és 1945 között volt a Fehér Ház első számú lakója. Hat gyermeke közül egy még csecsemőként meghalt, ám a többiek mind örökölhettek valamit a szülői vénából, mert politikai-közéleti fronton mindegyik eléggé aktív volt. Az egyetlen lány, Anna például a harmincas években újságíróként dolgozott, később pedig az apjának is segített, így ő volt az, aki elkísérte FDR-t az 1945 februárjában megrendezett jaltai konferenciára.

Szintén az írás lett a kenyere Margaret Trumannek, Harry S. Truman (1945-1953) lányának. Igaz, először az énekléssel próbálkozott, ám őrült sikereket nem ért el vele. Mindazonáltal, amikor 1950 decemberében a Washington Post kritikusa nem rejtette véka alá, hogy nincs túl nagy véleménnyel a Truman-lány éneklési képességeiről, a bősz atya egy orrba verést helyezett kilátásba a zsurnaliszta számára. Margaretet később végül az írás tette igazán híressé, körülbelül kéttucatnyi krimit írt (Gyilkosság a Fehér Házban, Gyilkosság a legfelsőbb bíróságon, Gyilkosság a szenátusban és más, hasonló címekkel), ezenkívül – non-fiction kategóriában – apjáról, anyjáról, az amerikai First Ladykről és a Fehér Ház kisállatairól is írt egy-egy nagyobb lélegzetvételű művet. A Gyilkosság a Fehér Házban című könyve alapján egyébként 1997-ben filmet is forgattak, Wesley Snipes és Diane Lane főszereplésével.

Politikai dinasztiákról szólva a befolyásos és sokszor tragikus sorsú Kennedyek is helyet követelnek a top háromban (ez utóbbit saját, szubjektív összeállításom szerint a Rooseveltek, a Kennedyek és a Bushok alkotják). John F. Kennedynek és Jacqueline Bouvier-nak összesen négy gyermeke született, közülük pedig csak ketten élték meg a felnőttkort. Ma már azonban csak Caroline van életben, miután John 1999-ben egy repülőgép-balesetben életét veszítette.

A sajtóban John-Johnként emlegetett fiú szinte beleszületett a politikába, hiszen két héttel azt követően látta meg a napvilágot, hogy apját megválasztották az ország 35. elnökének (1961-1963). A róla készült fotók közül egyébként néhány ma már emblematikusnak számít (közéjük tartozik az elnöki íróasztal játszó, vagy az apja koporsója előtt tisztelgő kisfiú képe). A Kennedyeket övező csillámpor őt is beborította, szerelmeiről, szenvedélyeiről élvezettel számoltak be a pletykamagazinok. Nővérének, Caroline-nak kicsit kevesebb jutott a reflektorfényből. Ügyvédként dolgozik, és legutóbb akkor lehetett hallani róla, amikor a 2008-as elnökválasztási kampány idején Barack Obamát biztosította támogatásáról. Egy ideig szó volt arról is, hogy megcélozza a Hillary Clinton külügyminiszteri kinevezésével megüresedett New York-i szenátori posztot, de aztán személyes okokra hivatkozva végül visszakozott.

A Kennedyek után egyébként jó pár évet kellett várni arra, hogy újra gyerek költözhessen a Fehér Házba. (A köztes időszak First Kidjei közül egyik személyes kedvencem Susan Ford, aki állítólag volt, hogy a testőreivel csináltatta meg a házi feladatát. A Ford-lány volt egyébként az első, aki középiskolai osztálytársai számára bankettet rendezhetett a Fehér Házban.)

Amy Carter kilenc éves volt, amikor az apját megválasztották az USA 39. elnökének (1977-1981). Személye még a politikai vitákban is előkerült. Jimmy Carter ugyanis egy Ronald Reagannel folytatott 1980-as vitában azt találta mondani, hogy megkérdezte lányát, és a 13 éves Amy a nukleáris fegyverzetellenőrzést tartotta a legfontosabb kérdésnek. A gyerekkártya ugyanakkor ez esetben nem nagyon működött, Cartert politikai ellenlábasai jól kiröhögték, hogy egy általános iskolástól kér politikai tanácsokat. A Carter-lánynak azonban nem ez volt a legjobb megmozdulása. Egyszer egy riporter megkérdezte tőle, hogy van-e valamit üzenete az amerikai gyerekek számára, Amy Carter pedig gondolkodott pár pillanatig, majd kibökte: „Nincs”.

A Reagan-gyerekek már bőven kiléptek a tinédzserkorból, amikor az apjuk beköltözhetett a Fehér Házba. A 40. amerikai elnök Jane Wyman színésznővel és Nancy Davisszel is két-két gyereket nevelt. Az első házasságban született Maureen kezdetben szintén a színészettel kacérkodott, és még egy 1964-es Elvis-filmben is szerepet kapott. Később azonban szintén politikai pályára lépett, és a nyolcvanas években még a Szenátust is célba vette, kevés sikerrel. Bátyját, Michaelt a házaspár örökbe fogadta. Ő rádiós műsorvezetőként vált ismertté.

Náluk nagyobb publicitást kaptak a második házasságban született gyerekek lázongásai. Patti és Ron is inkább liberális nézeteket vallanak, és a múltban emiatt több konfliktusuk is volt apjukkal. Talán nem véletlen az sem, hogy Patti a Reagan nevet hátrahagyva inkább az anyja családnevével próbált érvényesülni. Patti Davis volt egyébként a család feketebáránya, aki például a jógatanárához ment feleségül, a kilencvenes évek közepén pedig még a Playboyban is pózolt meztelenül.

Szintén rácáfoltak néhányszor a jógyerek-imidzsre a Bush-ikrek, legalábbis Jenna, aki 2001-ben – akkor még 19 évesként – alkoholt fogyasztott egy bárban, majd rá egy hónappal hamis személyivel próbált meg újra némi szeszhez jutni. Végül egy kis közmunkával megúszta a dolgot.

A Bush-lányok voltak egyébként azok, akik videóüzenetet küldtek a Fehér Házba 2009-ben beköltöző Sasha és Malia Obamának. Ebben arra biztatják a két lányt, hogy élvezzék ki a Fehér Házban töltendő valamennyi pillanatot és éljenek a számukra kínálkozó összes lehetőséggel. Hogy ez sikerül-e majd nekik, nos, az egy másik történet. Pár év múlva kiderül.

Addig is, aki kíváncsi még több képre a mindenkori Első Családok fotóalbumaiból, az kattintson ide!


7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr92190042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2010.08.01. 00:30:45

Milyen szep kep Patti Davisrol!

Elnoki porontynak lenni valoban nem lehet konnyu. Koszi a beszamolot.

Mylady 2010.08.01. 09:28:57

Jó ez a blog, érdekesek az írások.

TyToo 2010.08.01. 10:35:33

Azért Gyurcsány névvel élni nem lehet túl szerencsés...

no mail, no problem 2010.08.01. 14:46:01

A 26. elnők porontyai közé akár a teddy bear-t is odasorolhatjuk, nem? ;)

A 33. elnők középső neve mióta "S."? Én úgy tudom, hogy az ő középső neve egy minden különösebb jelentést nélkülöző "S", pont nélkül.

Fleuriste 2010.08.01. 15:50:12

@no mail, no problem: Erről már évek óta folyik a vita, hogy akkor legyen-e pont az S után vagy sem (www.trumanlibrary.org/speriod.htm). A Fehér Ház honlapján mindenesetre S. szerepel (www.whitehouse.gov/about/presidents/harrystruman), én ezt használtam...
süti beállítások módosítása