HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.08.12. 09:17 Fleuriste

Itt a baba, hol a baba

Címkék: arizona bevándorlás alkotmány egyesült államok

Az amerikai újszülöttek 8 százaléka illegális bevándorlók gyermekeként látja meg a napvilágot – derül ki a Pew Hispanic Center most ismertetett felméréséből. Eszerint 2008-ban összesen 4,3 millió gyerek született az Egyesült Államokban, és ebből 340 ezer esetben a szülőknek (vagy közülük legalább az egyiknek) nem voltak rendezettek a papírjai – azaz illegális bevándorlóként tartózkodtak az országban.

Az illegális bevándorlás, illetve az ellene való küzdelem az arizonai törvény aláírását, majd végrehajtását, illetve fő rendelkezéseinek felfüggesztését követően került ismét reflektorfénybe. A jogi huzavona még korántsem ért véget az ügyben, arról nem is beszélve, hogy több állam is hasonló jogszabály bevezetését fontolgatja.

Az illegális bevándorlók a felnőtt amerikai lakosság valamivel több mint 4 százalékát teszik ki, ám mivel viszonylag fiatal emberekről van szó, akik körében ráadásul elég magas a termékenységi ráta, a gyerekeik arányosan többen vannak (az újszülöttek körében az illegális bevándorlók gyerekei 8, a 18 évnél fiatalabb gyerekek körében 7 százalékot tesznek ki). Jeffrey S. Passel, a dokumentum szerzője a CNN-nek elmondta, hogy ezen gyerekek többsége latino.

A tanulmány szerint egyébként az Egyesült Államokban élő illegális bevándorlók gyerekeinek 80 százaléka amerikai földön született. Ennek azért van jelentősége, mert a 14. alkotmánykiegészítés értelmében ezek a gyerekek automatikusan megkapják az amerikai állampolgárságot.

„Valamennyi, az Egyesült Államokban született, vagy később ott állampolgárságot nyert személy, aki ennek következtében az Egyesült Államok fennhatósága alá esik, a lakhelye szerinti állam, és az Egyesült Államok állampolgára” – mondja ki az 1868-ban ratifikált passzus, melynek módosításáról időről időre fellángol a vita. Igaz, egy júniusi felmérés szerint az amerikaiak 56 százaléka nem támogatná azt.

A teljes jelentés itt böngészhető.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr872216275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása