HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.07.28. 15:43 Fleuriste

Arizona visszaszámol

Címkék: arizona bevándorlás egyesült államok

Tik-tak, tik-tak… Alig egy nap van hátra, és Arizonában életbe lép az új bevándorlási törvény. (A sokat támadott jogszabályról bővebben itt és itt lehet olvasni.) Az amerikai igazságügyi minisztérium még július elején jogi úton is megtámadta a jogszabályt, ítélet eddig a pillanatig még nem született, kérdés, hogy születik-e egyáltalán még a törvény hatályba lépése előtt. (Persze, legyünk nyugodtak, lényegében mindegy, hogyan határoz a phoenixi bíróság, a per folytatódni fog a fellebbezések sorozatával, amelynek utolsó pontja nagy eséllyel a Legfelsőbb Bíróság lesz.)

A törvényről már korábban volt elég szó, lássuk most, melyek az ellenzők és a támogatók legfőbb érvei.

Kontra:
- A bevándorlás kezelése kizárólag szövetségi, és nem állami hatáskörbe tartozik.
- A törvény faji alapú profilozáshoz, és ártatlan emberek zaklatásához vezethet.
- A törvény az etnikai alapú választóvonalak megerősödését eredményezheti.
- A jogszabály miatt a papír nélküli bevándorlók még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülhetnek, hiszen nagy eséllyel nem mernek majd a rendőrséghez fordulni. Mindez a hatóságok dolgát is megnehezítheti egy-egy bűneset felgöngyölésekor.
- Arizona államot többen is bojkottal fenyegetik a törvény miatt. A bojkott köré egész mozgalom szerveződött, melyhez olyan nagyvárosok is csatlakoztak már, mint Los Angeles, Seattle, Austin, San Francisco és San Diego. Mindez komoly bevételkiesését jelenthet például az idegenforgalom számára.

Pro:
- A szövetségi kormányzat képtelen fellépni az illegális bevándorlók hadával szemben, emiatt pedig az államban nő a bűnözés, akárcsak az ennek visszaszorítását célzó állami kiadások mértéke.
- Az Egyesült Államok a mexikói narkó legnagyobb felvevő piaca.
- A munkaadók eddig büntetlenül alkalmazhattak illegális bevándorlókat, persze alacsonyabb bérekért, emiatt azonban az állami büdzsé óriási bevételektől esett el.
- A szigorú törvény elrettentheti a további potenciális illegális bevándorlókat, az államban élőket pedig távozásra kényszerítheti.
- Nagyjából 22 olyan állam van még, amely hasonló szabályozás bevezetését fontolgatja. A www.immigrationpolicy.org szerint ezek a következők: Arkansas, Colorado, Delaware, Georgia, Idaho, Indiana, Maryland, Michigan, Minnesota, Mississippi, Missouri, Nebraska, Nevada, Új-Mexikó, Észak-Karolina, Ohio, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, Dél-Karolina, Texas, Utah.

Jelenleg körülbelül 460 ezer illegális bevándorló él Arizonában, amelynek teljes lakossága nagyjából 6,5 millió főre rúg. Abban a törvény ellenzői és támogatói is úgy-ahogy egyetértenek, hogy a jelenlegi szövetségi szabályozás képtelen volt megálljt parancsolni az illegális bevándorlók áradatának.

A Center for Immigration Studies az év elején rejtett kamerákkal készített egy kisfilmet az arizonai határon, melyet júliusban tett elérhetővé a honlapján. Ezen az látszik, hogy a bekamerázott három ösvényen – a fegyver- és kábítószercsempészek mellett – február és március között Mexikó felől mintegy 850-en lépték át illegálisan a határt.

A probléma tehát valós, a legnagyobb vita nem is erről, hanem a kezelésére szánt eszközökről folyik.

Az arizonai dosszié a törvény életbe lépésével még koránt sincs lezárva. Ez az, amire egyelőre mérget vehetünk.


5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr412182684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Julian P. 2010.07.28. 15:54:40

Érdemes még megemlíteni, hogy a közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak támogatják az arizonai törvényt: pewresearch.org/pubs/1591/public-support-arizona-immigration-law-poll

Fleuriste 2010.07.28. 19:47:09

@bamer:
Igen, az egyik korábbi bejegyzésben (madeinamerica.blog.hu/2010/06/19/ossztuz_alatt_arizona) már volt szó a közvélemény-kutatási adatokról, igaz, az a felmérés áprilisi volt, de ahogy látom, a tendencia nem nagyon változik...

no mail, no problem 2010.07.28. 23:04:24

Pár hete egyik éjjel a BBC-n hallgattam erről egy hírblokkot, egy-egy demokrata és republikánus véleményt, de azt hiszem nem a legjobb embereket találták meg, vagy tényleg ennyire zavaros a kérdés, hogy nem tudtam eldönteni, hogy mit is gondoljak az egészről. Abban egyetértettek, hogy ezt szövetségi szinten kellene megoldani, és erre az Obama kormányzat láthatóan nem képes.

+ ellenérv: Ha a turisták is hatósági vegzálásra számíthatnak, ellenőrizendő a jogi státuszukat, az szintén visszavetheti a turizmust.

"A szövetségi kormányzat képtelen fellépni az illegális bevándorlók hadával szemben, emiatt pedig az államban nő a bűnözés"

Tudsz forrást? Számomra ez a sztereotípiák közé tartozik.

A drog beáramlást kétlem, hogy hosszú távon csökkenti egy ilyen intézkedés. Rövid távon talán igen, de az új alternatívák kiépülése után szerintem maradnak az aktuális trendek.

Számomra nyilvánvaló, hogy munkaadókat akartál írni, jól gondolom?

"- A szigorú törvény elrettentheti a további potenciális illegális bevándorlókat, az államban élőket pedig távozásra kényszerítheti."

Léteznek olyan vélemények is, hogy nem a törvény, a várható büntetés szigorúsága, hanem a lebukástól való félelem csökkenti a bűncselekmények számát. 460.000 ott letelepedett, és havonta nagy számban érkező illegális bevándorló hatósági kezelése (fogvatartása, kiutasítása, kitoloncolása, stb.) olyan mértékű logisztikai problémának tűnik, amelyhez hatalmas apparátus szükséges. Ha ez hiányzik, nem működik, stb, akkor kicsi a lebukás esélye. Vagyis, ha ez a vélemény áll közelebb a valósághoz, akkor nem biztos, hogy megváltozik a helyzet.

Fleuriste 2010.07.29. 09:15:39

@no mail, no problem:
Egyetértek: ezzel a bűnözés + bevándorlás összekapcsolással óvatosan kell bánni, lehet, hogy nem volt a legszerencsésebb a megfogalmazás... Nem akartam túlságosan belemászni ebbe a témába, csak a legfőbb érvekre és ellenérvekre akartam rávilágítani. Mindenesetre a magas bűnözési rátát nagyon sok helyen hangsúlyozzák, csak egy példa (forrás: Center for Immigration Studies):
# The Maricopa County Attorney’s Office has found that 22 percent of felonies in the county are committed by illegal immigrants.3 Illegal immigrants are estimated to be 10 percent of the county’s adult population.4

# Analysis of data from State Criminal Alien Assistance Program showed that illegal immigrants were 11 percent of the state’s prison population. Illegal immigrants were estimated to be 8 percent of state’s adult population at the time of the analysis.5

# Approximately 17 percent of those arrested by the Border Patrol in its Tucson Sector have criminal records in the United States.6

# The issue of illegal immigration and crime is very difficult to measure, and while in Arizona there is evidence that illegal immigrants are committing a disproportionate share of crime, it is not clear this is the case nationally.7

Ja, persze, hogy munkaadók, mindjárt javítom! :))

Fleuriste 2010.07.29. 09:19:02

Itt szeretném felajánlani: ha van valaki, aki Arizonában él, és olvassa a blogot, és egy vendégposzt erejéig van kedve megosztani velünk, hogy milyen tapasztalatai vannak a törvény bevezetése kapcsán, akkor dobjon egy emailt, szívesen látjuk!
süti beállítások módosítása