HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.06.29. 15:04 Fleuriste

Kémek a sasfészekben

Címkék: történelem oroszország szovjetunió hírszerzés kém egyesült államok

A kémkedés mestersége valószínűleg egyidős az emberiséggel, hírszerzők voltak, vannak és valószínűleg lesznek is. Az amerikai közvéleményt a jelek szerint ugyanakkor sokkolta, hogy a napokban tíz olyan – hosszú, hosszú évek óta az Egyesült Államokban élő – embert tartóztattak le, akik feltételezhetően az orosz kormány számára végeztek illegális hírszerző tevékenységet (a hangsúly egyelőre a feltételezhetően van, hiszen még semmi sem bizonyított). Akad, aki már most a hidegháborús időket emlegeti, mások próbálják elbagatellizálni az eset jelentőségét, mindenesetre ennek apropóján érdemes áttekinteni, hogy a huszadik században milyen nagyobb (szovjet) kémfogások is voltak az Amerikai Egyesült Államokban.

A KGB elődszervezetének emberei már a húszas években aktivizálták magukat, akkor még elsősorban katonai és ipari titkokra voltak kíváncsiak. Sikeresen vetették meg lábukat a kormányzati szervekben – a harmincas évek közepén például az amerikai külügyminisztériumban állítólag négy olyan középvezető is dolgozott, akik a szovjet hírszerzésnek juttattak információkat.

Közülük is az egyik leghíresebb Alger Hiss volt, akinek felemelkedését jól mutatja, hogy 1945-ben tagja volt a jaltai konferenciára érkezett amerikai küldöttségnek. A negyvenes évek végén Whittaker Chambers, a Time magazin vezető szerkesztője, egykori kommunista volt az, aki az Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló bizottság előtt azt vallotta, hogy Hiss az amerikai kommunista párt földalatti szervezetének tagja volt, igaz, azt tagadta, hogy ő vagy Hiss kémkedésben vettek volna részt.

Ezzel azonban Alger Hiss sorsa nagyjából el is dőlt, hiába bizonygatta ártatlanságát, 1950-ben (igaz, nem kémkedésért, hanem kétrendbeli hamis tanúzásért) öt év börtönre ítélték. A férfi élete végéig kitartott amellett, hogy nem tett semmi illegálisat, a későbbi vizsgálatok pedig bebizonyították, hogy az FBI emberei nem mindig a törvény betűjének és szellemének megfelelően jártak el, például akkor, amikor fontos bizonyítékokat tartottak vissza, vagy amikor felnyitották leveleit, és illegálisan lehallgatták Hiss telefonjait a tárgyalás előtt és alatt.

A kémkedés vádja ugyanakkor megállta a helyét Klaus Fuchs esetében. A brit származású tudós a második világháború alatt és után Los Alamos-i atomtitkokat fecsegett ki a szovjeteknek, elsősorban politikai, nem pedig anyagi megfontolásból. Janusz Piekalkiewicz A kémkedés világtörténete című könyvében azt írja, hogy Fuchs – akárcsak az első atomkémként emlegetett Allan Nunn May – az atomkutatás legfontosabb dokumentumait adta át a szovjeteknek, ennek pedig óriási szerepe volt abban, hogy Moszkva az atomkutatásban néhány éven belül utolérje az amerikaiakat. Klaus Fuchsot Nagy-Britanniában végül 1950-ben 14 év börtönre ítélték, ez volt a kémkedésért adható legsúlyosabb büntetés ekkor. (Bár Piekalkiewicz szerint ha a bizalmas információt Nagy-Britannia ellenségeinek adta volna át, halálra ítélték volna – ekkor azonban még Nagy-Britannia és a Szovjetunió egymás szövetségesei voltak.) Kilenc évet töltött börtönben, kiszabadulása után az NDK-ban telepedett le.

A legnagyobb vihart azonban kétségkívül a Rosenberg-házaspár kivégzése keltette 1953-ba, már csak azért is, mert más, az FBI horgára akart atomkémek nem jutottak erre a sorsra. David Greenglass például, aki bevallotta, hogy titkos információkat szállított sógorának, Julius Rosenbergnek Los Alamos-ból, 15 évre ítélték, és ebből tízet ül le. Greenglass tanúvallomásában közölte azt is, hogy nővére, Ethel Rosenberg volt az, aki még 1945 szeptemberében a házaspár otthonában az atomtitkokat tartalmazó iratokat legépelte. Rosenbergéket rövid úton letartóztatták, és bár elismerték kommunista meggyőződésüket, de tagadták, hogy kémkedtek volna. Az esküdtbíróság ugyanakkor bizonyítottnak látta bűnösségüket, és 1953-ban villamosszékben végezték. Két évvel ezelőtt a Rosenberg-ügy több száz oldalnyi tanúvallomását, pontosabban ezek jegyzőkönyveit hozták nyilvánosságra. Ezekből egyebek között kiderül, hogy Ruth Greenglass egymásnak ellentmondásos nyilatkozatokat tett: egyszer például azt mondta, hogy ő maga vetett papírra fontos információkat, máskor viszont úgy tanúskodott, hogy Ethel Rosenberg gépelte le az atomtitkokról szóló jegyzeteket. Nyikita Hruscsov 1990-ben poszthumusz megjelent memoárjában mindenesetre úgy emlékezett, hogy a Rosenberg-házaspár jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy fel tudják gyorsítani az atombomba előállítását a Szovjetunióban.

Aldrich Amis egykori CIA-ügynököt 1994-ben ítélték el a szovjet, majd később az orosz hírszerzés javára végzett kémkedésért. A súlyosan eladósodott férfit – akinek még az is megfordult a fejében, hogy kirabol egy bankot – kimondottan az anyagi haszonszerzés motiválta, amikor 1985-ben a washingtoni szovjet nagykövetségnek felajánlotta, hogy busás ellenszolgáltatás fejében feldobja a Szovjetunióban tevékenykedő kémeket. Egyes források szerint ezzel száz amerikai hírszerzőt leplezett le, akik közül tízet ki is végeztek. Szolgáltatásait mindent összevetve 2,7 millió dollárral honorálták a szovjetek. Az FBI végül az éppen Moszkvába tartó Amist a reptéren tartóztatta le. Jelenleg is életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

Amis ugyanakkor a CIA-n belül másokat is inspirált. Harold James Nicholson, a szervezet egyik magas rangú munkatársa, aki 1994-ben kezdett el dolgozni az oroszoknak (nem kevés pénzért persze), a bírósági meghallgatáson legalábbis ezt vallotta. A vád szerint ő is amerikai hírszerzőket fedett fel, 1997-ben aztán több mint 23 év börtönbüntetésre ítélték.

A hírhedt téglák között tartják még számon George Trofimoffot, az amerikai hadsereg ezredesét, aki 25 éven keresztül, egészen 2000-ig szállított bizalmas információkat Moszkvának, Robert Hanssen egykori FBI-ügynököt, aki 1979-től 2001-ig kémkedett a szovjeteknek, majd az oroszoknak, és Earl Edwin Pitts-t, az FBI hajdani különleges ügynökét, aki 1987-től 1992-ig dolgozott a másik oldalnak. (Csak egy apróság: Pitts már 1997-ben arra figyelmeztette az FBI-t, hogy Hanssen biztonsági kockázatot jelent, ám szavait nem vették figyelembe, így Robert Hanssen ezek után még évekig dolgozhatott Moszkvának.)


2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr12118702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

garizim 2010.07.18. 13:36:13

Klaus Fuchs német volt, mint ahogy nevéből is kiderül, nem angol.

Fleuriste 2010.07.18. 13:47:04

@garizim: Igazad van abban, hogy valóban német születésű volt, de 1933-ban elmenekült Németországból és 1942-ben megkapta a brit állampolgárságot.
süti beállítások módosítása