HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.07.01. 11:59 Fleuriste

Kagan menetelése a Legfelsőbb Bíróságig

Címkék: politika obama legfelsőbb bíróság egyesült államok szenátus elena kagan

Elena Kagan szenátusi meghallgatása napok óta tart, illő hát, hogy behatóbban is megvizsgáljuk, ki ez a jogászprofesszor, aki – Barack Obama jelölése nyomán – a visszavonult John Paul Stevens helyét veheti majd át a Legfelsőbb Bíróságban. (Először azonban néhány szót a nagy tekintélyű taláros testületről – klikk ide).

A jelenleg ötvenéves Kagan bár sosem volt bíró (kritikusai időről időre szemére is vetik ezt a „hiányosságát”, jóllehet ez a jelölésnek nem feltétele), ugyanakkor most sokan lobogtatják azt a középiskolai évkönyvbe készült fotót, amelyen a tizenéves Kagan bírói palástban pózol. Az egykori osztálytársak többsége persze most azt mondja, hogy ők már akkor is tudták, hogy az okos Elena egyszer még sokra viszi, és lám-lám.

Az önéletrajzok szerint a háromgyermekes Kagan-család egyedüli lánycsemetéjeként a mostani főbíró-jelölt már korán megmutatta, hogy nincs híján az eltökéltségnek. Tizenévesen ugyanis kilobbizta a New York-i Lincoln téri zsinagóga rabbijánál a lányok felnőtti avatási szertartását, a bát micvát (a rabbi addig csak a fiúknak tartott bár micvát). Tanulmányait később a Princetonon, Oxfordban és a Harvardon végezte. A politikába 1980-ban kóstolt bele, amikor a szenátusi kampányban részese volt Elizabeth Holtzman csapatának. Az esélyesnek tartott demokrata jelölt azonban elvérzett a választáson, és a csalódott fiatal Kagan ekkor állítólag vodkába fojtotta bánatát, majd a Princeton lapjába egy kesergő cikket is írt az esetről. Ez egyike volt azon kevés alkalmaknak, amikor Elena Kagan nyíltan hangot adott politikai szimpátiájának.

Szakmai pályafutása a nyolcvanas évek derekán kezdődött: dolgozott kormányzati körökben épp úgy (Clinton alatt a Fehér Ház jogi tanácsadója volt), mint a magánszférában, és évtizedeket töltött el az oktatásban is. A kilencvenes évek elején például épp akkor kezdett a chicagói egyetemen dolgozni, amikor az illinois-i szenátor, egy bizonyos Barack Obama is alkotmányjogot tanított ott. 2003-ban a Harvard jogi iskolájának első női dékánjának nevezték ki, és ebben a minőségében több lényeges változtatást eszközölt. A fakultás létszámát például alaposan megnövelte, és az addigi liberális túlsúlyt konzervatív tanárok felvételével próbálta kiegyensúlyozni.

Ezzel egyidőben nagy súlyt fektetett arra is, hogy a diákok életminőségét apró, mégis lényeges intézkedésekkel javítsa. Így például létesült egy új röplabda- és korcsolyapálya, a hallgatók ingyenes reggeli kávéval tarthatták frissen magukat, a női mosdókba pedig – szintén ingyen – tamponokat tetetett ki. Állítása szerint ezt a hozzáállást még Bill Clintontól leste el, aki szerint „a kis, jelképes politikák segíthetnek a nagy problémák megoldásában”. A közvélemény ebből az időből azonban vélhetően nem erre emlékezik. Sokkal nagyobb port kavart ugyanis, amikor Kagan dékánként kitiltotta az iskola területéről a katonai toborzókat. Így akart tiltakozni a hadsereg azon politikája ellen, amely akkor még tiltotta, hogy nyíltan homoszexuális vagy leszbikus férfiak és nők csatlakozhassanak a sereghez.

Talán emiatt is volt, hogy egy időben szárnyra kelt a pletyka, miszerint a saját neméhez vonzódik. A CBS News például megjelentetett a honlapján egy olyan blogbejegyzést, amely arról szólt, hogy Kagan lenne az első nyíltan leszbikus tagja a Legfelsőbb Bíróságnak. A Fehér Ház ugyanakkor azzal vágott vissza, hogy a posztíró pusztán „régi sztereotípiákat alkalmaz olyan egyedülálló nőkre, akik sikeresek a munkájukban”. A CBS eltávolította az oldaláról a bejegyzést, a posztíró pedig bocsánatot kért Kagantől, amiért egy „spekulatív bejegyzésben” teret engedett egy régi harvardi pletykának.

Ami a továbbiakat illeti, Barack Obama tavaly januárban jelentette be, hogy Elena Kagant kívánja jelölni a Solicitor General posztjára, és a szenátusi jóváhagyást követően 2009 márciusában el is foglalhatta hivatalát. Azért vagyok bajban, mert őszintén szólva nem tudom, mi a poszt pontos fordítása. (Akinek van helyes megfejtése, ne habozzon megosztani velem!) Sok helyen államügyész-helyettesnek mondják, másutt az USA ügyvédjének írják. S valóban ő az a személy, aki az Egyesült Államok kormányát képviseli a Legfelsőbb Bíróság előtti ügyekben. Mindenesetre ő volt az első nő ezen a poszton, egészen mostanáig, mert ha miden jól megy, és a Szenátus is áldását adja, akkor pályafutása hamarosan a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik majd.

A szenátusi meghallgatások tehát ezen a héten tartanak: van, aki szerint unalmasan szerepel, mások szerint brillírozik, abban azonban mindenki egyetért, hogy a republikánus szenátorok nem kímélik, és időről időre kemény kérdések özönét zúdítják rá. Kagan azt mondta, hogy a procedúra bár fárasztó, de valójában ez „élete nagyszerű pillanata” is egyben. A meghallgatás csütörtökön végső szakaszába érkezett, ám hogy a szakbizottság, illetve a Szenátus egésze mikor is szavaz a jóváhagyásról, még nem tudni. Az igazságügyi bizottságban 12-7, a Szenátusban pedig 58-41 a demokraták és a republikánusok aránya (az előbbiek javára), így nagy eséllyel megkapja majd a kinevezéséhez szükséges szavazatok többségét.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr892122861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása