HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.07.07. 14:03 Fleuriste

Kinél csörög hangosabban a fehér házi kassza?

Címkék: fehér ház kongresszus obama egyesült államok

A Fehér Háznak 1995 óta minden évben a Kongresszus elé kell terjesztenie a „Házban” dolgozó tisztviselők, tanácsadók fizetési listáját. Nincs ez másként idén sem, a különbség csak annyi, hogy a dokumentumot most először tették fel az internetre, így bárki érdeklődő szabadon turkálhat a fehér házi prominensek zsebében.

De nem Barack Obamáéban, aki nincs rajta a listán, az ő évi 400 ezer dolláros fizetését ugyanis a Kongresszus szabályozza. A felsorolásból kimaradt Joe Biden alelnök hivatala is, ez ugyanis lényegében a Szenátushoz tartozik (ugye, tudjuk, hogy az amerikai alkotmány értelmében az alelnök a Szenátus feje is egyben). Mindenesetre Biden fizetése sem titok, a Yahoo News összeállítása szerint ő évente 230 ezer dollárt visz haza.

A lista szerint a Fehér Háznak jelenleg  469 alkalmazottja van, akik összesen közel 39 millió dolláros éves fizetést húznak. Igaz, van, aki csak 21 ezer dollárt vihet haza évente, ám akad olyan is, akinek az éves fizetési borítékja közel 180 ezer dollártól dagad. Huszonhárom olyan főtanácsadó, főtisztviselő van – köztük Rahm Emanuel, az elnök kabinetfőnöke, Robert Gibbs szóvivő vagy Jon Favreau beszédíró –, akik a teljes munkaidőben dolgozók topfizetését kapják, ami évente 172.200 dollárt tesz ki. Két olyan egészségügyi területen ügyködő politikai tanácsadó (Michael Hash és Timothy Love) van rajtuk kívül, akik ennél is nagyobb pénzt (évi 179.900 dollárt) akaszthattak le, ám az ő megbízatásuk legfeljebb egy évre szól.

Bár az alkalmazottak többsége tavaly óta nem kapott fizetésemelést, van, aki többet keres, mint elődje. A Fehér Ház társasági eseményeiért felelős Juliana Smoot például évi 150 ezret vihet haza, ami 37 ezerrel több, mint amennyi elődje, Desiree Rogers markát ütötte. Rogers nem sokkal a Salahi-házaspár által kirobbantott botrány után távozott: ők voltak azok, hogy még novemberben az indiai miniszterelnök tiszteletére adott fehér házi vacsorán meghívó nélkül parádéztak és fotózkodtak, boldog-boldogtalannal (köztük az elnökkel is).

A listán megtalálható mások mellett az egykori kosaras, Reggie Love, aki jelenleg az elnök személyi asszisztense, mindenese, meghosszabbított keze. Ő 102 ezer dollárt vihet haza évente. A felsorolásból ugyanakkor hiányzik Kal Penn színész (a House-ban ő játszotta Kutnert), aki még a kampány idején csatlakozott az Obama-csapathoz, majd később a fehér házi gárdához. Ő ugyanis időközben visszatért a filmezéshez, jelenleg a Harold & Kumar harmadik részét forgatja.

A fizetési listát végigböngészve kiderül, hogy a fehér házi alkalmazottak között bizony akad olyan, aki fáradozásaiért egyetlen huncut centet sem kap, lényegében tehát ingyen dolgozik. Igaz, mindösszesen hárman vannak.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr542135973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása