HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.07.17. 01:18 Fleuriste

Már ötvenöt éve szórakoztat Disneyland

Címkék: média disney egyesült államok hruscsov

Ötvenöt éve nyitotta meg kapuit Kaliforniában Disneyland, amely jelenleg naponta közel 40 ezer látogatót fogad (ez éves szinten több mint 14 millió embert jelent). Walt Disney-t nem nagyon kell bemutatni: 1901-ben született Chicagóban, első nagy sikerét pedig a Steamboat Willie nevű filmecskével aratta 1928-ban, amelynek főszereplője, Mickey egér hamar közönségkedvenc lett. Ez volt egyébként az első hangos animációs film, Mickey hangját maga Disney kölcsönözte.

Az első egész estés rajzfilm a Hófehérke volt 1937-ben, amely óriási sikert aratott. Anyagilag is, hiszen egy összesítés szerint a legjövedelmezőbb filmek listáján a tizedik helyet foglalja el. Sokat elmond, hogy a Time a bemutató után hat nappal már címoldalra rakta Disney-t és a törpéket, a New York Times pedig kritikájában meleg köszönetet mondott a stúdiófőnöknek („Thank you very much, Mr. Disney”.)

A Hófehérkét gyors egymásutánban követte a többi klasszikus: 1940-ben a Pinokkió, 1941-ben a Dumbo, 1942-ben a Bambi. És a többi. A később Disneyland néven elhíresült létesítmény ötlete már az ötvenes évek elején felmerült, amelynek az eredeti tervek szerint nem csak szórakoztató, hanem oktató funkciója is lett volna.

A munkálatok végül 1954-ben kezdődtek Los Angelestől alig 25 mérföldnyire, a központ pedig 1955. július 17-én nyitotta meg a kapuit. Az első nap azonban rögtön egy óriási gikszerrel indult, mivel a meghívókat nagy számban hamisították, és több ezer – ennélfogva – hívatlan látogató özönlötte el a parkot.

1965-ben aztán egy sokkal méretesebb tematikus központ kiépítése kezdődött meg, ezúttal a floridai Orlando közelében. Disney azonban 1966-ban meghalt, így a létesítmény 1971-es megnyitását már nem élhette meg. (1998-ban egyébként a kaliforniait átkeresztelték Disneyland Parkká, épp azért, hogy ne keverjék össze a floridaival, amely a Walt Disney World Resort névre hallgat.)

Az elmúlt években a világ több pontján is nyílt Disneyland: 1983-ban például Tokióban, 1992-ben Marne-la-Vallee-ben (ez az úgynevezett EuroDisney), 2005-ben pedig Hongkongban.

A Disneyland népszerűségét jól mutatja, hogy 1959-es amerikai körútján Hruscsov is meg akarta látogatni a parkot, és eléggé pipa lett, amikor kiderült, hogy nem mehet. Az amerikaiak hivatalosan biztonsági okokra hivatkoztak, más források ugyanakkor tudni vélik, hogy az antikommunista Disney volt az, aki nem egyezett bele a vizitbe. Hogy mi volt az igazi ok, valószínűleg soha nem fogjuk megtudni.

Hruscsov viszont nem is próbálta palástolni keserűségét.

„Talán kolerajárvány tört ki Disneylandben, vagy gengszterek foglalták el?” – fakadt ki még az Egyesült Államokban egy beszédében a kommunista pártfőtitkár. Akárhogy is, Hruscsov nagyon csalódott volt. Ő végül soha nem jutott el Disneylandbe.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr252156699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása