HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.07.21. 13:02 Fleuriste

Két nap alatt két kivégzés

Címkék: könyv kivégzés halálbüntetés igazságszolgáltatás texas egyesült államok mississippi

Amerikai idő szerint kedden délután 6:20-kor a texasi Huntsville-ben méreginjekcióval kivégezték Derrick Jacksont, aki még 1988-ban két houstoni operaénekest gyilkolt meg. A férfi nem kívánt élni az utolsó szó jogával, kivégzését a saját családtagjai mellett az áldozatok rokonai közül is végignézték ketten.

Ő volt a tizenötödik ember, akit Texas államban kivégeztek az idén. Itt egyébként jelenleg 337-en várnak a halálsoron, köztük tíz nő. 1976 óta egyébként az Egyesült Államokban 1220 embert végeztek ki, közülük a legtöbbet éppen Texasban, szám szerint 461 embert. A legközelebbi kivégzésre július 21-én kerül sor, Mississippiben – ha csak a gyilkosságért vádolt Joseph Daniel Burns az utolsó pillanatban nem kap mégis kegyelmet.

Mississippi államban játszódik John Grisham Siralomháza is (erről majd még egy későbbi posztban), amelyet a minap fejeztem be. Talán emiatt is kezdtem el kicsit jobban utánanézni, hogy ezen a téren mi is a helyzet az Egyesült Államokban.

Az ötven államból jelenleg harmincöt alkalmazza a legfőbb büntetést. (Az Amnesty Internationalnek van egy elég jó térképe erről.) A Death Penalty Information Center honlapja szerint Új-Mexikó 2009-ben törölte el a halálbüntetést, ám ez nem volt visszamenőleges hatályú, így ketten még mindig a halálsoron várakoznak.

A kivégzések mellett a közelmúltban az egyik legnagyobb hírverés Gaile Owens esete keltette: júliusban ugyanis Tennessee állam kormányzója, Phil Bredesen a halálbüntetést életfogytiglani börtönre változtatta. A nőt egyébként azzal vádolták, hogy 1986-ban egy bérgyilkost fogadott fel arra, hogy megölje a férjét.

A halálbüntetést támogató és ellenző szervezeteknek és honlapoknak egyébként se szeri, se száma, a pro és kontra érvek is jól ismertek. Mint ahogy az ezzel kapcsolatos kérdések is.

Valóban elrettentő hatású a halálbüntetés? A hozzátartozóknak valóban elégtételt jelent a bűnös kivégzése? A rendszernek valóban életben kell tartania még hosszú-hosszú évekig a halálra ítélteket? Jogában áll az államnak elvenni egy ember életét, legyen bármilyen bűnös is? A kegyetlenségre valóban kegyetlenség az egyetlen válasz?

Az igennel és nemmel válaszolók aránya is nyilván jelentős. Egy tavalyi Gallup-felmérésből egyébként az derül ki, hogy az amerikaiak 65 százaléka támogatja a halálbüntetést, igaz, ez a szám jócskán elmarad a 80 százalékos támogatói aránytól, amelyet 1994-ben mértek. A megkérdezettek 59 százaléka egyébként azon a véleményen volt, hogy az utóbbi öt évben ártatlan ember is a halálkamrába jutott.

A Gallup arra is felhívta a figyelmet: ha a megkérdezetteknek a halálbüntetéssel szemben egy alternatív büntetési formát, például az életfogytiglani börtönbüntetést is „felajánlották” (ahol nem lehetséges, hogy az elítélt kegyelemben részesüljön), akkor – egy 2006-os felmérés szerint legalábbis – az amerikaiak 48 százaléka az utóbbi opció mellett tette le a voksát, és csak 47 százalék tartott ki a halálbüntetés mellett.

UPDATE: Szerda este méreginjekcióval kivégezték Joseph Daniel Burnst, aki 1994-ben egy rablótámadásban megölt egy embert, végül 1996-ban ítélték el. Mississippiben az idei évben ez már a harmadik kivégzés volt.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr382166007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása