HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.07.27. 15:29 Fleuriste

Trükkös Dick kellemetlen napja

Címkék: alkotmány johnson egyesült államok clinton nixon reagan watergate impeachment

Harminchat éve ezen a napon a Képviselőház jogi bizottsága azt ajánlotta, hogy kezdjenek impeachment-eljárást Richard Nixon, az Egyesült Államok 37. elnöke ellen, aki demokrata ellenlábasaitól még az ötvenes években a Trükkös Dick gúnynevet kapta. A Watergate-ügy ismeretében nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk: talán nem véletlenül.

A procedúra egyébként alapvetően közjogi felelősségre vonást jelent. Erről az amerikai alkotmány 2. cikkének 4. paragrafusa rendelkezik, mégpedig a következőképpen: „Az Egyesült Államok elnökét, alelnökét és valamennyi polgári tisztségviselőjét közjogi felelősségre vonás során hivatalukból el kell mozdítani, hazaárulás, vesztegetés, egyéb súlyos bűncselekmény és vétség miatt történt elítélés esetén”.

Richard Nixon esetében az előzmények jól ismertek, olyannyira, hogy a Watergate-ügy óta több politikai botrány közkeletű elnevezésében is helyet kapott a -gate szócska. Nixon persze 1972 nyarán még tagadta, hogy tudomása lenne a Watergate-épületi betörésről, ám egy évre rá, 1973 júliusában az elnök egyik volt munkatársa felfedte, hogy létezik egy titkos hangfelvétel az elnök és emberei közötti beszélgetésekről.

Csak egy kis kitérő: most olvasom James Mann-nek a The Rebellion of Ronald Reagan című könyvét, amelyre a konyhai vitáról szóló poszt kapcsán már egyszer utaltam, és valószínűleg a későbbiekben is még többször vissza-visszatérek hozzá, mert tele van jobbnál jobb sztorikkal.

A könyvből kiderül, hogy Ronald Reagan akkori elnök meghívására Richard Nixon 1987 áprilisában egy titkos vizitet ejtett meg a Fehér Házban. A szoba, ahol Reagan, Frank Carlucci nemzetbiztonsági tanácsadó és Howard Baker kabinetfőnök várakozott, a nixoni időkben az elnök és felesége hálószobája volt. Az 1987-es látogatáson Nixon, mielőtt a komolyabb témákra tértek volna át, elmesélte, hogy először 1966-ban járt abban a szobában, miután Johnson elnök megkérte, hogy egy vacsoráról hazafelé menet ugorjon be hozzájuk.

Nixon legnagyobb meglepetésére a hálószobába vezették, ahol Johnson a csevegéshez az ágyon helyezte kényelembe magát, felesége, Lady Bird Johnson pedig bevackolta magát a takarók alá. Három évvel később, amikor Nixon már elnökként költözhetett be a Fehér Házba, kiderült, hogy az ágy be van drótozva, pontosabban a bútordarab alá lehallgató berendezést szereltek.

Reagannek akkor nagyon tetszett ez a sztori, és annak iróniája, mivel éppen a Fehér Ház lehallgató rendszere volt az, amely végeredményben Nixon lemondásához vezetett.

Tény, ami tény, Nixon a Watergate-botrány kitörését követően nem volt hajlandó a hatóságok rendelkezésére bocsátani a szalagokat, ám egy bírósági ítéletet követően kénytelen volt kiadni azokat. A History.com szerint a Fehér Ház valóban rendelkezésre bocsátotta a felvételeket, de nem az összeset, ráadásul a kiadott szalagok között is akadt olyan, amelyen a beszélgetés egy részét vélhetően törölték.

Nixont az igazságszolgáltatás akadályozásával, hatalommal való visszaéléssel és a törvényhozás munkájának akadályozásával vádolták (az első vádpontot július 27-én, a másodikat 29-én, a harmadikat pedig 30-án szavazta meg a jogi bizottság tagjainak többsége). Az elnök végül azzal kerülte el az impeachment lefolytatását, hogy 1974. augusztus 8-án lemondott, így ő lett az első az amerikai elnökök közül, aki önként távozott hivatala éléről. Utódja, az addigi alelnök, Gerald Ford, szeptemberben kegyelemben részesítette.

Az Egyesült Államok elnökei közül összesen csak kettő ellen folytatták le a teljes eljárást: az egyik Andrew Johnson volt 1868-ban, a másik pedig Bill Clinton 1998-ban. A közjogi felelősségre vonás eljárása összesen 16 szövetségi pozícióban lévő személynek okozott kellemetlen perceket: a két elnökön kívül köztük volt még egy miniszter, egy szenátor, egy főbíró és tizenegy szövetségi bíró. Közülük a Szenátus hetet mozdított el hivatalából, mindannyian bírák voltak.


8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr562180100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

no mail, no problem 2010.07.27. 22:34:50

Nem hiszem, hogy tudok újat, mondani, de talán. Családi hátterének köszönhetően Gore Vidalnak is vannak jó bennfentes sztorijai, és érdekes esszéket írt amerikai politikáról, politikusokról, és más közszereplőkről. Nekem a a konyhai vita, a Tricky Dicky, is GV írásaiból van meg.

M65od 2010.07.28. 08:57:06

Köszönet a Szerzőnek, engem érdekel a téma és jó, hogy valaki megemlékezik erről is. Nekem személy szerint a Johnson-korszakos hálószoba lehallgatás keltette fel a figyelmemet, mert eddig úgy tudtam, hogy a fehér házi lehallgató rendszert Nixon utasítására szerelték fel és helyezték üzembe...
Egyébként a Watergate ügyről elmondható, hogy nem véletlenül pattant ki és nem véletlenül kellett emiatt távoznia az egyik legnagyobb amerikai elnöknek.

Fleuriste 2010.07.28. 09:49:57

@M65od:
A könyv erre vonatkozó fejezete részben egy Carluccival 2005-ben készült interjún, részben pedig Nixon privát feljegyzésein alapul - ez utóbbit a Richard Nixon Library-ben őrzik. Egyébként tényleg kár, hogy legtöbbször csak a Watergate kapcsán emlegetik...

The_Evil 2010.07.28. 10:42:31

"Nixon persze 1972 nyarán még tagadta, hogy tudomása lenne a Watergate-épületi betörésről, ám egy évre rá, 1973 júliusában az elnök egyik volt munkatársa felfedte, hogy létezik egy titkos hangfelvétel az elnök és emberei közötti beszélgetésekről."

Hozzátartozik, hogy -ha nem tévedek- ő már csak a betörés után szerzett tudomást az egészről.

Fleuriste 2010.07.28. 11:08:28

@The_Evil: Én is úgy tudom, hogy előzetesen nem tudott a betörésről (legalábbis bebizonyítani nem lehetett), az eltussolásban azonban vastagon benne volt...

magua81 (törölt) 2010.08.01. 18:21:28

Tök jó a blog csak most kezdtem el olvasni de érdekesnek ígérkezik. Szeretnék annyit kérdezni hogy az impeachment(felelősségre-vonás)szó miért nem lett lefordítva? Ez valami különleges szakszó az amerikai törvényhozásban, vagy csak egy jól hangzó szó ami intellektussal ruházza fel a cikk íróját?

Fleuriste 2010.08.01. 20:32:54

@magua81: nem, legalábbis nem állt szándékomban! :) a helyzet az, hogy a második bekezdésben ott a definíció (közjogi felelősségre vonás). a cikkben pedig mindent összevetve is csak kétszer szerepel az impeachment szó... persze ki lehetett volna váltani, de szerintem Bill Clinton esete óta azért tudjuk, mit jelent a kifejezés, tehát nem olyan gáz! de amúgy én is támogatom, hogy amit lehet, mondjunk magyarul, legközelebb majd jobban észben tartom! :))))
süti beállítások módosítása