HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.08.06. 08:00 Fleuriste

„Mr. Gorbacsov, bontsa le ezt a falat!” – 2. rész

Címkék: politika németország szovjetunió gorbacsov egyesült államok reagan hidegháború berlini fal

Miközben Peter Robinson, a fiatal beszédíró a saját szövegváltozatával bíbelődött, az amerikai és a nyugatnémet diplomaták között már javában tartott a helyszín körüli huzakodás. Az amerikaiak ragaszkodtak a Brandenburgi kapuhoz, a nyugatnémetek azonban biztonsági okokra hivatkozva ebbe nem akartak belemenni. (Nyugat-Berlin egyébként akkor a baloldaliak egyik gyűjtőhelye volt: a város polgárai ugyanis mentesültek a katonai szolgálat alól, így a sorozás elől több fiatal is ide költözött. Ők politikailag nagyon aktívak voltak, demonstrációik pedig nem voltak mentesek az erőszaktól sem.) Végül azonban a nyugatnémet vezetés volt az, amelyik engedni kényszerült.

Közben Washingtonban a külügyminisztérium emberei mindent elkövettek, hogy a Robinson-féle beszédet kivéreztessék. Attól féltek ugyanis, hogy az új tónus miatt kútba esnek az új fegyverzet-ellenőrzési megállapodások, melyeket a szovjetekkel akartak tető alá hozni. A Robinson-féle szöveg elleni lobbi egyik kulcsfigurája egyébként az a Colin Powell volt, aki akkor Frank Carlucci nemzetbiztonsági tanácsadó helyetteseként dolgozott, később pedig – több más fontos vezető beosztás után – 2001 és 2005 között Bush külügyminisztereként tevékenykedett.

A külügyminisztérium vezető emberei egészen a legutolsó pillanatig a szöveg megváltoztatása mellett küzdöttek, ám csak apróbb módosításokat értek el. Különösen a Gorbacsovot a fal lebontására felszólító mondat szúrta a szemüket. A fal eltávolításának ötlete nem volt valami nagy nóvum, hiszen korábban Reagan maga is többször felvetette ezt. A beszédnek tehát nem ez volt az új eleme, hanem az, hogy a falat Reagan szerint Gorbacsovnak kell lebontania, aláhúzva ezzel azt, hogy a fal léte vagy nem léte, a kelet-európai kommunista rezsimek fennmaradása vagy átalakulása a Szovjetunión és nem az egyes csatlósállamok vezetésén múlik.

Alig egy héttel Reagan látogatása előtt egyébként háromnapos koncertsorozat vette kezdetét a Reichstagnál, nem messze a faltól. Az első nap sztárfellépője David Bowie volt, a másodiké a Eurythmics, a harmadikon pedig Phil Collins és a Genesis lépett fel. A koncerteket már hetekkel előtte elkezdte promózni az amerikai szektor rádiója, melyet a kelet-berliniek is tudtak fogni. Az első koncertnapon ezer keletnémet fiatal gyűlt össze nem messze a faltól, abban a reményben, hogy elkaphatnak valamennyit a zenéből. (Az első estén egyébként a hangszórókat a berlini fal felé fordították éppen ennek érdekében.) A keletnémet rendőrök (mintegy kétszázan) azonban kordonnal próbálták tisztes távolban tartani a fiatalokat a faltól.

A második estén már háromezren gyűltek össze a fal keleti oldalán, a harmadikon pedig négyezren. Míg a második estén a rendőrök még csak megkergették (az egyébként a fal lebontását is követelő) fiatalokat, addig a harmadikon már többeket meg is vertek. Ekkor egyébként a tömegből többen is Gorbacsov nevét skandálták. A Mann-könyv szerint a keletnémet demonstrációk meglehetős nyugtalansággal töltötték el az amerikai diplomatákat, akik közül sokan még jól emlékeztek arra, amikor 1956-ban a Szabad Európa Rádió azt a hamis illúziót táplálta a magyarokban, hogy az Eisenhower-adminisztráció a segítségükre siethet. Amikor azonban a forradalmat leverték, akkor az Egyesült Államok nem tett semmit annak megakadályozására.

Reagan végül június 12-én érkezett Berlinbe, és alig öt órát töltött ott. A kötelező körök lefutása után az elnököt a Brandenburgi kapuhoz szállították, ahol a vártnál kisebb tömeg gyűlt össze. Hogy ez volt-e az oka, vagy más, de a beszéd helyszíni fogadtatása meglehetősen langyos volt. Közben egyébként Kelet-Berlinben pár száz embernek éppen abban az időben, éppen a fal mentén akadt ténferegnivalója, ám a rendőrség hangosbeszélőn keresztül távozásra szólította fel őket. Mondjuk amúgy se nagyon hallottak semmit.

A keletnémet politikai vezetés magáról a beszédről azt gondolta, hogy az amerikai elnök egészen egyszerűen csak provokálni akart. Honecker attól tartott, hogy az amerikaiak és a szovjetek összejátszanak az ő feje fölött, és pipa lett attól is, hogy Reagan Mr. Gorbacsovot és nem Mr. Honeckert szólította fel a fal lebontására.

James Mann összegzése szerint Honecker persze nem lett volna hajlandó a fal ledöntésére, de legalább azt szerette volna, hogy őt kérjék fel erre.

A szovjetek reakciója nagyjából kiszámítható. Az Izvesztyija például arra hívta fel a figyelmet: míg a német kérdés nyitva marad, az európai háború kérdése is nyitott. Mann ugyanakkor kiemeli, hogy bár a szovjetek felsorakoztak Honecker mögött, ám a kelet-európai országok némelyike nem így tett. A magyar televízió például június 14-én (azaz két nappal Reagan beszédét követően) beszámolt az eseményről, néhány nappal korábban pedig a rock koncert alatti keletnémet demonstrációkról is hírt adott. Egy 1987. júniusi külügyminisztériumi sürgöny „egy magyarra” hivatkozva arról számolt be, hogy a gorbacsovi glasznoszty elég teret biztosított a magyar kormánynak ahhoz, hogy időről időre bírálólag szóljon az NDK-s és csehszlovák vezetőkről.

Nyugatnémet részről a kancellár, Helmut Kohl rögvest támogatásáról biztosította Reagant, ám a többség nem nagyon bízott abban, hogy a közeli jövőben a falat meg lehet nyitni. Az Egyesült Államokban sem vették túl komolyan a reagani felszólítást: a média abban az időben sokkal inkább az Irán-kontra-ügyben lefolytatandó kongresszusi meghallgatásokra koncentrált, nem pedig a Szovjetunióra vagy az NDK-ra. Henry Kissinger egy nyilatkozatában például úgy vélekedett, hogy bár nem kizárt, hogy a Szovjetunió lazíthat valamennyit a Berlinnel kapcsolatos politikáján, ám nem fogja lebontani a falat.

Reagan 1987. június 12-én tartotta meg beszédét. A két városrészt elválasztó sorompók 1989. november 9-én emelkedtek fel először, és innen már nem volt út visszafelé. A berlini fal egyes darabjai ma már a világ számos pontján fellelhetők, egy faldarab még a kaliforniai Ronald Reagan Könyvtár kertjébe is jutott.

A beszéd sokat hivatkozott része itt meghallgatható. A reagani felszólítás egyébként a Family Guy alkotóit is megihlette, az erről szóló részlet ide kattintva megtekinthető. Itt egy rövid összeállítás a fal leomlását közvetlenül megelőző eseményekről, itt pedig a fal megnyitásának éjszakájáról.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr352194522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása