HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.06.28. 23:06 Fleuriste

Chicago búcsút mondhat a szigorú fegyverkontrollnak

Címkék: fegyver legfelsőbb bíróság kagan

Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn 5-4 arányban úgy határozott, hogy a fegyvertartás joga, melyet az alkotmány második kiegészítése garantál, nem csak szövetségi, hanem állami és helyi – azaz városi – szinten is érvényesítendő. Ezzel Chicagónak, amely 1982 óta korlátozta, lényegében tiltotta a fegyverviselést (még akkor is, ha valaki otthona megvédésére akart lőfegyvert tartani), módosítania kell a vonatkozó szabályozást, s a városi tanács már ezen a héten összeülhet ez ügyben. (A metropolisz mellett az Oak Park nevű előváros is hasonló korlátozásokat tartott fent.)

A McDonald kontra City of Chicago ügyben hozott határozat nagyjából megegyezik a District of Columbia kontra Heller ügyben két évvel ezelőtt hozott ítélettel, amikor is a taláros testület először mondta ki, hogy a második alkotmánykiegészítés védi az egyénnek a fegyverviseléshez fűződő jogát, igaz, az akkori eset csak a szövetségi törvényekre terjedt ki.

A mostani határozat nem kreál semmiféle új jogot az egyén számára, ugyanakkor alaposan megnyesi a lokális és állami hatásköröket ezen a téren. Igaz, a városok és az államok továbbra is megtilthatják a fegyverviselést a börtönviseltek vagy az elmebetegek számára, illetve fenntarthatják azokat a szabályokat, melyek tiltják, hogy fegyvereket vigyenek be az iskolákba és a kormányzati épületekbe.

A New York Times szerint a hétfői döntés óriási szimbolikus győzelem a fegyvertartási jogok támogatóinak, ugyanakkor rövidtávú gyakorlati hatását egyelőre nem lehet megítélni. A Nemzeti Lőfegyver-Szövetség (NRA) mindenesetre örülhet, hiszen korábban több ízben is támogatta a helyi törvényt támadó chicagói fegyverbarátokat.

A Bloomberg arról ír, hogy a bírósági ítélet hatalmas csapás Richard M. Daley chicagói polgármesternek, aki már régóta kardoskodik amellett, hogy száműzzék a fegyvereket a város utcáiról. Ő azt mondta, hogy csalódott, de nincs meglepve. A hírügynökség idézi James Jacobs-t, a New York-i Egyetem jogászprofesszorát, aki szerint a mostani határozat „komoly, komoly kihívást” jelent a korlátozó politikával szemben.

Az érintett városok, államok – Chicagón kívül New York, San Francisco vagy az államok közül Massachusetts – ugyanis most arra kényszerülhetnek, hogy megkönnyítsék a fegyverviselést, illetve a lőfegyverekhez való hozzájutást, ha pedig nem, akkor csúnya perek elé nézhetnek.

Stephen Breyer bíró állásfoglalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a fegyvertartás korlátozása a következményeket tekintve meglehetősen vegyes képet mutat, ugyanakkor bizonyítékok vannak arra, hogy a lőfegyverek évente 60 ezer emberélet kioltásáért vagy sérüléséért tehetők felelőssé az Egyesült Államokban.

Érdekesség, hogy a legfelsőbb bíróságnak ebben a felállásban ez volt az utolsó ilyen jellegű döntése. John Paul Stevens bíró ugyanis 34 év után kedden visszavonul, a Barack Obama elnök által kijelölt utód, Elena Kagan szenátusi meghallgatása pedig hétfőn vette kezdetét.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr742117337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása