HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.07.24. 16:03 Fleuriste

Süketek párbeszéde

Címkék: kommunizmus szovjetunió egyesült államok hruscsov nixon hidegháború konyhai vita

Napra pontosan ötvenegy éve történt, hogy Nyikita Hruscsov, a Szovjetunió akkori pártfőtitkára és Richard Nixon, az Egyesült Államok alelnöke – tolmácsok közvetítésével – heves szócsatát vívott egymással a Moszkvában megrendezett amerikai nemzeti vásáron, egészen pontosan egy, az akkori idők legújabb háztartási kütyüivel felszerelt amerikai konyhában. A diskurzus – amely egyébként több helyszínen és mintegy öt órán keresztül tartott – azután így, konyhai vita néven vonult be a történelemkönyvekbe.

Az előzményekről még annyit tudni érdemes, hogy a Szovjetunió és az Egyesült Államok 1958 végén határozott úgy, hogy nemzeti kiállításokat rendeznek egymás országaiban. A szovjet expó 1959 júniusában New Yorkban fogadta a látogatókat, az amerikai kiállítás pedig júliusban Moszkvában nyitotta meg kapuit.

A hivatalos megnyitó előtt azonban, egészen pontosan 1959. július 24-én, Richard Nixon – újságírók, fotósok és tévéstábok hadától kísérve – körbevezette Nyikita Hruscsovot a kiállítás egy részén. Persze egyik politikus sem tudta megállni, hogy ne szurkálódjon, és – ahol csak lehet – bírálja a másikat. Míg az akkori alelnök az amerikai technológiát és vívmányokat magasztalta az egekig, addig a szovjet vezető – amellett persze, hogy a szovjet ipar eredményeivel büszkélkedett – időnként szinte mintha meg sem hallotta volna, amit Nixon mond. Vagy ha meg is hallotta, úgy tett, mintha leperegne róla.

Csak egy példa:

A két férfi belép az amerikai kiállításon felépített konyhába.
Nixon: Meg akarom mutatni önnek ezt a konyhát. Olyan, mint amilyen a házainkban van, Kaliforniában.
(Nixon rámutat a mosogatógépre)
Hruscsov: Van ilyenünk.
Nixon: Ez a legújabb modellünk. (…) Amerikában meg szeretnénk könnyíteni a nők életét…
Hruscsov: Az önök kapitalista hozzáállása a nőkhöz a kommunizmusban nem létezik.

A legszebb egyébként szerintem az a pillanat, amikor Hruscsov arról beszél, hogy a szovjet emberről az amerikaiak kreáltak maguknak egy saját képet. „De ő (mármint a szovjet ember) nem olyan, mint amilyennek önök gondolják. Önök azt gondolják, hogy az orosz emberek el lesznek képedve, ha ezeket a dolgokat látják, de a helyzet az, hogy az újonnan épült orosz házakban már most megtalálható az összes ilyen berendezés.”

A szovjet pártfőtitkár ugyanakkor máskor – amikor Nixon megint épp az amerikai technológiai újításokkal dicsekedett – azzal vágott vissza, hogy a Szovjetunió néhány éven belül hasonló készülékeket fog előállítani. Nem kell azonban azt gondolni, hogy ez nagyon meghatotta volna Nixont. Amikor például Hruscsov azt állította, hogy a kenyérpirítóhoz, gyümölcsfacsaróhoz és a mosogatógéphez hasonló „kapitalista luxuscikkeket” az amerikai munkásosztály nem engedheti meg magának, az alelnök előrehajolt, majd ujját Hruscsov mellkasának bökve ennyit mondott: „Bármely amerikai munkás meg tudja venni ezeket.”

A vita során egyébként Nixon azt is mondta, hogy a Szovjetuniónak nyitottabbnak kellene lennie a nem kommunista eszmék felé, Hruscsov pedig élesen bírálta az úgynevezett rab nemzetek határozatát, melyet előtte nem sokkal fogadott el az amerikai Kongresszus. A határozat ugyanis elítélte a „rab” kelet-európaiak fölötti szovjet uralmat, és arra kérte az amerikaiakat: imádkozzanak annak érdekében, hogy a rab nemzetek elnyerhessék szabadságukat. A kedélyes adok-kapok volt, amikor durvább tónust is kapott, ám túlságosan valószínűleg egyik politikus sem kívánta feszíteni a húrt. Hruscsov így közölte, hogy a Szovjetunió pusztán békét akar a többi országgal, különösképp az Egyesült Államokkal, Nixon pedig elismerte, hogy talán nem volt túl jó házigazda.

A heves eszmecserének a legjobban talán az újságírók és a tévétársaságok örültek, az esemény ugyanis másnap az Egyesült Államokban kiemelt hír lett. A vita egy részét színesben itt és itt is meg lehet tekinteni.

A konyhai vitát azóta sokan sokféleképpen értelmezték. Az 1957-es szputnyiksokk ekkor még mindig éreztette a hatását, így a technológiai elsőbbségért való versenyfutás az amerikaiak számára több volt egyszerű presztízskérdésnél. Arról nem is beszélve, hogy az ambiciózus és elkötelezetten antikommunista Nixon bebizonyíthatta Hruscsovnak és a világnak, hogy nem engedi magát megfélemlíteni.

Miként James Mann írja a The Rebellion of Ronald Reagan című könyvében: Nixon egyik legfőbb üzenete az ötvenes évek végétől kezdve az volt, hogy a Szovjetuniót kemény fickók vezetik, és ő az az amerikai tisztségviselő, aki a legképzettebb és a legtapasztaltabb ahhoz, hogy tárgyaljon velük. Azt vallotta: Amerikának olyan vezetőkre van szüksége, akik ugyanúgy ki tudnak állni a szovjetekkel szemben, miként ő tette alelnökként az 1959-es konyhai vitában.

A vitáról néhány fotó itt, itt, itt, itt és itt. És egy bónusz kép: a moszkvai vásárról beszámoló augusztusi Life címlapján Pat Nixon és Hruscsov felesége ölelgetik egymást.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr342173091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása